A fost descoperit locul din creier unde se face apelul la memorie. Cum funcționează și ce boli neurologice ar putea să fie vindecate acum

Postat la: 05.11.2024 | Scris de: ZIUA NEWS

A fost descoperit locul din creier unde se face apelul la memorie. Cum funcționează și ce boli neurologice ar putea să fie vindecate acum

"Casa" amintirilor a fost identificată în creier: este localizată în cortexul entorinal lateral și aici are loc atât formarea amintirilor, cât și apelul lor la memorie. Rezultatul se datorează studiului internațional publicat în revista "Cell Reports", condus de Italia cu Institutul de Neuroștiințe al Consiliului Național de Cercetare și de Şcoala Normală Superioară din Pisa. Înțelegerea acestor mecanisme fundamentale va permite să se ia din nou în considerare lupta împotriva diferitelor boli neurodegenerative, cum ar fi Alzheimer.

Memoria episodică este o funcție fundamentală a creierului, deoarece ne permite să creăm și să facem apel la amintiri complexe, care integrează informații despre ceea ce s-a întâmplat, când și unde. Cercetătorii coordonați de Nicola Origlia de la CNR-IN au reușit să clarifice rolul cortexului entorinal în acest proces, demonstrând că un număr mai mare de neuroni activi în această zonă este asociat cu formarea de noi amintiri.

"În plus, am putut verifica că aceiași neuroni sunt reactivați în timpul recuperării memoriei experienței specifice, în timp ce tăcerea lor inhibă capacitatea de a face apel la memoria însăși", spun primii autori ai studiului, Francesca Tozzi și Stefano Guglielmo de la Şcoala Normală Superioară din Pisa.

Cortexul entorinal, printre altele, este una dintre primele zone ale creierului care este afectată de deteriorarea cognitivă ușoară, considerată ca o stare de tranziție între îmbătrânirea normală și demență, și este constant alterată în boala Alzheimer. "Deteriorarea memoriei episodice este unul dintre primele semnale ale bolilor neurodegenerative", adaugă Origlia: "Cunoașterea proceselor neurobiologice, care stau la baza formării și recuperării amintirilor, va putea oferi noi elemente utile pentru a combate dezvoltarea acestor boli".

loading...
PUTETI CITI SI...