Analiză: România ar putea trece la raționalizarea gazului la iarnă: "Ne îndreptam spre o criză oricum. Putin doar ne-a adus acolo mai repede!"

Postat la: 04.06.2022 | Scris de: ZIUA NEWS

Analiză: România ar putea trece la raționalizarea gazului la iarnă:

Actuali și foști oficiali din domeniul energiei au spus că se tem că invazia Rusiei în Ucraina, venită după ani de zile în care în acest sector nu s-au făcut destule investiții, a împins lumea spre o criză care va rivaliza sau chiar va depăși crizele petrolului din anii '70 și de la începutul anilor '80.

Lumea încă încearcă să gestioneze creșterea de neoprit a prețurilor la energie, de la benzină la gaze naturale și cărbune, iar unii specialiști se tem că acesta este doar începutul, relatează Digi24.

Spre deosebire de crizele amintite, criza energetică din prezent nu se mai limitează la petrol. „Acum avem o criză a petrolului, o criză a gazului și o criză a electricității în același timp", a spus Fatih Birol, șeful Agenției Internaționale a Energiei (AIE), într-un interviu pentru Der Spiegel.

„Această criză energetică este mult mai mare decât crizele petrolului ale anilor '70 și '80 și probabil că va dura mai mult", a mai spus Birol.

Economia mondială a supraviețuit până acum creșterilor fără precedent ale prețurilor la energie, dar s-ar putea ajunge în curând la o situație în care scumpirile devin nesustenabile, din cauza sancțiunilor împotriva Rusiei și a lipsei de combustibili fosili, în special, în Europa.

Secretarul general al Forumului Internațional al Energiei, Joe McMonigle, a spus că este de acord cu pronosticul trist al AIE. „Avem o problemă serioasă în toată lumea de care politicienii de-abia acum iau aminte".

Furtuna perfectă, în care avem de-a face cu lipsa investițiilor, o cerere în creștere și probleme de aprovizionare, va avea consecințe mari și ar putea pune în pericol procesul de redresare economică post-Covid. Am putea avea de înfruntat o inflație exacerbată, mișcări de protest și piedici repetate în calea eforturilor de salvare a planetei în fața încălzirii globale.

Lumea este atât de „nepregătită" pentru a înfrunta criza energetică încât, în Europa, am putea avea de-a face cu raționalizarea gazelor naturale iarna viitoare.

Jason Bordoff, consilier în energie al fostului președinte american Barack Obama, și Meghan O'Sullivan, profesor la Harvard, au avertizat la finalul lui martie că lumea se află în pragul „a ceea ce ar putea deveni cea mai gravă criză energetică din anii '70". „De când am scris asta, temerile noastre s-au adeverit", a spus Bardoff pentru CNN.

Când războiul din Ucraina era la început, Occidentul încercat să evite să lovească importurile de energie din Rusia în mod direct pentru că acestea erau prea importante pentru piețele globale. Rusia nu este doar cel mai mare exportator de petrol din lume, ci și cel mai mare exportator de gaze naturale și un mare exportator de cărbune.

Dar, pe măsură ce brutalitatea războiului a devenit tot mai clară, strategia Statelor Unite și a Europei s-a schimbat, aceștia adoptând alte sancțiuni și embargouri împotriva importurilor de energie din Rusia. La rându-i, Moscova s-a răzbunat restricționând sau chiar oprind complet livrările de gaze spre mai multe țări europene.

Uniunea Europeană a anunțat săptămâna aceasta că are în plan să renunțe treptat la 90% din importurile de petrol din Rusia până la finele anului și s-a expus riscului ca Rusia să răspundă cu noi măsuri punitive.

„Nu am văzut încă cât de gravă va fi această criză energetică", a mai spus Bordoff. Prețul la benzină în SUA a crescut cu 52% față de anul trecut, iar în Europa gazul au crescut la un moment dat cu încă și mai mult.

„Din cauza dorinței de a reduce emisiile de carbon, avem un apetit mult mai scăzut pentru a investii în hidrocarburi", a explicat Francisco Blanch, director al Bank of America. „Asta exacerbează volatilitatea prețului și face mai dificilă rezolvarea părții de aprovizionare".

Europa se confrunta deja cu o criză energetică cu mult înainte ca primele tancuri rusești să intre în Ucraina. „Ne îndreptam spre o criză oricum. Putin doar ne-a adus acolo mai repede și mai intens", a spus Robert McNally, un consilier important al fostului președinte american George Bush.

Criza petrolului din 1973 a fost marcată de cozi lungi la benzinării, lipsa carburanților și panică. Experții se tem de noi penurii de combustibili fosili, mai ales în Europa. „Lipsa combustibililor este o problemă globală. Veți vedea asta cât de curând, dar poate nu și în Statele Unite", a spus Blanch.

America este mai puțin expusă riscului de a rămâne fără carburanți pentru că este cel mai mare producător de petrol din lume și un mare exportator. Europa, însă, este mult mai dependentă de petrol și gaz natural importat, în special din Rusia.

Prețurile foarte mari la gaz au provocat deja închiderea mai multor uzine din Europa, iar Blanch a avertizat că „Europa a trecut deja la raționalizarea gazului natural".

loading...
PUTETI CITI SI...