Career path-ul ca freelancer: secrete nerostite

Postat la: 29.08.2022 | Scris de: ZIUA NEWS

Career path-ul ca freelancer: secrete nerostite

Atunci când te gândești să treci de la modelul tradițional de a fi angajat și de a lucra după un program fix, la a te lansa pe cont propriu, deci freelancer, s-ar putea să te sperii puțin. De fapt, pentru multe persoane această idee este atât de terifiantă și problematică încât le face să renunțe, din start, la acest vis. Adevărul este că riscurile nu sunt atât de multe - și chiar dacă sunt, libertatea și flexibilitatea de a lucra pe cont propriu, fiind propriul tău șef, reprezintă un avantaj.

Într-adevăr, a fi freelancer implică o oarecare incertitudine omniprezentă: voi câștiga suficient, voi avea clienți, voi reuși să mă diferențiez de competiție? Ce trebuie să fac pentru a ieși în evidență și pentru a-mi gestiona relațiile cu clienții? Ei, bine, dacă te concentrezi prea mult pe aceste aspecte specifice, probabil te vei descuraja mult prea tare, deci vei avea predispoziția de a renunța. Asta chiar înainte de a face măcar un mic pas spre o potențială carieră de succes!

Iată câteva secrete nerostite ale drumului către o carieră în freelancing de succes!

1. Fluxul câștigului

Dacă există un sfat de aur pe care ar trebui să-l știe toți care vor să se lanseze în freelancing, acesta este că, din start, trebuie să îți pui deoparte o sumă consistentă de bani. De ce? Pentru că nu vei mai avea un salariu fix, iar valoarea acestuia poate oscila deosebit de mult de la o lună la alta. Asigură-te că ai câțiva bani în bancă pentru a anticipa momentele în care clienții întârzie cu plata facturilor sau apar costuri suplimentare, neașteptate. Este vital ca întotdeauna să respecți deadline-urile, iar sarcinile să fie tratate cu seriozitate, pentru a-ți fideliza clientul.

2. Neprimirea plății

Dacă unui client îi ia prea mult să-și onoreze plata, atunci majoritatea freelancerilor vor încerca să rezolve lucrurile pe cale amiabilă. Dar, atunci când acest lucru nu rezolvă mare lucru, lucrurile pot deveni mult mai complicate: înaintarea în instanță. Da, se poate ajunge și la astfel de situații, ceea ce presupune că, într-adevăr, a fi freelancer vine la pachet și cu o serie de potențiale scenarii destul de stresante. Pentru a preveni întârzierile de plată, le poți solicita în avans, în întregime sau măcar un procent din acestea.

3. Nu (mai) există cerere

Una dintre cele mai mari temeri ale freelancerilor este situația în care nu mai există cerere pentru serviciile prestate. Sau, cel puțin, volumul acestora scade într-o măsură mult prea mare, astfel încât nu te poți întreține. De aceea, este important să te concentrezi în permanență, pe lângă task-uri, și asupra marketing-ului propriu. Asigură-te că faci networking pentru a cunoaște alți freelanceri, proprietari de agenții, potențiali cleinți. Fii activ pe rețelele de socializare și în grupurile de domeniu. Mereu va exista cerere, trebuie doar să știi unde să cauți.

4. Clienții de coșmar

Chiar dacă la început ar putea părea drăguți, ușor de abordat și cumsecade, unii clienți se pot transforma în adevărați monștri - prea exigenți, prea stresanți, făcându-ți viața profesională un adevărat calvar. Așadar, cum îi abordezi? Ei, bine, ar trebui să înveți cum să-i depistezi de la bun început, pentru a-i evita pe viitor. Nu uita, întotdeauna îți poți refuza clienții în mod profesionist și, de fapt, chiar este recomandat să faci acest lucru. Mulți dintre ei vor dori, vorba aia, mare cu sarea, dar nu vor fi de acord să plătească atât cât se cuvine pentru munca prestată.

5. Clientul nu este mulțumit de munca ta

Se poate întâmpla deseori să investești timp, pasiune și muncă multă într-un anumit proiect, iar feedback-ul clientului să fie unul negativ. Cu toate acestea, niciodată nu trebuie să te descurajezi, deoarece există modalități fiabile prin care poți rezolva situația. În primul rând, trebuie să-ți păstrezi calmul și să identifici problema. Pune întrebări clientului, ascultă ce-ți spune, restabilește întregul briefing și consemnează în scris cerințele sale. Nu uita, trebuie să-l mulțumești pe el, nu pe tine, chiar dacă ceea ce vrea e în acord cu modul tău de abordare.

Freelancing-ul îți poate transforma viața în totalitate, mai ales atunci când este făcut cu pasiune și, ce-i drept, cu multă răbdare. Presupune investiția unui volum foarte mare de timp și muncă, dar în momentul în care reușești să ieși în evidență, să-ți atragi clienți și să-i fidelizezi, totul va merge de la sine: iar tu îți vei fi dorit să-ți fie ascultat visul mult, mult mai devreme.  

loading...
PUTETI CITI SI...