Judo: Cozmin Guşă - Nu dau notă de trecere nici sportivilor, nici antrenorilor, după Mondialele de la Doha
Postat la: 17.05.2023 | Scris de: ZIUA NEWS
Preşedintele Federaţiei Române de Judo, Cozmin Guşă, a declarat, miercuri, pentru AGERPRES, că este dezamăgit total de prestaţia sportivilor români la Campionatele Mondiale de la Doha, criticând atât prestaţia acestora, cât şi a antrenorilor, responsabili de pregătirea de dinaintea competiţiei.
Vicepreşedintele FRJ, Florin Bercean, va face în perioada următoare o analiză a prestaţiei sportivilor români, pentru ca ulterior să vină şi cu soluţii.
"Sunt foarte dezamăgit de evoluţia sportivilor în competiţia individuală şi în acelaşi timp de felul în care au fost asistaţi din punct de vedere tehnico-tactic în perioada de pregătire, care, după cum se vede, a fost total deficitară. Şi vorbesc atât despre lotul masculin, cât şi despre lotul feminin. Nu există explicaţii ca plecând din postura să te baţi la medalii, ca în cazul Florentinei Ivănescu şi a lui Alexandru Creţ, tu să pierzi în primul tur şi în faţa unor sportivi mult mai slab clasaţi decât tine în clasamentul mondial. Asta nu este admisibil pentru nişte sportivi de performanţă. Sunt dezamăgit la modul personal, m-am ocupat mult să aibă tot ceea ce au nevoie, pentru că ăsta este rolul preşedintelui federaţiei. Şi tocmai de aia astăzi, la directoratul Federaţiei Române de Judo l-am însărcinat pe vicepreşedintele Florin Bercean să demareze o analiză amănunţită, cu rapoarte asupra pregătirii loturilor, apoi să propună nişte măsuri, pentru că aceste rezultate atât de proaste nu vin dacă nu există nişte cauze concrete. Să depisteze cauzele concrete, să le elimine pentru ca la următoarea competiţie mare de obiectiv, la Europenele din Franţa din toamnă, să reuşească să recupereze acest handicap. Nu dau o notă de trecere niciunui sportiv din lotul olimpic şi nici antrenorilor care pregătesc loturile de băieţi şi de fete", a declarat Guşă, pentru AGERPRES.
El a afirmat că dacă ar lua în calcul strict rezultatele de la aceste Mondiale, sportivii nici nu ar mai trebui să se prezinte la Jocurile Olimpice: "Dacă luăm pe hârtie aceste rezultate, ne indică să nu mai facem nici măcar deplasarea la Paris. Numai că aceiaşi sportivi care s-au comportat lamentabil la Campionatele Mondiale sunt spre exemplu Florentina Ivănescu, cea care a avut locul 5 la Mondialele de anul trecut din Uzbekistan, fiind la limită să ia bronzul, sau Alex Creţ, care la Grand Slam-ul din Turcia, de acum trei săptămâni, a bătut adversari mai bine clasaţi decât el şi a luat argintul, la un pas să ia aurul. Iar un Grand Slam este de nivelul unui campionat mondial. Deci este limpede că aici este vorba despre o problemă de pregătire şi de mobilizare, nu de valoare a lotului. Şansele de a lua medalie la Olimpiadă, Europene sau viitoarele Mondiale sunt intacte în condiţiile în care ei vor aborda altfel competiţiile şi antrenorii se vor responsabiliza. Şi o să mă întrebaţi ce e cu antrenorii. Întotdeauna un sport este caracterizat de valoarea sportivilor şi de valoarea antrenorilor. În judo, poate mai mult decât în alte sporturi, pentru că aici vorbim despre cuplul judoka - antrenor, care duc împreună bătălia la tatami".
Cozmin Guşă a precizat că nu regretă despărţirea de antrenorul japonez Kohei Oishi, pentru că federaţia nu îşi mai permitea să-i plătească salariul foarte mare.
"Nu regret plecarea antrenorului japonez pentru că nu mai aveam bani să-l plătesc. Sunt atât de mari salariile la care s-a ajuns pentru antrenorii internaţionali astăzi încât în condiţiile în care avem un ministru care a tăiat bugetul judoului cu 40%, avem un mediu privat descurajat să ajute sportul, eu nu mai eram în stare decât cu foarte mari eforturi să achit asemenea salarii. Salariile unor antrenori de excelenţă pe care îi aduci din exterior au ajuns la nivelul celor din fotbal. Vorbim de zeci de mii de euro pe lună pentru un antrenor foarte bun. Şi nu ajunge un antrenor, trebuie un colectiv pe care să îl imporţi, şi atunci nota de plată trece de 50.000 de euro pe lună, dacă vorbim şi de antrenori secunzi şi preparator fizici, plus cazare, masă şi alte lucruri. Adică jumătate de milion pe care judoul, astăzi, şi România nu poate să îl suporte", a afirmat Guşă.
Preşedintele FRJ a precizat că sportivii şi antrenorii nu au nicio scuză pentru prestaţia de la Mondiale, unde nu au existat "şicane" ale preşedintelui Federaţiei Internaţionale de Judo, Marius Vizer, cu care este în conflict personal.
"Aştept raportul lui Bercean, el coordonează activitatea sportivă şi tot el o să ne propună nişte măsuri. Nu există scuze aici. Nici că Eduard Novak a tăiat bugetul federaţiei, pentru că nu au simţit asta, am compensat din venituri private pregătirea şi a fost în calendar. Eu, ca preşedinte, am făcut toate eforturile să fie în calendarul cerut de antrenorii loturilor. Nu sunt o scuză nici şicanele lui Marius Vizer (n.r.- preşedintele Federaţiei Internaţionale de Judo) dintr-o ambiţie prostească, în urma neînţelegerilor cu mine. Le mai face din când în când, dar nu a fost cazul la acest campionat mondial. Deci, nici antrenorii, nici judoka nu au niciun fel de scuză. De altfel, ca să se vadă cât de inadecvat este acest domn Novak la conducerea sportului românesc, pot să vă spun că el a fost invitatul lui Vizer la Campionatele Mondialele de la Doha, dar nu a stat de vorbă cu niciun tehnician sau sportiv român dintre cei prezenţi acolo şi au fost destui. Asta ca să înţelegeţi raportarea ministrului Sportului la sportul românesc", a completat Guşă.
"Problemele Vizer - Guşă nu sunt legate de judo, ele sunt legate de nişte neînţelegeri personale, după 25 de ani de prietenie. Aşa că el nu ar avea de ce să se lase influenţat de acest lucru atunci când judecă judoul românesc. Eu nu o fac şi nu a avut nicio problemă din partea mea ca preşedinte de federaţie naţională, iar el ca preşedinte al federaţiei internaţionale. Eu şi federaţia, în schimb, suportăm şicanele lui, care au devenit destul de frecvente, dar despre care nu a venit încă vremea să vorbesc. Sper ca înţelepciunea caracteristică vârstei, pentru că este mai mare decât mine cu 13 ani, să îl ajute şi să nu amestece treburile personale cu treburile din judo, să redevină omul pe care l-am cunoscut eu atunci când ne-am împrietenit şi am avut o prietenie foarte trainică şi apropiată", a adăugat Cozmin Guşă.
Oficialul FRJ consideră că singurul lucru oarecum pozitiv de la competiţia mondială este locul 7 obţinut pe echipe.
"Singurul lucru pe care îl pot remarca, oarecum pozitiv, este locul 7 din întrecerea pe echipe, care este o clasare foarte bună, de prestigiu, nemeritată însă pentru forma şi valoarea pe care o arată în acest moment componenţii lotului olimpic. Putea să fie chiar mai bine, dacă se prezentau corespunzător, nu în sfertul de finală cu Franţa, pentru că era complicat, nu aveam nicio şansă să câştigăm în faţa campionilor olimpici, dar în recalificări, care ar fi putut să-i ducă cel puţin pe locul cinci, într-o finală de bronz cu Olanda. Ar fi trebuit să învingă Marocul, chiar dacă am avut ghinionul să fie descalificată categoria +90 şi am pornit de la un handicap de 0-1. Totuşi, valoarea noastră este peste cea a Marocului", a adăugat Guşă.
Sportivii români au avut evoluţii modeste la Campionatele Mondiale de la Doha, cele mai bune rezultate fiind obţinute în proba de echipe mixte, unde România a ajuns în sferturi, fiind ulterior întrecută de Maroc în recalificări (locul 7), şi de Lucian Borş-Dumitrescu, care a atins optimile la cat. 66 kg.
România a participat la Campionatele Mondiale de judo de la Doha cu 9 sportivi: Florentin Ivănescu (cat. 63 kg), Serafima Moscalu (cat. 70 kg) - la feminin, Lucian Borş-Dumitrescu (cat. 66 kg), Adrian Şulcă (cat. 73 kg), Alexandru Raicu (cat. 73 kg), Alex Creţ (cat. 90 kg), Asley Gonzalez (cat. 100 kg), Mircea Croitoru (cat. +100 kg), Vlăduţ Simionescu (cat. +100 kg) - la masculin.
La competiţie au concurat 657 de sportivi din 99 de ţări, 314 la feminin şi 343 de masculin.
România nu a mai cucerit o medalie la Mondialele de judo din 2015, când Andreea Chiţu (cat. 52 kg) şi Corina Căprioriu (cat. 57 kg) câştigau argintul.
-
De ce este așteptat Elon Musk în fotbalul mare de Gigi Becali, patronul FCSB-ului
A ieșit la iveală faptul că Elon Musk, cel mai bogat om al planetei, dorește să preia clubul Liverpool în schimbul a 4 m ...
-
„Atât mi-a zis nenorocitul de Mircea Lucescu". Amintiri din Poiana Brașov cu Radu Banciu și actualul selecționer al României
Nu este un secret că Radu Banciu este departe de a se putea numi „fan" al lui Mircea Lucescu. În repetate rânduri, l-a j ...
-
România triumfă la Campionatul Mondial de Pole și Aerial Sports 2024: 6 medalii câștigate de Clubul Sportiv „Just Champions"
România continuă să impresioneze pe scena mondială! Clubul Sportiv „Just Champions", înființat în 2024, a debutat cu un ...
-
„Ați omorât 19 gimnaste". Octavian Bellu și Mariana Bitang au fost desființați, în trecut, de mama unei sportive care s-a aflat sub comanda celor mai galonați antrenori din istorie
Octavian Bellu și Mariana Bitang reprezintă cel mai bun cuplu de antrenori ai lumii, fiind lăudați inclusiv în presa str ...
-
Piloții Clubului de Karting Bârlad, premiați la „Gala Campionilor"
În urma rezultatelor obținute pe parcursul anului 2024, piloții Cercului de Karting din cadrul Clubului Copiilor „Spiru ...
-
Anchetă vastă în Italia - Mafia se infiltrează în galeriile echipelor de fotbal
Mafioţii italieni şi extrema dreaptă se folosesc de forţa şi de activităţile de colectare de bani ale fanilor „ultras" d ...
-
Mihai Leu a ajuns, din nou, de urgență la spital: Momente critice pentru fostul campion mondial la box
Clipe grele pentru Mihai Leu, care a ajuns din nou la spital. Sportivul, fost campion la box şi pilot de raliuri, ar fi ...
-
A murit Helmut Duckadam, legendarul portar al Stelei, care a adus Cupa Campionilor la București. Avea doar 65 de ani
Helmut Duckadam a murit la vârsta de 65 de ani. Fostul mare portar al echipei de fotbal Steaua Bucureşti, Helmuth Duckad ...
-
Panică în fotbal: Călin Georgescu vrea sa desființeze casele de pariuri care sponsorizeaza prima ligă, Cupa României, LPF, FRF şi foarte multe cluburi
Panică în fotbalul românesc după primul tur al alegerilor prezidențiale. Călin Georgescu vrea sa desființeze casele de p ...
-
S-a încheiat lupta pentru titlu în Formula 1. Cine e campionul din 2024
Pilotul olandez Max Verstappen (Red Bull) a câştigat titlul mondial la Formula 1 pentru a patra oară consecutiv, după ce ...
-
Imane Khelif declarat bărbat. Un raport medical al olimpicului algerian dezvăluie: "Născut cu testicule, fără uter!"
Jurnalistul francez Djaffar Ait Aoudia ar fi obținut acces, in octombrie, la un raport medical care dezvăluie că boxerul ...
-
ITM a descins la Arena Națională la derby-ul FCSB - Dinamo: 610 angajați prestau servicii fără formă legală
Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) București a desfășurat o acțiune de control la Arena Națională, în ziua partidei ...
-
Transformare fizică a lui Mike Tyson la 58 de ani. Managerul boxerului: Nu te-am văzut niciodată așa
Boxerul american Mike Tyson (58 de ani), fostul campion absolut al categoriei grea, se află într-o formă excelentă, care ...
-
Prime "tampon" și la Federația de Gimnastică după Olimpiadă: 42.000 de euro maseorul și 20.000 psihologul
Dupa scandalul de la FR Canotaj, cu prime uriase dupa JO de la Paris, este randul celor de la Federația Română de Gimnas ...
-
Șahistul ucrainean luat în echipa României e acuzat că a trișat: a fost exclus dintr-o competiție. Federația Română are o cu totul altă variantă
Şahistul Kirill Shevchenko, în vârstă de 22 de ani, care s-a născut în Ucraina, dar reprezintă România, a fost expulzat ...
-
David Popovici a spus de ce nu mai conduce mașinile-cadou primite de la Ion Țiriac
David Popovici a câștigat două medalii la Jocurile Olimpice de la Paris, aur la proba de 200 metri liber şi bronzul la p ...
-
Atac fără precedent după convocarea lui Ianis la echipa națională: Gică Hagi e acuzat că face "presiuni teribile"
Ianis Hagi a primit din nou convocarea la echipa națională, deși a jucat doar câteva minute pentru Glasgow Rangers. Iani ...
-
S-a aflat recent cum reușește Michael Schumacher să comunice în prezent, iar detaliile sunt sfâșietoare
Michael Schumacher a avut, weekendul trecut, prima sa apariție publică de la tragic accident suferit cu 11 ani în urmă p ...
-
Triunghiul amoros care a cutremurat Formula 1: Doi piloți și o influenceriță sunt implicați în scandalul momentului
Rivali pe pistă în timpul sezonului de Formula 1, englezul Oliver Bearman şi argentinianul Franco Colapinto sunt rivali ...
-
Protest spectaculos împotriva „UEFA Mafia" la un meci de Champions League
Fanii Borussiei Dortmund au afișat o coregrafie spectaculoasă înainte de începerea partidei cu Celtic Glasgow din Champi ...
-
Bătăi în Ghencea, la meciul dintre FCSB și Petrolul Ploiești: Jandarmii au folosit gaze lacrimogene
Jandarmeria Capitalei a anunţat, sâmbătă, că jandarmii au folosit pulverizatoare cu substanţă lacrimogenă după ce suport ...
-
Sportiv din Serbia, campion mondial la judo, suspendat pe cinci luni pentru că și-a făcut semnul crucii la Jocurile Olimpice
Nemanja Majdov (28 de ani), campion european și mondial la judo, ar fi fost suspendat pentru 5 luni de către Federația I ...
-
Începe cel mai importat proces din istoria fotbalului: Manchester City se confruntă cu 115 acuzații
Manchester City va trebui să răspundă, începând de luni, timp de mai multe săptămâni suspiciunilor de infracţiuni financ ...
-
România nu a mai strălucit, dar a reușit o victorie destul de clară în fața Lituaniei
România a reușit să obțină o victorie muncită în fața Lituaniei, scor 3-1. Tricolorii nu au mai strălucit ca în partida ...
-
Poliția a intervenit de urgență la vila lui Ionel Ganea: Fostul fotbalist și-a bătut unul din vecini. S-a ales cu ordin de protecție împotriva sa
Fostul fotbalist Ionel Ganea este investigat de polițiștii din Ilfov după ce l-ar fi agresat fizic pe unul dintre vecini ...
-
„Palma" luată de Hagi: cum s-au adeverit toate „minciunile presei" despre fiul său, Ianis
„Despre Hagi nu poți să zici nimic". Fraza asta năucitoare apare într-un documentar excelent, disponibil pe Youtube, den ...
-
Gigi Becali salută prezența lui Marcel Ciolacu la meciul FCSB-LASK și vine cu o solicitare: "Asta ar putea să facă el"
Gigi Becali s-a arătat încântat de prezența prim-ministrului Marcel Ciolacu la meciul FCSB - LASK Linz, care a adus cali ...
-
Presa scoțiană: "Ianis Hagi și tatăl său formează o pereche toxică! Trebuie eliminați de la Glasgow Rangers"
Ianis Hagi și tatăl său sunt desființați în publicația scoțiană Ibrox Noise. Cei doi sunt descriși ca o pereche toxică. ...
-
Cine deține, de fapt, CFR Cluj? Confesiunile lui Neluțu Varga
Cluj24 prezenta, luni, un portret al celui care e implicat în finanțarea clubului de fotbal CFR Cluj prin Ioan Varga, om ...
-
PRO TV nu se lasă. Postul TV face orice ca FCSB - LASK Linz să fie doar pe Voyo
FCSB este la trei zile distanta de cel mai important meci al sezonului. Campioana României se va duela cu LASK Linz, la ...