Astronomii sunt în alertă: cineva sau ceva ne trimite un semnal din Univers la fiecare 53,8 minute

Postat la: 07.06.2024 | Scris de: ZIUA NEWS

Astronomii sunt în alertă: cineva sau ceva ne trimite un semnal din Univers la fiecare 53,8 minute

Spațiul este plin de semnale ciudate, dar un semnal radio inexplicabil i-a lăsat pe astronomi extrem de nedumeriți. Semnalul a fost detectat pentru prima dată de radiotelescopul ASKAP din Australia. Denumit ASKAP J1935+2148, semnalul pare să se repete la fiecare 53,8 minute. Pe măsură ce se repetă, pare să treacă prin trei faze diferite, ceea ce ridică și mai multe întrebări cu privire la acest semnal.

Pe baza cunoștințelor noastre actuale de fizică, nu există nicio explicație logică pentru motivul pentru care acest semnal radio face ceea ce face. Uneori, pare să emită flash-uri luminoase care durează între 10 și 50 de secunde. Aceste flash-uri sunt îndreptate toate în aceeași direcție. Alteori, însă, impulsurile sunt mai slabe și prezintă o polarizare mai circulară, iar durata este de doar 370 de milisecunde. Chiar și așa, există și alte momente în care obiectul ratează semnalul și pare să rămână tăcut.

Aceste trei stări distincte de emisie fac parte din ceea ce îi face pe oamenii de știință să fie atât de confuzi în legătură cu acest semnal radio inexplicabil. Mulți sunt încrezători în ceea ce privește originea semnalului - probabil că acesta provine de la o stea neutronică sau de la o stea pitică albă. Dar această soluție nu este tocmai „curată", deoarece proprietățile ciudate descrise mai sus nu se potrivesc cu adevărat cu înțelegerea noastră actuală a fizicii care înconjoară aceste două obiecte cosmice.

O stea neutronică este foarte probabilă, deoarece acestea emit frecvent unde radio. Oamenii de știință spun că diferitele stări pe care le vedem aici ar putea fi cauzate de câmpurile magnetice puternice și de fluxurile complexe de plasmă din jurul stelei neutronice. Problema este însă că, de obicei, am văzut stelele neutronice rotindu-se la viteze de câteva secunde sau chiar fracțiuni de secundă pe revoluție. Ca atare, ar trebui să fie imposibil ca una dintre ele să se rotească suficient de încet pentru a trimite un semnal o dată la 53,8 minute.

Pe de altă parte, se știe că piticele albe se rotesc atât de încet. Cu toate acestea, nu am găsit niciuna care să producă semnale radio inexplicabile ca aceasta. Motiv pentru care oamenii de știință continuă să se scarpine în cap și să se gândească la aceste date. O lucrare despre aceste ultime descoperiri legate de acest semnal poate fi găsită în Nature Astronomy. Dacă oamenii de știință vor reuși să rezolve acest mister, ne-ar putea forța să ne reimaginăm modul în care ne gândim la univers și la fizică.

loading...
PUTETI CITI SI...