60% dintre cetatenii Uniunii Europene sunt de parere ca politicienilor nu le pasa de ei. In Romania, procentul celor care cred asta este de 80%

Postat la: 24.06.2020 | Scris de: ZIUA NEWS

60% dintre cetatenii Uniunii Europene sunt de parere ca politicienilor nu le pasa de ei. In Romania, procentul celor care cred asta este de 80%

Sase din zece cetateni ai Uniunii Europene sunt de parere ca politicienilor si partidelor dominante nu le pasa de ei, indica un sondaj realizat de Agentia pentru Drepturi Fundamentale a UE (FRA), transmite dpa

In Romania, 80% dintre persoane sunt de acord cu afirmatia "Politicienilor si partidelor dominante nu le pasa de oameni ca mine", tara noastra fiind depasita in acest clasament doar de Croatia, unde proportia este de 81%. Valoarea cea mai mica a indicatorului se inregistreaza in statele membre nordice (Suedia - 28%, Danemarca - 30% si Finlanda - 32%).

Alienarea politica este in special pronuntata in randul celor care intampina dificultati economice. Astfel, 73% din randul celor care se confrunta cu probleme materiale se simt neglijati de politica traditionala.

O treime dintre repondenti au afirmat ca drepturile omului servesc doar celor care nu le merita, precum criminali si teroristi.
La nivelul UE, doi din trei cetateni sunt de acord cu afirmatia "Unii oameni au un avantaj incorect de pe urma drepturilor omului'. Proportia variaza: 57% in Italia, 60% in Danemarca, 61% in Romania, Luxemburg si Suedia, si 90% in Malta.

De asemenea, ancheta sociologica a evidentiat o acceptare raspandita a coruptiei. Doar 4% dintre europenii intervievati au mentionat ca o oficialitate le-a cerut vreodata bani sau alte cadouri. Totusi, valoarea acestei proportii este de 18% in Grecia, 13% in Romania si 11% in Lituania.

Mai mult de o treime dintre repondenti (35%) au spus ca este acceptabil sa ofere astfel de favoruri pentru a-si asigura un serviciu necesar rapid.
In Romania, 44% dintre persoanele intervievate au recunoscut ca mita este o optiune pentru rezolvarea lucrurilor, in timp ce proportia este de 61% in Slovacia, 59% in Republica Ceha, 53% in Croatia si 48% in Franta.

Valoarea cea mai mica a acestui indicator s-a inregistrat in Portugalia (15%), urmata de Finlanda (16%) si Malta si Suedia (cate 20%).

"Numarul oamenilor care se simt dezgustati de coruptie si de modul in care functioneaza societatea noastra democratica ar trebui sa determine tarile UE sa ia atitudine", a afirmat directorul FRA, Michael O'Flaherty, intr-o declaratie.

Potrivit comunicatului postat pe site-ul FRA, 27% dintre repondenti considera ca judecatorii sunt supusi influentei guvernamentale.
Studiul FRA arata ca guvernele trebuie sa imbunatateasca increderea publica in sistemul judiciar prin salvgardarea independentei judecatorilor. Intrucat exista mari diferente nationale, tarile pot invata unele de la altele sa-si imbunatateasca situatia in acest domeniu.

Raportul FRA face obiectul videoconferintei "Human rights in the new normal", care are loc miercuri si joi (24, 25 iunie 2020).

loading...
PUTETI CITI SI...