Viorica Dăncilă: "Este important ce vor cetățenii, este normal să ascultăm voința lor"

Postat la: 05.06.2019 | Scris de: ZIUA NEWS

Viorica Dăncilă:

Premierul Viorica Dăncilă demonstrează foarte multă eficiență în efortul său de normalizare a relațiilor politice din scena politică Românească. Liderul delegației PSD la consultările de la Cotroceni privind referendumul pe tema justiției a demonstrat maturitate politică, solicitând tuturor partidelor să conlucreze într-o atmosferă de consens pentru a rezolva mai multe teme importante pentru România: de la transpunerea în Constituție a voinței suverane a românilor și până la cooperare în vederea ridicării MCV.

Decizia Vioricăi Dăncilă de a propune un mod consensual de a face politică este o gură de aer proaspăt pentru o politică românească măcinată de clivaje și conflicte majore. În timpul consultărilor de la Cotroceni, USR a pus toate armele pe masă, anunțând public că orice susținere a partidului lui Dan Barna pentru Klaus Iohannis nu poate intra în discuție. PNL a ascuns în spatele unui discurs previzibil declarațiile mult mai dăunătoare, electoral vorbind, ale lui Orban referitoare la IT-iști în timp ce Călin Popescu Tăriceanu a decis perpetuarea unei stări conflictuale cu Președinția României. În urma consultărilor, poziția Vioricăi Dăncilă, una care îndeamnă la colaborare și consens pe teme de interes cu adevărat național, generează perspectiva unui act politic mai coerent și rațional.
Spațiu de discuție pentru relansarea marilor teme de politică externă

Nicio declinare a clasei politice post 1989 nu a atins obiective cu adevărat raționale de politică externă în lipsa consensului. Pot fi citate aici cele mai importante trei reușite de politică externă ale României post 1989: parteneriatul strategic cu SUA și accederea la NATO și Uniunea Europeană. Declarațiile Vioricăi Dăncilă despre consens deschide de fapt o linie de dialog națională cu toți factorii politici relevanți, din Parlament dar și de la Cotroceni, pentru abținerea unor câștiguri naționale cu adevărat importante legate de ridicarea MCV și poate de accederea la spațiul Schengen.

Declarațiile Vioricăi Dăncilă vin de fapt în completarea întâlnirii avute de premier cu Jean-Claude Juncker și Frans Timmermans prin care Premierul României a relansat relația Guvernului cu cele mai importante instituții europene. Spațiul de negociere deschis de Viorica Dăncilă, precum și înclinația spre consens, lasă să se vadă pentru prima dată de la asumarea mandatului un Premier Român care dorește să urmărească o strategie clară de politică externă și internă, o strategie care țintește spre rezultate de anvergură națională.

loading...
PUTETI CITI SI...