Anchetă de corupție la vârful UE - Parchetul lui Kovesi a pus ochii pe fostul președinte al Băncii Europene de Investiții

Postat la: 24.06.2024 | Scris de: ZIUA NEWS

Anchetă de corupție la vârful UE - Parchetul lui Kovesi a pus ochii pe fostul președinte al Băncii Europene de Investiții

Procurorii UE însărcinați cu investigarea infracțiunilor financiare grave îl anchetează pe fostul președinte al Băncii Europene de Investiții. Parchetul European (EPPO) a precizat luni, într-o declarație, că ancheta sa implică "două persoane suspectate de corupție și abuz de influență, precum și de deturnare de fonduri UE".

Werner Hoyer, care s-a retras din funcția de președinte al BEI la sfârșitul anului trecut, se confruntă cu un caz de corupție, a confirmat avocatul său pentru POLITICO.

Oficiali de poliție din Germania și Luxemburg au confiscat în ultimele luni materiale legate de anchetă, potrivit a doi oficiali cărora li s-a acordat anonimatul pentru a descrie chestiuni confidențiale pentru POLITICO. Ofițerii au percheziționat, de asemenea, locuința lui Hoyer.

Reacția fostului președinte al BEI
Hoyer a negat orice infracțiune prin intermediul avocatului său, care a declarat că ancheta EPPO se concentrează pe plecarea unui angajat al BEI și pe compensația plătită acestuia în acest context. Hoyer a semnat pachetul de plecare, în conformitate cu normele BEI, prinzându-l în anchetă - chiar dacă nu a făcut parte din negocieri, a declarat echipa juridică a germanului.

"Acuzațiile împotriva mea sunt de-a dreptul absurde și, nefondate", a spus Hoyer într-o declarație trimisă prin e-mail către POLITICO. "Mă aștept acum ca acestea să fie pe deplin investigate și clarificate și cer BEI să coopereze pe deplin cu EPPO. De asemenea, cooperez pe deplin cu EPPO și cer o clarificare completă a faptelor de acolo."

"Așteptăm cu calm investigațiile", a declarat Nikolaos Gazeas, avocatul lui Hoyer. "Ele vor dovedi că acuzațiile penale împotriva clientului meu sunt nefondate și de-a dreptul absurde. Acesta este și motivul pentru care clientul meu a solicitat în mod expres ridicarea imunității sale și a sediului BEI, astfel încât această acuzație să poată fi clarificată."

POLITICO a contactat cea de-a doua persoană implicată în anchetă pentru comentarii, dar nu a primit încă un răspuns.

Un purtător de cuvânt al BEI a declarat că creditorul "nu poate comenta investigațiile externe în curs, cum ar fi aceasta. Conform practicii obișnuite a băncii, vom coopera pe deplin cu Parchetul European în această chestiune, după cum este necesar".

Ancheta a început după ce OLAF, agenția antifraudă a UE, a semnalat cazul EPPO, care are competențe de investigare a cazurilor transfrontaliere, de aducere în instanță a potențialilor vinovați și de a solicita despăgubiri pentru interesele UE.

Un purtător de cuvânt al EPPO a declarat că nu va comenta o anchetă în curs.

BEI, cu sediul la Luxemburg, funcționează ca organism de creditare al UE și contribuie la stimularea dezvoltării și a integrării în cadrul blocului comunitar prin acordarea de împrumuturi, garanții și investiții în sectoarele public și privat.

BEI, înființată în 1958, a jucat un rol important în sprijinirea economiei europene în urma pandemiei Covid-19 și sprijină politicile UE în peste 160 de țări.

loading...
PUTETI CITI SI...