Tăriceanu: Preşedintele trebuie să dea curs cererii de revocare a lui Kovesi

Postat la: 30.05.2018 16:45 | Scris de: ZIUA NEWS

Tăriceanu: Preşedintele trebuie să dea curs cererii de revocare a lui Kovesi

Preşedintele Senatului Călin Popescu Tăriceanu a declarat miercuri, după decizia CCR privind existenţa unui conflict instituţional între preşedinte şi ministrul Justiţiei, că şeful statului trebuie să dea curs cererii de revocare a Laurei Codruţa Kovesi. Tăriceanu a mai spus că procurorul-şef al DNA se va „agăţa de putere".

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat miercuri că Laura Codruţa Kovesi ar fi trebuit să demisioneze de mult timp din funcţia de procuror-şef al DNA, însă, în opinia liderului ALDE, aceasta nu o va face şi se va "agăţa de putere". "Eu cred că ar fi trebuit să-şi dea demisia de multă vreme. Au fost multe momente în care ar fi trebuit, în mod normal, să-şi dea demisia. Sunt deciziile CCR de anul trecut care au statuat în mod clar că prin nerespectarea pricipiului separaţiei puterilor în stat DNA a acţionat anticonstituţional şi nelegal. Au fost două decizii în acest sens. A apărut momentul scoaterii la iveală a protocoalelor secrete. Nu-mi fac iluzii în ceea ce o priveşte pe doamna Kovesi. Va rămâne şi se va agăţa de putere cu toată îndărătnicia şi cu toată disperarea până în ultimul moment", a declarat Călin Popescu Tăriceanu, preşedintele Senatului, întrebat dacă Kovesi ar trebui să demisioneze până la apariţia motivării CCR care a admis conflictul instituţional între ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, şi preşedintele Klaus Iohannis. Acesta a reamintit despre protocoalele între SRI şi Parchete care sunt un motiv în plus pentru ca Laura Codruţa Kovesi să nu mai fie la conducerea Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA).

"Au mai apărut o serie de elemente suplimentare din momentul în care ministrului Justiţiei a făcut cererea de revocare cu o argumentaţie foarte serioasă în 20 de puncte. Între timp au apărut la suprafaţă aceste protocoale secrete între serviciile de informaţii, între SRI şi Parchetul General. Ele au apărut ulterior cererii de revocare formulată de ministrului Justiţiei şi cred că ele de asemeni nu fac decât să dezvăluie o altă componentă a activităţii Parchetelor şi în special a DNA, care este paralelă cu legea, complet în contradicţie cu ceea ce ar fi în mod normal esenţial, şi anume respectarea drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor. Prin aceste protocoale s-a adăugat la legea penală şi evident eu cred că pe cale de consecinţă nu putem să scoatem din analiza noastră şi această componentă a activităţii doamnei Kovesi care, în dispreţul legii şi al Constituţiei, a vrut să transforme până la urmă ceea ce am văzut, lupta împotriva corupţiei într-o vânătoare de oameni politici, de oameni simplii. A transformat DNA într-un fel de speriotoare pentru toţi şi pentru toate din România. Deci un derapaj grav de la normele statului de drept şi cred că CCR, prin decizia pe care a luat-o astăzi, marchează încă un punct important în ceea ce înseamnă revenirea la normalitate", a completat Tăriceanu.

Curtea Constituţională a României (CCR) a decis, cu majoritate de voturi, că există un conflict instituţional, după ce Guvernul a sesizat un posibil conflict între Executiv şi Preşedinţie, ca urmare a faptului că preşedintele Klaus Iohannis a refuzat să o revoce pe Laura Codruţa Kovesi, procuror şef al DNA. Pe 22 februarie, ministrul Justiţiei Tudorel Toader a cerut revocarea şefei DNA, reţinând în sarcina acesteia 20 de „acte şi fapte de netolerat". Printre acestea, Toader a menţionat ancheta în cazul OUG 13, refuzul de a se prezenta la audierile din Parlament, falsurile din dosare, lipsa unei reacţii adecvate în cazul presupuselor abuzuri de la DNA Ploieşti, precum şi afectarea imaginii României prin dezinformarea forurilor europene. Ulterior, preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că nu va da curs cererii de revocare a Laurei Codruţa Kovesi, argumentând că motivele invocate de Tudorel Toader nu au fost de natură să îl convingă.

loading...