Banca Mondială pompează miliarde de dolari în combustibili fosili

Postat la: 27.09.2023 | Scris de: ZIUA NEWS

Banca Mondială pompează miliarde de dolari în combustibili fosili

Exploatând o lacună de "finanțare a comerțului", banca a aruncat aproximativ 3,7 miliarde de dolari în proiecte de petrol și gaze în 2022, constată o analiză a grupului german de cercetare Urgewald.

O analiză recentă a organizației nonprofit germane Urgewald a estimat că Banca Mondială a cheltuit aproape 4 miliarde de dolari pentru finanțarea combustibililor fosili anul trecut, când se afla sub conducerea unui negaționist climatic nominalizat de fostul președinte american Donald Trump.

Banca Mondială s-a angajat în 2017 să pună capăt finanțării pentru petrolul și gazele din amonte - cu mici excepții - după 2019. Dar Urgewald a observat în noul său raport că angajamentul Băncii Mondiale se aplică numai finanțării directe, permițând puternicei instituții să canalizeze numerar către proiectele de petrol și gaze prin "finanțarea comerțului" oferită de brațul său din sectorul privat, Corporația Financiară Internațională (IFC).

"În ciuda ponderii vaste și în continuă creștere a finanțării comerțului în bugetul IFC, peste 70% din acesta este dat în secret", a menționat Urgewald. "Tipurile de bunuri și afaceri pe care le finanțează nici măcar nu sunt raportate acționarilor Băncii Mondiale, adică guvernelor noastre. Publicul are dreptul să știe unde se duc toți acești bani."

Citând "lipsa severă de transparență" a IFC, Urgewald a subliniat că a fost capabil doar să "formuleze o estimare" pentru tranzacțiile cu petrol și gaze. Grupul a calculat că Banca Mondială a cheltuit aproximativ 3,7 miliarde de dolari pentru finanțarea comerțului cu petrol și gaze în 2022.

"Acest lucru ar tripla nivelul anual actual al finanțării combustibililor fosili atribuit Băncii Mondiale și ar arunca îndoieli serioase asupra pretențiilor Băncii de aliniere la Acordul climatic de la Paris", a declarat Heike Meinhardt de la Urgewald într-o declarație.

"Cel mai simplu mod pentru o mare companie petrolieră sau o operațiune de cărbune de a scăpa de atenția din jurul asistenței publice este să o ascundă în finanțarea comerțului".

Banca Mondială a fost acuzată de mult timp că nu și-a respectat angajamentele climatice. Un raport publicat anul trecut de Big Shift Global a estimat că Banca Mondială a cheltuit aproape 15 miliarde de dolari pentru sprijinirea combustibililor fosili de la adoptarea Acordului climatic de la Paris în 2015.

La sfârșitul anului trecut, fostul președinte al Băncii Mondiale, David Malpass, a stârnit indignare globală spunând că nu este sigur dacă acceptă consensul științific că schimbările climatice sunt cauzate de arderea combustibililor fosili, validând în continuare apelurile de lungă durată ale activiștilor climatici pentru reforme sistemice la bancă.

"Nu știu", a spus Malpass ca răspuns la întrebarea unui reporter despre opiniile sale cu privire la schimbările climatice. "Nu sunt om de știință."

Comentariile au determinat apeluri pe scară largă ca Malpass să demisioneze, ceea ce a făcut în iunie. Actualul președinte al Băncii Mondiale, Ajay Banga, pe care președintele american Joe Biden l-a nominalizat pentru a-l înlocui pe Malpass, este un fost director executiv de capital privat care a lucrat pentru Nestlé, PepsiCo și Citibank.

Urgewald a avertizat în raportul său de marți că Banca Mondială va rămâne o sursă majoră de finanțare pentru industria combustibililor fosili până când va adopta reforme care să împiedice IFC să susțină petrolul și gazele sub masca "finanțării comerțului".

"Cel mai simplu mod pentru o mare companie petrolieră sau o operațiune de cărbune de a scăpa de atenția din jurul asistenței publice este să o ascundă în finanțarea comerțului", a spus grupul. "Este o lacună uriașă care trebuie închisă și evaluată prin dezvăluirea publică".

Urgewald a adăugat că "nu există nicio îndoială" că Banca Mondială și IFC "vor nega" concluziile sale și "vor pretinde că cifrele sunt inexacte".

Este exact ceea ce a făcut marți un purtător de cuvânt al IFC, declarând pentru The Guardian că "raportul lui Urgewald conține inexactități factuale grave și exagerează grosolan sprijinul IFC pentru combustibilii fosili".

"IFC raportează în mod regulat informații exacte și în timp util despre proiect prin diferite canale", a adăugat purtătorul de cuvânt.

Urgewald a contestat această narațiune în raportul său, afirmând că "secretul continuu din jurul finanțării comerțului face imposibilă determinarea cantității de afaceri cu combustibili fosili pe care IFC o facilitează în cele din urmă și dacă Banca Mondială este de fapt aliniată la obiectivele Acordului climatic de la Paris".

"O sumă exorbitantă de bani IFC, adică mai mult de jumătate din bugetul său, curge prin bănci fără nicio supraveghere din partea [Consiliului de Administrație al Băncii Mondiale], fără nicio oportunitate de control public, fără nicio responsabilitate", a spus grupul.

loading...
PUTETI CITI SI...