ANAF, bătăi de cap cu "Iarba Diavolului": prevenirea şi combaterea traficului ilicit cu ţigarete şi produse din tutun

Postat la: 04.11.2019 | Scris de: ZIUA NEWS

ANAF, bătăi de cap cu

Traficul ilicit cu ţigarete şi produse din tutun nu este numai o problemă economică. Alături de prejudiciul semnificativ pe care îl aduce veniturilor naţionale şi ale Uniunii Europene (UE), acesta favorizează economia subterană, finanţând grupurile de criminalitate organizată şi terorism.

Din punctul de vedere al sănătăţii, acesta subminează iniţiativele legislative care au ca scop reducerea consumului de produse din tutun, în special în rândul grupurilor vulnerabile, cum ar fi tinerii şi persoanele cu venituri mici. În general produsele din tutun provenite din comerţul ilegal nu sunt fabricate în conformitate cu cerinţele legislaţiei Uniunii Europene privind produsele din tutun.

Că în privinţa combaterii traficului ilicit cu ţigarete şi produse din tutun România are nenumărate probleme, cu care s-a confruntat chiar şi înainte de a fi devenit stat membru al UE, cu siguranţă, este un fapt notoriu. Evident, ne-am fi aşteptat ca problema să devină una secundară în doi-trei ani de la momentul aderării. Mai ales că mijloacele alocate scopului ca atare n-au fost câtuşi de puţin unele neînsemnate. Una peste alta, astăzi ne pomenim că avem serioase "Ameninţări, riscuri şi vulnerabilităţi privind comerţul ilicit cu ţigarete şi produse din tutun" şi că se impune adoptarea şi, evident, implementarea unei "Strategii naţionale a autorităţii vamale pentru prevenirea şi combaterea traficului ilicit cu ţigarete şi produse din tutun".

Din textul respectivei Strategii rezultă că totul ni se trage de la faptul că "Pachetul de ţigarete este cel mai taxat produs din România - aproape 80% din preţ reprezentând taxe plătite la stat.". Apoi, privitor la piaţa produselor destinate fumătorilor autohtoni mai aflăm că România "face obiectul unei situaţii speciale. Ne aflăm la frontiera estică a Uniunii Europene şi avem una din cele mai întinse graniţe rutiere cu ţări care nu sunt membre ale Uniunii - peste 2.070 de km de frontieră. Preţul unui pachet de ţigarete în Moldova sau Ucraina este şi de cinci-şase ori mai mic decât în România.

Ca urmare, orice modificare în politica fiscală se regăseşte în preţul pachetului şi are drept consecinţă creşterea pieţei negre." Cum stau în ultimul timp lucrurile în materie de combatere efectivă de către ANAf a flagelului în cauză aflăm lecturând Raportul de activitate al Agenţiei Naţionale de Administrare fiscală (ANAF) pe Semestrul I/2019. Pentru aceasta, dintre indicatorii (anti)evaziune aferenţi mai multor activităţi (antifraudă fiscală, inspecţie fiscală, activitate vamală) ne vom opri doar asupra rezultatelor activităţii celor cca. 2000 inspectori vamali, depusă în prima jumătate a anului în curs.

Astfel, vameşii noştri au derulat în semestrul I 2019 un număr total de 52.339 acţiuni de control (faţă de 22.576 în semestrul I/2018), valoarea estimată a bunurilor confiscate (exceptând ţigaretele) fiind de 21,6 mil. lei (comparativ cu 15 mil. lei în semestrul I/2018). Referindu-ne doar la valoarea estimată a ţigaretelor confiscate în semestrul I/2019, aceasta a fost de 11,3 mil. lei (faţă de 7,9 în semestrul I 2018).

Raportul ANAF menţionat vine cu cifre multiple, însă noi dorim să mai arătăm doar că, în privinţa controlului vamal, echipele canine au meritul confiscării a "5.633.130 fire ţigarete, 40 kg tutun, 365 litri alcool, 13 autovehicule", dar şi a altor bunuri/sume de bani, valorând peste 931 mii lei. De asemenea, tot cu ajutorul acestora, "au fost înregistrate 26 descoperiri de droguri/substanţe interzise, fiind aplicate amenzi în cuantum de 581.000 lei".

În primele şase luni ale anului în curs, la nivelul celor 8 Direcţii regionale vamale, în cadrul cărora sunt organizate 89 birouri vamale de frontieră şi birouri vamale de interior, numărul sesizărilor penale la contribuabili persoane juridice şi fizice s-a cifrat la 216, valoarea prejudiciului aferent fiind de 9,1 mil. lei. Din totalul constatărilor evidenţiate, cu ajutorul echipelor canine au fost confiscate 5.633.130 fire ţigarete şi 40 kg tutun, totodată înregistrându-se şi descoperiri de droguri/substanţe interzise, fiind aplicate amenzi în cuantum de 581 mii lei.

loading...
PUTETI CITI SI...