Cât costă încălzirea celor 162 de camere ale Castelului Peleș. Factură uriasă la gaze în decembrie

Postat la: 16.01.2022 | Scris de: ZIUA NEWS

Cât costă încălzirea celor 162 de camere ale Castelului Peleș. Factură uriasă la gaze în decembrie

Conducerea Muzeului Național Peleș a primit o factură uriașă pentru gazele consumate în decembrie 2021, respectiv 86.463 de lei. Tariful este cu aproape 80% mai mare față de prețul perceput până acum de furnizor.

Nefiind o lună cu temperaturi extreme, consumul a fost mai mic decât cel din luna decembrie a anului precedent. Astfel, conducerea Muzeului se așteaptă ca factura care va veni luna aceasta să fie și mai ridicată, notează jurnalul.ro. Plata ultimei facturi ar putea fi acoperită la limită din veniturile încasate din vizitarea Muzeului, ținând cont că numărul vizitatorilor s-a redus considerabil. La Peleș, cea mai mare factură la gaze, de 110.000 de lei, a venit în iarna anului 2013. În 2019, când iarna a fost mai blândă și temperaturile nu au coborât la -24 de grade, facturile au fost de 48.000 de lei la gaze și 18.000 de lei la curent electric.

Castelul Peleș a beneficiat de curent electric și încălzire încă de la inaugurarea sa, în 1883. Centrala castelului funcționează acum aproximativ 16 ore pe zi pentru a menține temperatura constantă în cele 162 de încăperi care adăpostesc valoroase obiecte de artă.

"Pentru binele obiectelor de patrimoniu, temperatura trebuie menținută constant între 18 și 22 de grade, iar umiditatea nu trebuie să depășească 60%. Variațiile mari de temperatură și umezeală pot afecta operele de artă, așa că specialiștii fac eforturi să mențină constante valorile pentru fiecare spațiu. Având în vedere că cele 162 de camere sunt dispuse pe cele 4 puncte cardinale, avem niște fluctuații de climat, dar colegii fochiști se străduiesc să mențină microclimatul cel mai potrivit, cu echipamentele moderne și cu cele clasice, din construcție. Pe timp de vară, centrala de la Peleș funcționează doar în anumite zile, când temperaturile sunt prea mici, sau în cazul în care raportul temperatură/umezeală este nefavorabil păstrării microclimatului. Centrala se pornește o oră sau o jumătate de oră pe zi", a explicat ing. Valentin Răileanu, șeful Departamentului Tehnic al Muzeului Național Peleș, care lucrează acolo de 20 de ani.

Castelul Peleș este proprietatea Casei Regale a României, dar utilitățile sunt plătite de Muzeul Național Peleș, care achită și o chirie lunară de 20.000 de euro familiei regale. Taxa de vizitare la Peleş este 80 de lei pentru un tur complet, parter plus etaj, pensionarii plătesc jumătate din preț, iar elevii și studenții, 25%. Pentru expoziția de bază, tariful este 40 de lei pentru un adult. În contextul actualei crize energetice, muzeele și bibliotecile nu au fost incluse în legea privind compensarea facturilor, mai notează sursa citată.

loading...
PUTETI CITI SI...