Cătălin Ioniță, fostul șef al Poliției Române, o atacă pe Carmen Dan: ”Am aflat din mass media că mi-am dat demisia”

Postat la: 23.04.2019 | Scris de: ZIUA NEWS

Cătălin Ioniță, fostul șef al Poliției Române, o atacă pe Carmen Dan: ”Am aflat din mass media că mi-am dat demisia”

Cătălin Ioniţă, şeful Direcţiei Generale Anticorupţie şi fostul şef al Poliţiei Române, a prezentat o scrisoare publică în care prezintă situația din Ministerul Afacerilor Interne și o atacă dur pe ministrul Carmen Dan.

Ministrul de Interne, Carmen Dan a declarat, luni dimineață, după ce chestorul Cătălin Ioniță a atacat-o dur, că nu poate să-i "pună căluș" la gură unui om care vrea să vorbească, dar întreabă de ce a ales acesta să facă dezvăluirile în acest moment. "Acum, domnul Ioniță spune foarte multe lucruri. Ce pot eu să fac în situația asta decât să îl las pe domnul Ioniță să spună ce are de spus pentru că niciodată nu am considerat că e cazul să pun eu căluș la gură unui om care vrea să vorbească. De ce vorbește tocmai acum, este o întrebare", a declarat Carmen Dan. Ministrul de Interne mai spune că raportul transmis de Cătălin Ioniţă nu este înregistrat nici la Ministerul Afacerilor Interne şi nici la Guvern, aşa cum ar fi fost firesc.

Fostul premier Mihai Tudose intervine în scandalul dintre Cătălin Ioniță și Carmen Dan, lansând și el un atac dur la adresa ministrului de Interne: „Această mostră de jalnic caracter organizează alegerile... În fața ei depun jurământul de onoare tinerele generații de polițiști... ei stând drepți în fața unei mincinoase care, fiindcă are tricou cu PSD dat de Dady Dragnea pare intangibilă!", a scris Mihai Tudose, pe Facebook. Fostul premier s-a referit și el la episodul din anul 2018 legat de numirea lui Cătălin Ioniță în fruntea Poliției Române. „Vă aduceți aminte cum în ianuarie 2018 am cerut demisia acestei ,"doamne" fiindcă minte și are o agendă proprie în cadrul ministerului... Atunci partidu" a luat foc, am fost făcut misogin și evident deconspirat ca fiind securist și trădător... Acum, Chestorul Ioniță recunoaște că ,,doamna" a mințit și nu numai, ci și o serie de abuzuri și presiuni care nu au nici o legătură cu ceea ce trebuie să fie un ministru de interne", a mai scris Tudose.

După ce Carmen Dan a anunțat la finalul săptămânii trecute că urmează să facă mai multe schimbări în cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie, direcție condusă de Cătălin Ioniţă, fostul șef al Poliției Române a reacționat trimițând o scrisoare în care prezintă situaţia din Ministerul Afacerilor Interne. În documentele prezentate luni dimineață, Ioniță spune că se dorește îndepărtarea sa de la conducerea DGA și anunță că se va adresa organelor competente.

Fost șef al Poliției Române, chestorul scrie că nu a fost de acord să fie numit şef al IGPR, funcție pe care a ocupat-o din ianuarie 2018 până în iunie 2018, şi acuză că „în disputa politică cu premierul de la acea vreme Mihai Tudose s-a prezentat public un raport din care reiese că sunt de acord cu ocuparea funcţiei de Inspector General al Poliţiei Române". El a prezentat un alt raport în care declară că nu era de acord şi spune că a fost pus să îl distrugă, deoarece era „dovada clară că nu premierul minţea, ci ministrul de interne".

Ulterior, spune Ioniţă, a fost pus să scrie o demisie înaintea unei deplasări în SUA, „spunându-mi-se să plec liniştit că vom stabili ce facem. Ulterior, am aflat din mass media că mi-am dat demisia". Ioniță mai scrie că ministrul Carmen Dan „a făcut afirmaţia că trebuie să fiu ascuns într-o funcţie pe undeva prin minister" şi vorbeşte despre ameninţări, printre care şi „înscenarea unui dosar penal la DNA", „urmărirea clipă de clipă a familiei" şi „prezentarea tezei de doctorat ca fiind plagiată". Cătălin Ioniță s-a referit și la reproșurile pe care ministrul Carmen Dan i le aduce pentru activitatea sa la DGA.

„Doamna ministru a continuat să prezinte o situaţie eronată asupra rezultatelor şi activităţii desfăşurate în cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie, de colegii mei şi am spus că este necesar să fie corect informată pentru că atât măsurile preventive, cât şi cele de combatere au fost apreciate atât de conducerea ministerului, la ultimul bilanţ al DGA, cât şi de unităţile de parchet. Iar aceste lucruri trebuie să reprezinte măcar o ipoteză care să însemne că trebuie să fim extrem de precauţi şi de aplicaţi când propunem modificări organizatorile asupra DGA", spune Ioniță.

Legat de afirmațiile ministrului Carmen Dan că „activitatea DGA pe zona de prevenire s-a concentrat mult prea mult în cu totul alte zone, altele decât MAI" și că „în 2018 DGA a efectuat cercetări cu privire la aproape 1.500 de suspecţi, din care numai 174 sunt angajaţi ai MAI", Ioniță a răspuns: „precizez că în majoritatea dosarelor prezenţa unui cadru M.A.I. este însoţită de participaţia unuia sau a mai multor suspecţi ce nu au calitatea de angajat al ministerului. Aşadar afirmaţia că doar 10% din suspecţi sunt cadre M.A.I. este vădit neprofesionistă"/

Întrebat de ce a decis să iasă acum public, chestorul principal de Poliţie, Cătălin Ioniţă a declarat: „Sunt un ofiţer de onoare şi am înţeles să îmi fac datoria acolo unde atribuţiile de serviciu mă obligă să îmi fac datoria, însă lucrurile care s-au acumulat până în ziua de vineri şi care au culminat cu raportul de vineri înseamnă mult prea mult. O fac acum pentru că este implicată instituţia. Pentru că mesajele primite din partea colegilor mei sunt unele de disperare. Rolul e de a proteja etica şi integritatea în cadrul Ministerului Afacerilor Interne.(...) Trebuie să înceteze minciunile, manipulările şi mascarada care se face în minister".

loading...
PUTETI CITI SI...