Analist economic despre plafonarea prețurilor la energie: "Nu este chiar cea mai bună. Va trebui să plătim cu toții un cost foarte mare!"

Postat la: 16.03.2022 | Scris de: ZIUA NEWS

Analist economic despre plafonarea prețurilor la energie:

Analistul economic prof. Petrișor Peiu, a precizat care sunt efectele deciziei luate de Guvernul Ciucă cu privire la plafonarea prețurilor la energie și gaze naturale.

„Cred că guvernul nu avea o altă ieșire. Evident că nu este chiar cea mai bună. Cea mai bună ar fi fost reglementarea pe tot lanțul, dar guvernul nu mai poate face această reglementare pentru că cea mai mare parte a energiei electrice și a gazelor naturale care urmau să fie produse anul acesta s-au vândut deja prin contracte forward. Deci pe piața zilei următoare, respectiv pe bursa română de mărfuri pentru gazele naturale rămâneau cantități mici și atunci guvernul nu avea cum să facă să mențină niște prețuri rezonabile decât făcând această plafonare.

Sigur că ea nu este bună pentru că se va cheltui de la buget o sumă foarte mare, probabil peste 15 miliarde de lei, care se adaugă celor 3-4 miliarde de lei care ar fi trebuit cheltuite pentru măsurile de plafonare și compensare de până la 1 aprilie. Cu alte cuvinte, guvernul va avea niște venituri în urma creșterii de prețuri pe care companiile din energie și din gaze naturale le fac, dar acești bani îi va da pentru susținerea acestei plafonări. În același timp, modalitatea aceasta de lucru prin care se plafonează niște prețuri, guvernul urmând a recompensa furnizorii pentru cheltuielile pe care aceștia le fac, duce la un blocaj financiar foarte mare la furnizori. Vedem că până acum guvernul nu a plătit acestora sumele pe care le datora. Aceștia au trebui să ia credit de la bancă pentru activitatea curentă și toate aceste lucruri au generat niște datorii foarte mari care se acumulează la furnizori și ne întoarcem la situația cu arierate mari de la începutul anilor 2000.

În afară de asta, a rămas nerezolvată problema consumatorilor mari, iar multe companii mari sunt cam puse pe butuci. Azomureș este în continuare închis, Chimcomplex Borzești a anunțat că va face o restructurare destul de dură, Alro Slatina și-a redus la 40% producția de aluminiu primar. Adică avem o sumedenie de probleme care au fost create de faptul că guvernul nu a înțeles spre ce se îndreaptă piața și nu a vrut să reglementeze această piață atunci când se putea, cu costuri minime. Acum va trebui să plătim cu toții un cost foarte mare care va însemna văduvirea bugetului de niște resurse esențiale", a precizat analistul Petrișor Peiu.

loading...
PUTETI CITI SI...