Candelabre regale ce au fermecat de-a lungul timpului

Postat la: 02.07.2022 | Scris de: ZIUA NEWS

Candelabre regale ce au fermecat de-a lungul timpului

De-a lungul istoriei, candelabrele au fost asociate cu opulența și statutul social al celui care deținea un astfel de obiect opulent. A fost simbol al bogăției și al gustului fin, iar acum ceva tangibil pentru oricare.

Chiar dacă în secolele trecute candelabrele iluminau cu ajutorul lumânărilor, acestea au rămas vedete de-a lungul timpului și din mâna meșterilor iscusiți au ieșit minunății ce și astăzi sunt admirate. 

Candelabrul Operei Garnier

Palatul Garnier, impunătoarea clădire construită în stil eclectic de către Charles Garnier, un arhitect de 35 de ani, încă necunoscut la vremea respectivă, găzduiește una dintre cele mai faimoase candelabre din lume.

Este vorba despre cel făcut celebru prin "Fantoma de la Operă", scrisă de Gaston Leroux, poveste ce a fascinat o generație întreagă și care, după zeci de ecranizări, încă uimește. Printre scenele de intrigi, cea mai memorabilă rămâne căderea imensului candelabru de la operă. Cel aflat în prezent la Operă cântărește nu mai puțin de opt tone și este realizat din bronz și cristale.

Candelabrele de pe Titanic

Cu siguranță am auzit cu toții de faimosul vapor care era considerat de nescufundat. Una dintre atracțiile acestei nave de croazieră a fost "Marea scară". Realizată în stil William III și Maria II a Angliei, din stejar lustruit, cu balustrade din fier forjat și ornate cu frunze din bronz aurit, unde la capătul scărilor stau heruvimi de bronz ce țin o lampă. Excepție o face podul D, unde se afla un scaun pe care era așezat un candelabru cu 21 de candele. Capătul superior al scărilor era iluminat noaptea un impresionant candelabru cu 50 de lămpi. Opulența celor de la White Star Line, compania ce deținea Titanicul, nu s-a oprit doar aici. Punțile inferioare, ce aveau candelabre din cristal și erau aurite au fost înlocuite de cele realizate din cristal cu perle, cunoscute deoarece exploratorul subacvatic Robert Ballard le-a fotografiat pe epavă în 1986.

Candelabrele din Sala Oglinzilor

Palatul Versaille, o bijuterie arhitecturală franceză, construcție ce a început în 1678, sub patronajul lui Ludovic al XIV-lea, deține una dintre cele mai somptuoase săli. Considerată cea mai grandioasă și impresionantă priveliște, Sala Oglinzilor are o lungime 73 de metri și este renumită pentru cele 357 de oglinzi și cele 43 de candelabre din cristal. De altfel, în această încăpere s-a semnat chiar și Tratatul de la Versaille, printre multe evenimente ce au avut loc de-a lungul istoriei clădirii. Se spune că, impresionată de aceste candelabre, împărăteasa Austriei, Maria Tereza, și-a comandat și ea unele asemănătoare. În Camera Porțelanurilor, camera de lucru a Mariei Tereza se regăsesc unele dintre cele mai frumoase lustre, candelabre dar și un ceas, toate realizate din porțelan de Saxe.

loading...
PUTETI CITI SI...