Bitcoin face mult mai mult rău mediului decât extracţia de aur!

Postat la: 03.10.2022 | Scris de: ZIUA NEWS

Bitcoin face mult mai mult rău mediului decât extracţia de aur!

Impactul pe care producerea de criptomonede îl are asupra mediului este mai mare decât cel al minelor de aur, fiind apropiat de cel pe care îl are extracţia gazelor naturale sau creşterea vitelor pentru carne, potrivit unui nou studiu.

Cercetătorii de la Universitatea din New Mexico au măsurat impactul asupra mediului al unor mărfuri variate ca pondere din valoarea lor de piaţă totală, scrie The Guardian.

În cazul cărbunelui, de exemplu, raportul este de 95 la sută, adică "răul" făcut este aproape la fel de mare ca piaţa pe care o alimentează. Minatul de Bitcoin are în medie un impact de 35 la sută din valoarea sa de piaţă din ultimii cinci ani, cel mai ridicat nivel, de 82 la sută, fiind atins în 2020.

Valori similare prezintă carnea de vită (33 la sută) şi gazele naturale (46 la sută), în timp ce aurul, cu care susţinătorii criptomonedei o compară cel mai mult, are un impact asupra mediului de doar 4 la sută.

Explicaţia este aceea că activităţile implicate de producerea de Bitcoin necesită un consum uriaş de electricitate, iar autorii studiului susţin că nici în cazul în care s-ar utiliza energie din surse regenerabile sectorul nu ar trebui să fie considerat unul sustenabil.

Totuşi, emisiile generate de Bitcoin s-au redus cu aproximativ 14 la sută în ultimele 12 luni, în contextul în care valoarea monedei a scăzut considerabil, ceea ce a dus la o restrângere a activităţii de minare.

loading...
PUTETI CITI SI...