CCR a decis că majorarea cu 40% a pensiilor este legală, dar acest lucru nu înseamnă automat creșterea lor

Postat la: 13.01.2021 | Scris de: ZIUA NEWS

CCR a decis că majorarea cu 40% a pensiilor este legală, dar acest lucru nu înseamnă automat creșterea lor

Curtea Constituțională a decis că majorarea cu 40% a pensiilor, votată de Parlament anul trecut, respectă legea fundamentală a țării, scrie G4Media. Acest lucru nu înseamnă neapărat că pensiile vor crește cu 40%, căci președintele Klaus Iohannis o poate retrimite în Parlament, iar acesta să o respingă.

Reamintim, pensiile trebuiau majorate cu 40% conform legii pensiilor adoptate de către PSD în 2018. Anul trecut, însă, Guvernul Orban a decis ca pensiile să fie crescute doar cu 14% din cauza dificultăților provocate de criza economică. Majorarea de 14% se aplică deja din luna septembrie. În Parlament, însă, majoritatea condusă de PSD a votat din nou majorarea pensiilor cu 40%, prin modificări aduse legii de adoptare a unei ordonanțe de rectificare bugetară.

Raluca Turcan, ministrul Muncii, a declarat că impactul bugetar al legii pensiilor este de 138 de miliarde de lei pe an, prea mult pentru finanțele țării. Aceasta a spus că Parlamentul se va pronunța în actul de punere în acord cu deciziile Curții. Turcan a mai spus că dorește ca pensiile să fie acordate pe baza contributivității și să fie sustenabile din punctul de vedere al bugetului.

Programul de guvernare al Cabinetului Cîțu arată că pensiile vor fi majorate anual cu rata inflației și cu minimum 58,5% din creșterea salariului mediu. Premierul Florin Cîțu declara în noiembrie, când era ministru al Finanțelor, că pensiile vor crește cu 8,1% din ianuarie. Anterior, PNL a anunțat că majorarea de 40% a pensiilor va fi recuperată în totalitate până în anul 2024.

loading...
PUTETI CITI SI...