8 lucruri pe care trebuie să le cunoașteți despre panourile fotovoltaice

Postat la: 19.08.2022 | Scris de: ZIUA NEWS

8 lucruri pe care trebuie să le cunoașteți despre panourile fotovoltaice

Sistemele de panouri fotovoltaice sunt una dintre cele mai populare tehnologii pentru producerea locală de energie din surse regenerabile.

În ultimii ani, pe măsură ce investițiile în această tehnologie au devenit mai accesibile și odată cu creșterea prețurilor la energia electrică, tot mai multe companii au ales să-și implementeze sisteme de panouri fotovoltaice pentru a-și crește independența energetică. 

Haideți să vedem care sunt cele mai importante 8 lucruri pe care trebuie să le cunoașteți despre panourile fotovoltaice, înainte de a alege să implementați un altfel de sistem.

  1. Panourile fotovoltaice sunt una dintre cele mai sustenabile și fiabile tehnologii, cu o durată medie de viață de peste 20 de ani și cu un impact direct în reducerea costurilor energetice.

  2. Panourile fotovoltaice convertesc radiația solară în energie electrică, contribuind astfel la reducerea costurilor cu energia consumată din rețea și la reducerea amprentei de carbon.

  3. Panourile fotovoltaice se folosesc de lumina soarelui și nu de căldura oferită de acesta, pentru a produce energie electrică. Astfel, panourile fotovoltaice funcționează și pe timpul iernii sau când este înnorat afară.

  4. Există o diferență semnificativă între panourile fotovoltaice și panourile solare. În cazul centralelor fotovoltaice, tehnologia utilizată presupune captarea şi transformarea energiei solare în energie electrică cu ajutorul instalaţiilor fotovoltaice. Panourile termice solare utilizează energia solară pentru încălzirea apei menajere și, în cazuri speciale ca aport la agentul termic de încălzire. De asemenea, eficiența panourilor solare este puternic afectată de perioadele fără radiații solare directe. 

  5. Un sistem de panouri fotovoltaice poate fi ON-GRID, conectat la SEN (Sistemul Energetic Național) sau OFF-GRID, utilizat ca și sistem autonom pentru alimentarea cu energie electrică a unor consumatori aflați la distanță mare de sistemul național de alimentare cu energie electrică.

  6. Cei mai importanți factori care influențează performanța panourilor fotovoltaice sunt: orientarea, înclinația, umbrirea panourilor și temperatura.

  7. Dacă utilizați o centrală fotovoltaică cu o putere instalată de cel mult 400 kW pe loc de consum, puteți deveni prosumator. În acest fel, surplusul de energie electrică va fi livrat în rețea și veți beneficia de mecanismele de compensare sau regularizare prevăzute prin lege.

  8. Aveți oportunitatea de a vă reduce perioada de amortizare a investiției accesând programe de finanțare parțial sau 100% nerambursabile.

loading...
PUTETI CITI SI...