4 metode pentru eficientizarea procesului educațional

Postat la: 11.07.2022 | Scris de: ZIUA NEWS

4 metode pentru eficientizarea procesului educațional

Atunci când vine vorba de școli, atenția tinde să se concentreze asupra modului de utilizarea a metodelor optime, pentru eficientizarea procesului educațional. Nu este un secret pentru nimeni că personalul din învățământ este adesea împărțit în numeroase responsabilități. Cu ajutorul unor metode bine puse la punct, combinate cu tehnologie, personalul didactic va putea profita de multiple avantaje.

De la organizarea lecțiilor, la comunicarea cu elevii și părinții, și până la experiențe de învățare online, instrumentele digitale și metodele adecvate, învățământul se îndreaptă spre era digitală.

Analizarea fluxului de lucru și îmbunătățirea cursurilor

Fiecare profesor ar trebui, pe lângă programa școlară, să își schițeze liste cu temele și cursurile care trebuie îmbunătățite. Fiecare proces în parte trebuie atent analizat, pentru a arăta ce anume funcționează și ce nu în predarea cursului. De asemenea, profesorii ar trebui să ia în considerare discuții cu elevii, dar și cu părinții, pentru a obține feedback și idei.

Unul dintre avantajele analizării fluxului de lucru, dar și îmbunătățirea cursurilor, constă în ușurința predării și captivarea atenției elevilor. Profesorul poate căuta informații noi, actuale, pe care să le prezinte elevilor, în funcție de materie. 

Totodată, prin analizarea fluxului, elevii pot fi angrenați în predare, pentru a participa activ și a-și dezvolta capacitățile cognitive de a gândi sau analiza și descoperi. 

Implicarea directă a elevilor prin metoda activ-participantă 

Prin implicarea activ-participantă a elevului, se va reuși captarea atenției acestuia și determinarea urmăririi cu interes lecția. Fiecare elev va fi îndemnat să-și folosească imaginația, logica, memoria, înțelegerea, participând cu succes la îmbunătățirea cursurilor și a fluxului de lucru în timpul orelor de curs. 

Metoda activ-participativă pune accentul pe procesele de cunoaştere, pentru ca elevul să cunoască o participare reală, în procesul de învăţare. Printre metodele alese pot fi Brainstorming, Cubul, Cadranele, Ciorchinele, sau Diagrama Venn.

Metoda activ-participativă încurajează și munca desfăşurată pe echipe, elevii participând la activitățile desfăşurate împreună, învăţând mereu lucruri noi și interesante. Situațiile complexe întâlnite, le vor stimula capacitățile intelectuale atât singular, cât și în grup, prin analize și discuții. Astfel, vor găsi răspunsuri la întrebările profesorilor și rezolvări la orice probleme. 

Realizarea prezentărilor ținând cont de conținuturile informaționale

Conținuturile școlare, alături de obiectivele pedagogice, reprezintă principalii factori ai procesului de învățământ. Conținutul informațional este cel existent în procesul instruirii, al teoriei, formându-se astfel ideile asupra noțiunii nou învățare. Prin informațiile dobândite în timpul orelor de curs, se pune baza formării personalității copilului, indiferent de vârstă. De asemenea, cei mici își vor dezvolta sistemele cognitive, abilitățile de a gândi, aptitudini. 

Procesul de învățământ este unul complex, ce cuprinde un cumul de informații. Din acest motive, se caută constant soluții pentru eficientizarea procesului educațional, cu cerințele actuale. 

Astfel, educatorii și profesorii se pot folosi de conținuturile informaționale, prin realizarea prezentărilor video sau power-point. Este important pentru cei mici, ca atunci când acumulează noi cunoștințe, să primească și exemplificări și descrieri vizuale, pentru a înțelege informația esențială predată. 

Copiii își vor forma cultura, nu doar din conținuturile informaționale prezentate pe larg, ci și din exemplificările cât mai simple și relevante. 

Dezvoltarea strategiilor de învățare cu ajutorul platformelor dedicate

Cele mai multe școli, tind să fie locuri cu o valoare oarecum conservatoare. Fluxurile de lucru și procesele de învățare, rămân statice, fiind urmate cu precădere cele clasice. Drept urmare, există aceste practici neschimbate de ani, ce implică manuale, hârtie, extrem de multă teorie și întrebări fără răspuns, din partea elevilor. 

Digitalizarea vieții contemporane în toate domeniile, implică necesitatea introducerii digitalizării și în sistemul de învățământ. Astfel, pentru eficientizarea procesului educațional, își face resimțită introducerea unui soft educational pentru crese, scoli si gradinite. Prin intermediul unui asemenea soft, profesorii își pot concepe și automatiza procesul de predare, ușurându-le sarcinile și câștigând mai mult timp, timp pe care îl pot utiliza în beneficiul elevilor. 

Platformele dedicate sprijină procesul de învățământ, permițând profesorilor să investească timp în proiecte educaționale sau programa teme. Acestea reunesc toate procesele de care profesorii au nevoie în clasă, prin analizarea fluxului de lucru, îmbunătățirea cursurilor, implicarea activă a elevilor sau realizarea de prezentări video, pentru o înțelegere mai complexă a noțiunilor nou-învățate. 

Având în vedere că digitalizarea face tot mai mulți pași în toate domeniile, nici în sistemul de învățământ nu arată niciun semn de încetinire. Este clar că școala viitorului va fi un loc diferit. Prin valorificarea tehnologii adecvate, școlile se pot asigura că vor oferi educație de calitate în anii următori. Cu ajutorul unor metode morderne, procesele de învățare și administrare a notelor, programei școlare și lecțiilor, vor fi mai eficiente, permițând totodată personalului să se concentreze pe ceea ce este cel mai important: elevul.

loading...
PUTETI CITI SI...