Câți bani face statul din țigări? 9 miliarde de lei în 2019 doar de la British American Tobacco

Postat la: 22.05.2020 14:37 | Scris de: ZIUA NEWS

Câți bani face statul din țigări? 9 miliarde de lei în 2019 doar de la British American Tobacco

British American Tobacco a plătit în 2019 peste 9 miliarde de lei către bugetul de stat, sub formă de accize, TVA, taxe salariale și alte taxe. Suma ajunsă în visteria statului a fost mai mare cu circa 15% față de 2018, în principal datorită reducerii traficului ilicit. Compania este cel mai mare jucător din industria tutunului, cu o cotă de piață de peste 53%.

Sumele suplimentare ajunse la stat s-au datorat în primul rând creșterii încasărilor din acciză, în contextul în care anul trecut s-au vândut legal mai multe țigări pe fondul scăderii contrabandei cu circa 15%. Accizele reprezintă circa 60% din prețul unui pachet de țigări, peste care se adaugă TVA-ul, ajungându-se ca taxele să însemne 80% din suma plătită pe un pachet de țigări.

"Cele câteva miliarde de lei încasate în plus de către stat sunt dovada clară că reducerea contrabandei are efecte benefice imediate: statul are mai mulți bani pentru a-și finanța prioritățile, companiile care-și platesc taxele pot funcționa într-un mediu concurențial corect iar fumătorii sunt protejați de produse de calitate și origine incerte" a declarat Ileana Dumitru, Director Juridic și Relații Publice în cadrul British American Tobacco, liderul pieței de tutun din România.

În 2019, nivelul contrabandei a fost de 13,9%, în scădere față de 16,3% în 2018, ceea ce înseamnă că anul trecut 1 din 7 țigarete consumate în România a provenit de pe piața neagră, față de 1 din 6 cu un an mai înainte.

"Această tendință se va menține doar dacă Guvernul va dezvolta o strategie națională de luptă împotriva traficului ilicit, care să implice toate autoritățile competente, și dacă Parlamentul va înțelege efectele negative ale celei mai radicale propuneri anti-tutun de până acum, care prevedere interzicerea expunerii țigaretelor în magazine și introducerea unor noi taxe", a adăugat Ileana Dumitru.

***

- BAT este lider de piață în România cu o cotă de peste 53%.
- BAT este al doilea cel mai mare contribuabil la bugetul de stat.
- BAT are peste 3.000 de angajați și creează alte 30.000 de locuri de muncă pe lanțul de distribuție și aprovizionare

loading...