Umaniștii demontează tema Maia Sandu: candidatura nu echivalează cu unirea

Postat la: 18.01.2023 | Scris de: ZIUA NEWS

Umaniștii demontează tema Maia Sandu: candidatura nu echivalează cu unirea

Unirea României cu Republica Moldova nu s-ar putea face niciodată printr-o candidatură a Maiei Sandu la Președinția României, arată Partidul Umanist Social Liberal. O astfel de temă rostogolită în spațiul public nu are niciun fel de ancoră în realitate.

„În fața înmulțirii declarațiilor care se fac în România cu privire la posibilitatea unei candidaturi a actualului președinte al Republicii Moldova, Maia Sandu, la Președinția României, PSUL apreciază că această candidatură nu este în măsură să servească în niciun fel idealului unirii României cu Republica Moldova.

Credința în repetarea unui scenariu de tip Alexandru Ioan Cuza - în care alegerea aceluiași „domnitor" în ambele țări ar duce la unirea celor două state - denotă o totală lipsă de cunoaștere a principiilor actuale ale dreptului constituțional și internațional.

Acest tip de alegere nu poate genera unirea, nu are efecte juridice în acest sens și poate servi un singur scop: cel de a suplini lipsa de soluții din partea unei zone politice românești, care nu poate produce un candidat competitiv pentru alegerile prezidențiale din 2024", arată Partidul Umanist Social Liberal într-un comunicat de presă.

Umaniștii subliniază faptul că rolul României în parcursul european al Republicii Moldova este unul esențial, dar apropierea dintre cele două state trebuie făcută doar prin moduri care să nu pericliteze în niciun fel interesele României.

„În fața acestei lipse de soluții, se preferă cultivarea în imaginarul colectiv a unui panaceu fără corespondent în realitatea din cele două state.
PUSL subliniază necesitatea găsirii acelor soluții care să permită apropierea celor două state într-un mod care să nu pericliteze stabilitatea politică, economică și de securitate a României.

România trebuie să fie o ancoră a parcursului european al Republicii Moldova, pentru că numai astfel putem imagina viitorul la care ne dă dreptul să sperăm identitatea noastră comună. Accentele aventuriere izvorâte din ambițiile politice ale unora nu pot decât să șubrezească perspectiva acestui viitor comun", transmit umaniștii.

loading...
PUTETI CITI SI...