Află de ce NU slăbești și care sunt cele mai frecvente cauze ale unui metabolism lent

Postat la: 04.03.2022 | Scris de: ZIUA NEWS

Află de ce NU slăbești și care sunt cele mai frecvente cauze ale unui metabolism lent

Dacă ai încercat nenumărate diete și pur și simplu nu ai avut parte de rezultate vizibile atunci s-ar putea să ai un metabolism lent. Metabolismul este chiar acel proces prin care organismul uman consumă energia pe care i-o asigurăm prin alimentele pe care le consumăm.

Acesta se datorează în mare parte unor dezechilibre hormonale pe care le poți depista cu ajutorul unui medic endocrinolog Dr. Daniela Amzăr la clinica Profilaxia Timisoara

Un metabolism lent face ca depunerile de grăsime să se depună pe corp și arderile acestora să fie lente în timp ce un metabolism intens va avea arderi mari și o conversie mai mică a grăsimii.  Așadar să vedem care pot fi cauzele unui metabolism lent și ce poți face. 

Genele

Genele sunt printre cele mai des întâlnite cauze ale unui metabolism lent. Pentru că metabolismul este responsabil de tot procesul care se întâmplă în corpul tău atunci când vorbim despre nutrienții care se descompun și se transformă în energie, iar acesta este foarte lent de când te știi, s-ar putea să fi moștenit asta de la părinții tăi. 

Este adevărat că nu poți interveni în acest caz în nici un fel asupra genelor pe care le-ai moștenit, însă poți cu siguranță să adopți un stil de viață diferit de cel pe care îl ai acum. Și nu de puține ori, acesta dă roade. Sportul, spre exemplu este considerată una dintre cele mai bune metode pentru a accelera metabolismul. Deci cu cât vei avea o viață activă și obiceiuri sănătoase cu atât vei arde mai multe calorii.

Hormonii

Hormonii sunt deseori una dintre cauzele unui metabolism încetinit, pentru că aceștia fac să existe în corpul tău un dezechilibru care influențează modul în care îți este folosită energia.  Acest lucru poate explica și faptul că uneori te simți lipsit de energie. În plus, cantitatea de testosteron, un hormon prezent atât la femei cât și la bărbați scade pe măsură ce înaintăm în vârstă. Iar acesta este o altă cauză care face ca metabolismul tău să funcționeze încet.  Ce poți face în acest caz este să urmezi un tratament prescris de medicul endocrinolog care să te ajute să îți eliberezi funcțiile din organism afectate de hormoni. 

Lipsa somnului

Un program de somn suficient și adcvat face ca metabolisml tău să funcționeze cât mai corect și în stare optimă. Atunci când acesta devin haotic, te vei confrunta cu diverse probleme, inclusiv cu un metabolism lent. Pentru că lipsa somnului face ca energia ta să nu fie folosită în mod corespunzător, poți întâmpina inclusiv alte afecțiuni sau boli precum obezitatea și diabetul. 

Ce poți face în acest sens este să te îți stabilești un program de somn de 7-9 ore, atât cât are nevoie un adult pentru a funcționa în mod normal. Imediat ce vei regla acest aspect vei vedea rezultate. 

Diete extreme

Multe persoane sunt tentate să încerce diete extreme pentru a slăbi însă acest lucru nu este unul tocmai benefic pentru metabolism. Dacă nu mânci suficient, mentabolismul tău devine leneș. Dacă mai faci si efort în același timp în care te privezi de mâncare, corpul tău se va învăța cu această privare și va rezista chiar și atunci când îi vei da puține calorii. 

Metabolismul încetinește dacă primește un aport de sub 1200 de calorii și va începe să ardă caloriile pe care le-a depozitat în muschi  pentru a face rost de energie. Ce poți face în acest sens, este să urmezi diete realiste pe care le poți ține pe termen lung și nu una drastică care să te pună în pericol. 

Dezhidratarea

Atunci când corpul tău nu primește suficientă apă va avea o energie scăzută și va arde grăsimile mult mai lent. Apa ajută organismul să ardă calorii și accelerează procesul de slăbire. Aceste lucruri sunt dovedite șiințific deci te poți baza pe acest concept. În plus, apa conferă senzația de sațietate și vei mânca mult mai puțin. Bea apă pe întreg parcursul zilei și consumă multe alimente care au un conținut cât mai ridicat de apă. 

Daniela Amzăr
Medic primar endocrinologie, Doctor în Medicină

A absolvit Universitatea de Medicină şi Farmacie „Victor Babeş" din Timişoara și este asistent universitar la această facultate. În prezent lucrează și în Clinica de Endocrinologie a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Timişoara. A coordonat numeroase studii clinice de specialitate și a absolvit mai multe cursuri postuniversitare, fiind un cercetător și clinician recunoscut.

loading...
PUTETI CITI SI...