5 pași importanți în îngrijirea gazonului

Postat la: 21.06.2022 | Scris de: ZIUA NEWS

5 pași importanți în îngrijirea gazonului

Gazonul reprezintă alegerea ideală pentru oamenii care își doresc o grădina verde și îngrijită sau propriul spațiu de relaxare. Plantarea lui nu este deloc un proces dificil, iar dacă îl întreții în mod corect, acesta va rezista perioade lungi de timp. Astăzi îți vom detalia care sunt cei mai importanți 5 pași pe care trebuie să-i urmezi pentru a îngriji gazonul în mod corect.

Udarea gazonului

După ce a crescut gazonul, acesta trebuie udat zilnic sau măcar o dată la două zile, timp de aproximativ 15 minute. Timpul ideal se stabilește în funcție de temperatura de afara, de tipul solului și de perioada în care a fost expus la soare.

Primăvara și toamna gazonul trebuie să fiu udat o dată la două zile, de asemenea, pe timpul verii, când temperaturile sunt mai ridicate, perioada optimă din zi în care gazonul trebuie udat este fie dimineață până în ora 08:00, fie seară după ora 20:00.

Fertilizarea solului

Fertilizarea solului trebuie realizată o dată la două luni, când iarba este uscată. Acest proces este vital întrucât îngrășământul conține potasiu, substanță care protejează gazonul împotriva bolilor și fosfor, care ajută la întărirea rădăcinilor.

Tunderea gazonului

Primul tuns al gazonului trebuie făcut atunci când firul ierbii atinge 10 cm, iar atunci trebuie tunsă doar o treime din înălțimea lui, adică doar vârfurile. La fel trebuie să procedezi și la următoarele 2-3 tunsori pentru că acest lucru va ajuta la îndesirea și rezistența firului de iarbă.

Când este sezonul de creștere, adică primăvara și toamna, gazonul va trebui tuns o dată pe săptămâna.

Pe timpul verii, iarba crește mai greu, iar daca vei lăsa gazonul să crească prea mult, acesta va începe să se rărească.

Un alt sfat esențial constă în tunderea gazonului în direcții diferite de fiecare dată, pentru că așa se va îmbunătăți calitatea lui. De asemenea, trebuie să ai la îndemână o mașină de tuns iarba de calitate.

Ajută gazonul să lupte împotriva bolilor și dăunătorilor

În cazul în care gazonul începe să se usuce, să se îngălbenească sau să rărească înseamnă că a fost contaminat cu o ciupercă. Bolile gazonului sunt cauzate de ciuperci, unele fiind mai dificil de tratat. Principalele cauze pentru care apar acestea pot fi udatul în exces sau plantarea în locuri nepotrivite.

Un alt aspect la care trebuie să fii atent constă în faptul că este important să nu lași buruienile să crească prea mult și să depășească lungimea firului de gazon. Acestea trebuie îndepărtate mai ales primăvara, atunci când încep să crească.

Aerarea gazonului

Aerarea gazonului are rolul de a păstra gazonul sănătos, cu rădăcini bine dezvoltate. Acest proces va asigura pătrunderea oxigenului în sol, iar pentru realizarea lui vei avea nevoie doar de un aerator de gazon pe care îl găsești pe Magazia lu Costică.

Indiferent de tipul de gazon pe care îl ai, dacă vei respecta pașii pentru plantarea lui și îl vei întreține în mod constant, te vei bucura de o peluză verde, splendidă și rezistentă.

loading...
PUTETI CITI SI...