Retrospectiva evenimentelor şi declaraţiilor anului 2016

Postat la: 31.12.2016 | Scris de: ZIUA NEWS

Retrospectiva evenimentelor şi declaraţiilor anului 2016

Agentia de stiri Amos News a intocmit o interesanta retrospectiva a principalelor repere politico-economice ale anului 2016. Redam in cele ce urmeaza acest lant al evenimentelor si principalelor declaratii ale scenei politice din anul ce tocmai se incheie:

1 ianuarie:
- Olanda preia președinția semestrială a Consiliului Uniunii Europene de la Luxemburg.
- Intră în vigoare, Acordul de liber schimb dintre Ucraina și Uniunea Europeană şi începe embargo-ul impus de Rusia produselor alimentare din Ucraina.
- Ucraina, Egipt, Senegal, Uruguay și Japonia sunt alese membre nepermanente în Consiliul de Securitate al ONU.
2 ianuarie: Arabia Saudită îl execută pe imamul șiit Nimr al-Nimr alături de alți 46 de oameni pentru rolul lor în protestele din 2011-12.
3 ianuarie
- Gruparea jihadistă Statul Islamic amenință Marea Britanie într-o nouă înregistrare video a execuției a cinci "spioni".
- Donald Trump, candidatul republican la alegerile prezidențale americane, declară că președintele Barack Obama și democrata Hillary Clinton au fondat rețeaua teroristă Stat Islamic (SI).
4 ianuarie:
- China opreşte tranzacționarea acțiunilor, după activarea unui mecanism destinat să prevină volatilitatea, în urma declinului cu peste 7% al indicelui CSI 300 (care cuprinde acțiunile listate la bursele din Shanghai și Shenzhen).
- Arabia Saudită, Bahrain și Sudan rup relațiile diplomatice cu Iranul.
6 ianuarie:
- Mircea Aron este ales preşedintele al Consiliului Superior al Magistraturii, iar Luminiţa Palade - vicepreşedinte.
- Coreea de Nord anunță că a efectuat cu succes primul test de bombă „miniaturizată" cu hidrogen.
7 ianuarie:
- Un avion care efectua o cursă charter de la Bucureşti spre Barcelona, cu escală la Cluj, cu 100 de pasageri la bord, iese de pe pista Aeroportului Internaţional „Avram Iancu" Cluj în timpul manevrelor de aterizare.
- Tribunalul Hunedoara admite cererea de intrare în insolvenţă a Complexului Energetic Hunedoara, la solicitarea acestuia, urmând ca de punerea în practică a acesteia să se ocupe o firmă specializată din Craiova
8 ianuarie: Tribunalului Constanţa decide condamnarea lui Mircea Băsescu la 4 ani de închisoare cu executare pentru trafic de influenţă şi a lui Marian Căpăţână la 3 ani de detenţie pentru complicitate la trafic de influenţă, în dosarul în care sunt implicaţi membri familiei lui Bercea Mondial.
9 ianuarie: Mitinguri de susţinere pentru familia Bodnariu, ai căror cinci copii au fost preluaţi de către autorităţile norvegiene de protecţie a copilului se desfăşoară în întraga ţară dar şi în comunităţile de români din diaspora
10 ianuarie: Premiile Globul de Aur: The Revenant de Alejandro González Iñárritu și The Martian de Ridley Scott, au fost desemnate cel mai bun film-dramă, respectiv cel mai bun film-comedie, la cea de-a 73-a gală a premiilor Globul de Aur, care a avut loc la Los Angeles.
11 ianuarie:
- Lionel Messi își adjudecă pentru a cincea oară Balonul de Aur.
- Reuniune internaţională pentru combaterea "terorismului 2.0", cu participarea reprezentanţilor din 50 de state la sediul Europol de la Haga.
12 ianuarie
- Ministrul Justiţiei, Raluca Prună, anunţă că va propune Guvernului adoptarea unei ordonanţe de urgenţă pentru abrogarea dispoziţiei care permite reducerea pedepselor persoanelor condamnate, în baza lucrărilor ştiinţifice, după ce a constatat că acest fenomen este complet scăpat de sub control.
- Un atac în zona istorică Sultanahmet din Istanbul, soldat cu 11 morți și 15 răniți, este revendicat de Statul Islamic.
13 ianuarie: Președintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, respinge propunerea de a-l desemna pe controversatul om de afaceri Vladimir Plahotniuc pentru funcția de prim-ministru.
14 ianuarie: Atentate sinucigașe și atacuri cu armă coordonate într-un cartier central din Jakarta care s-au soldat cu două victime și peste 20 de răniți. Cei cinci atacatori ISIS au fost de asemenea uciși în aceste violențe. Atacul a fost revendicat de Statul Islamic (SI).
15 ianuarie: Atac armat asupra unui hotel și a unui restaurant frecventate de occidentali în capitala Burkina Faso, Ouagadougou. Atacul, care a făcut 28 de victime și peste 58 de răniți, a fost revendicat de Gruparea jihadistă Al Qaida în Maghrebul Islamic.
16 ianuarie: Europa și Statele Unite au ridicat toate sancțiunile impuse Iranului legate de programul nuclear în conformitate cu acordul nuclear încheiat pe 14 iulie 2015.
17 ianuarie: Victoria Nuland, adjunctul pentru Afaceri europene și eurasiatice al Secretarului de Stat al SUA, este primită la Palatul Cotroceni.
18 ianuarie:
- Procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Laura Codruţa Kovesi, este desemnată câştigătoarea premiului Europeanul Anului 2016, oferit de Reader's Digest
- NASA face publică o fotografie cu prima floare care a crescut în spațiu, pe Stația Spațială Internațională.
20 ianuarie: În urma învestirii guvernului condus de Pavel Filip, mii de persoane protestează în fața clădirii parlamentului de la Chișinău.
21 ianuarie:
- Preşedintele Iohannis avizează cererea de urmărire penală a fostului ministru comunist de Interne în perioada 1978-87, George Homoștean, pentru complicitate la infracţiuni contra umanităţii în cazul morţii disidentului Gheorghe Ursu.
- Judecătoria Sectorului 5 admite înfiinţarea fundaţiei lui Victor Ponta, Black Sea Regional Projects 2020.
22 ianuarie: Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie decide eliberarea din arest preventiv a senatorului Dan Şova şi plasarea acestuia în arest la domiciliu, în dosarul în care este acuzat de trafic de influenţă în legătură cu un contract de asistenţă juridică de la CET Govora
23 ianuarie: Cel puțin zece persoane au murit și peste 8.000 de curse aeriene sunt anulate, în Statele Unite, din cauza Furtunii Jonas, care a generat condiții de viscol extrem pe Coasta de Est a SUA.
24 ianuarie: De Ziua Micii Uniri, cadrele militare disponibilizate protestează în fața Guvernului, cerând anularea articolului 40 din OUG nr 57/2015, privind regimul pensiilor militare de stat, creşterea veniturilor mici ale persoanelor vârstnice şi acordarea celei de-a treisprezecea pensii.
25 ianuarie: Politicianul de centru-dreapta Marcelo Rebelo de Sousa câștigă din primul tur alegerile prezidențiale din Portugalia, obținând 52% din voturi, potrivit rezultatelor parțiale.
26 ianuarie:
- Codruţ Olaru, adjunctul procurorului general, transmite Senatului sesizarea DNA pentru formularea cererii de efectuare a urmăririi penale faţă de Gabriel Oprea, în legătură cu săvârşirea a două infracţiuni de abuz în serviciu cu obţinere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul în perioada în care a deţinut funcţia ministerială. Cererea DNA a fost aprobată de Codruţ Olaru, după ce procurorul general Tiberiu Niţu şi primul său adjunct, Bogdan Licu, s-au abţinut în acest caz
- România oferă Republicii Moldova un împrumut de 60 de milioane de euro pentru a o ajuta la oprirea colapsului economic și pentru a o păstra pe un curs pro-european, cu condiția ca guvernul Republicii Moldova să implementeaze reforme majore. Fonduri guvernamentale au fost necesare pentru a acoperi mai mult de 1 miliard de dolari care "au dispărut" de la trei bănci din Republica Moldova în luna noiembrie 2014. În capitala Chișinău, în frig, 15.000 de persoane au protestat în 24 ianuarie față actualul guvern și au cerut noi alegeri. Prim-ministrul Pavel Filip, care a preluat mandatul săptămâna trecută, este al șaselea prim-ministru al țării într-un an.
27 ianuarie: Primele cazuri în Europa cu Virusul Zika au fost raportate în Danemarca, Italia, Spania, Marea Britanie și Elveția.
29 Ianuarie:
- Corpul de control al primului-ministru începe o acțiune de control la Regia Națională a Pădurilor - Romsilva.
- Decernarea titlului Doctor Honoris Causa lui Jose Manuel Barroso de către Universitatea de Vest Timișoara

1 februarie:
- Ambasadorul Statelor Unite ale Americii la Bucureşti, Hans Klemm, declară că nu este foarte optimist cu privire la şansele României de a deveni parte a programului Visa Waiver în 2016, având în vedere că participanţii români la acest program au o rată de refuz mai mare decât procentul minim legal de 3%, dar şi perspectivele reduse ca această prevedere să fie modificată dat fiind contextul politic din SUA
- Reuniune a Comitetului de urgenţă al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii de la Geneva, în cadrul căreia s-a analizat dacă epidemia provocată de virusul Zika, suspectat că ar provoca malformaţii congenitale, este o urgenţă de sănătate publică la nivel mondial.
2 februarie:
- Comisia juridică a Senatului a dat un aviz favorabil urmăririi penale a senatorului Gabriel Oprea pentru folosirea abuzivă a colanelor oficiale ale poliţiei
- Tiberiu Nițu își anunță demisia din funcția de procuror general al României.
3 februarie:
- Guvernul decide, prin ordonanţă de urgenţă, să suspende până la 1 septembrie aplicarea prevederii legale referitoare la reducerea pedepselor pentru deţinuţii care publică lucrări ştiinţifice.
- Camera Deputaţilor adoptă un proiect de lege pentru declararea zilei de 8 martie - Ziua femeii şi 19 noiembrie - Ziua bărbatului.
4 februarie: Solomon Wigler, fost consilier al lui Sorin Oprescu la Primăria Capitalei, este condamnat la patru ani închisoare cu executare, pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă
5 februarie:
- Procurorii DNA o trimit în judecată pe judecătoarea Geanina Terceanu, aflată în arest la domiciliu, pentru luare de mită în legătură cu pronunţarea unei soluţii favorabile în dosarul transferurilor din fotbal.
- Cinci persoane şi-au pierdut viaţa, iar alte 28 au fost transportate la spital după ce un autocar în care se aflau 33 de oameni a intrat în coliziune, pe DN 1, la Strejnic, cu o autobasculantă încărcată cu nisip.
7 februarie: Coreea de Nord a lansat o rachetă cu rază lungă de acțiune, susținând că a plasat pe orbită un satelit, dar Coreea de Sud, Japonia și Statele Unite consideră că a fost testată o rachetă intercontinentală.
8 februarie: Curtea de Apel Braşov decide arestarea preventivă a omului de afaceri Ioan Neculaie pentru evaziune fiscală, fals în înscrisuri sub semnătură privată, delapidare cu consecinţe deosebit de grave şi spălare de bani.
9 februarie: Senatorul Mihai Fifor a fost ales în funcţia de preşedinte al Consiliului Naţional al PSD. Robert Negoiţă se retrage de la conducerea PSD Bucureşti, în locul acestuia fiind numită preşedinte interimar Gabriela Firea. Cristian Rizea este suspendat din funcţia de preşedinte al PSD sector 5.
10 februarie:
- Liderul PSD, Liviu Dragnea, şi copreşedintele ALDE Călin Popescu-Tăriceanu semnează un protocol de colaborare pentru alegerile locale.
- Alexandru Vișinescu, primul comandant de penitenciar din perioada comunistă trimis în judecată, este condamnat definitiv, de Înalta Curte de Casație și Justiție, la 20 de ani de închisoare. Vișinescu a fost comandant al Penitenciarului Râmnicu Sărat din anul 1956 și până la desființarea închisorii, în 1963.
- La DNA, dunt citaţi de procurori deputaţii Mădălin Voicu (PSD) şi Nicolae Păun (din partea Partidei Romilor „Pro-Europa"). După audieri, procurorul-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Laura Codruţa Kovesi, a cerut sesizarea preşedintelui Camerei Deputaţilor pentru încuviinţarea reţinerii şi arestării preventive a celor doi.
11 februarie: Premierul Dacian Cioloş a semnat decizia de eliberare din funcţie a şefului ANAF, Gelu Diaconu şi a vicepreşedintelui ANAF Mihai Gogancea-Vătăşoiu care sunt urmăriţi penal de procurorii DNA în dosarul în care sunt anchetaţi deputaţii Mădălin Voicu şi Nicolae Păun.
12 februarie:
- Fostul senator PSD Cătălin Voicu, condamnat în 2013 la şapte ani de închisoare pentru corupţie, este eliberat condiţionat, printr-o decizie definitivă a Tribunalului Dâmboviţa
- Papa Francisc se întâlneșre cu Patriarhul Kiril al Moscovei la Havana, Cuba. Este pentru prima dată când capul Bisericii Romano Catolice și capul Bisericii Ortodoxe Ruse se întâlnesc.
13 februarie: 13 copii sunt internaţi în cursul nopţii de 10/11 februarie în spitalele din Argeş. Alţi 14 copii din Argeş internaţi în spitalele din Bucureşti prezintă boală diareică acută (12 cazuri) şi infecţie cu rotavirus (două cazuri)
14 februarie: Convorbiri oficiale cu Președintele Consiliului European, Donald Tusk la Palatul Cotroceni.
15 februarie:
- PNL şi PSRO semnează un protocol de colaborare care are în vedere monitorizarea corectitudinii desfăşurării alegerilor locale în secţiile de votare, constituirea de majorităţi postelectorale şi susţinerea celui mai bine clasat candidat, în eventualitatea alegerilor în două tururi de scrutin
- Fostul şef al Departamentului de Informaţii şi Protecţie Internă din cadrul Ministerului Afacerilor Interne (MAI) Nicolae Gheorghe s-a prezentat la DNA, fiind chemat într-un dosar de corupţie. Procurorii DNA au anunţat că Nicolae Gheorghe este urmărit penal pentru complicitate la abuz în serviciu şi două infracţiuni de deturnare de fonduri
- Tribunalul Ilfov decide eliberarea condiţionată a lui Mihai Stoica, fost manager al clubului Steaua, care executa la Penitenciarul Jilava o condamnare primită în dosarul transferurilor din fotbal.
- Scandalul evacuării posturilor TV ale Antena Group a determinat prezenţa premierului Dacian Cioloş în plenul Senatului pentru a da explicaţii în acest caz, dar şi o reacţie din partea CSM.
- Un protest a fost iniţiat, în faţa sediului Complexului Energetic Oltenia (CEO), de către preşedintele Sindicatului Mine Energie Oltenia (SMEO)
17 februarie:
- Preşedintele Klaus Iohannis afirmă că abordarea ANAF în cazul televiziunilor Antena Group este „heirupistă", „nepotrivită" "dacă nu discutabilă".
- Camera Deputaţilor respinge cererile DNA pentru încuviinţarea reţinerii şi arestării deputatului PSD Mădălin Voicu. În cazul deputatului Nicolae Păun, a fost aprobată reţinerea, însă ulterior şedinţa Camerei a fost suspendată din lipsă de cvorum. A doua cerere pentru Păun, privind arestarea, va fi dezbătută şi votată la 24 februarie.
18 februarie: Nouă prefecţi sunt schimbaţi de Guvern.
19 februarie:
- România a reuşit să înregistreze la nivel european „Salamul de Sibiu" ca produs de Indicaţie Geografică Protejată (IGP), acesta fiind cel de-al doilea produs după Magiunul de Prune Topoloveni în anul 2011, a declarat ministrul Agriculturii, Achim Irimescu
- Liderii Uniunii Europene au semnat un acord asupra reformelor care vizează păstrarea Regatul Unit în blocul celor 28 de națiuni înaintea referendumului din UK programat la 2 iunie 2016 și care are ca subiect continuarea aderării la Uniunea Europeană a Regatului Unit. Premierul britanic David Cameron a anunțat că Marea Britanie a obținut prin acest acord un "statut special" în cadrul Uniunii.
22 februarie: Preşedintele interimar al PNL Bucureşti, Cătălin Predoiu, anunţă că Ludovic Orban este candidatul partidului la Primăria Capitalei.
23 februarie:
- Fostul eurodeputat Adrian Severin (PSD) este condamnat de ÎCCJ la trei ani și trei luni de închisoare în procesul bani pentru amendamente.
- Ambasadorul Statelor Unite la Bucureşti, Hans Klemm, se declară de acord cu premierul Dacian Cioloş că acţiunea Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală nu a influenţat dreptul televiziunilor trustului Intact de a emite, precizând că ANAF a acţionat doar pentru a pune în aplicare o hotărâre judecătorească.
23 februarie: Senatul aprobă cererea DNA privind începerea urmăririi penale în cazul lui Gabriel Oprea şi încuviințează reținerea și arestărea senatoarei Doina Tudor.
24 februarie: Camera Deputaţilor admite cererea DNA pentru încuviinţarea arestării deputatului Nicolae Păun. A doua zi este reţinut iar pe 6 februarie primeşte mandat de arestare preventivă pentru 30 de zile
25 februarie: Şedința festivă de bilanț privind activitatea Direcției Naționale Anticorupție pe anul 2015, la Cercul Militar Național, Sala de Marmură.
26 februarie: Fostul primar al sectorului 3, Liviu Negoiţă, este urmărit penal de procurorii DNA pentru două infracţiuni de abuz în serviciu.
28 februarie: Oscar 2016: "Spotlight", de Tom McCarthy, primeşte premiul Oscar pentru cel mai bun film, la cea de-a 88-a gală de decernare a acestor distincții, în care "The Revenant" a obținut trei trofee, inclusiv pentru "cel mai bun regizor" (Alejandro Iñárritu) și "cel mai bun actor în rol principal" (Leonardo DiCaprio).
29 februarie: O cantitate de brânză proaspătă de vacă produsă de societatea Lactate Brădet din Curtea de Argeş conţine bacteria E-coli, declară ministrul Agriculturii, Achim Irimescu. Aceasta ar putea fi cauza numărului mare de copii îmbolnăviţi cu Sindrom Hemolitic Uremic

1 martie:
- Curtea de Apel Braşov îl condamnă pe primarul municipiului Buzăului, Constantin Boşcodeală, în dosarul „Gloria" la trei ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere şi un termen de încercare de cinci ani, precum şi la pedeapsa complementară a interzicerii ocupării funcţiei de primar pe o perioadă de cinci ani
- Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie îl condamnă definitiv pe fostul ministru al Economiei Codruţ Şereş la 4 ani de închisoare cu executare în dosarul Hidroelectrica.
2 martie: Regele Mihai I anunţă că se retrage din viaţa publică.
3 martie:
- Preşedintele Klaus Iohannis îi retrage Ordinul „Steaua României" lui Laszlo Tokes.
- Gabriel Oprea demisionează de la conducerea UNPR, lăsîndu-l Interimar pe Neculai Onţanu.
4 martie: Marcel Lazăr Lehel, cunoscut drept hackerul „Guccifer", va fi extrădat temporar în SUA.
5 martie: Tribunalul Sibiu decide arestarea preventivă pentru 30 de zile a patronul Carpatica Asig, Ilie Carabulea, a fiului său, Oprea Carabulea.
6 martie: La Baia Mare are loc finala naţională a Concursului Eurovision 2016, piesa câştigătoare fiind balada rock „Moment of Silence", pe text şi muzică de Ovidiu Anton
7 martie: Fostul șef al US Secret Service - regiunea Europa de Est, Darren White, declară că are "îndoieli serioase" cu privire la abilitatea șefei DNA Laura Codruța Kovesi de a fi neutră și obiectivă.
8 martie: Fostul președinte Traian Băsescu și soția sa, Maria, solicită cetățenia Republicii Moldova
9 martie: 6 deputaţii UNPR anunţă conducerea Camerei Deputaţilor că se afiliază grupului PSD.
11 martie: În şedinţa Consiliului Suprem de Apărare a Ţării se analizează decizia Curţii Constituţionale privind neconstituţionalitatea interceptărilor făcute de SRI în dosarele penale.
12 martie: Palatul Primăverii este deschis publicului pentru vizitare.
14 martie:
- Bilanțul incendiului din clubul Colectiv ajunge la 64 de decese.
- Claudia-Ana Costea îşi dă demisia din funcția de ministru al Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice.
- Fostul deputat Florin Aurelian Popescu este condamnat la doi ani închisoare cu executare în dosarul în care este acuzat că a cerut zeci de tone de pui grill pe care le-a distribuit în scop electoral la alegerile locale din 2012.
15 martie:
- Ambasada Statelor Unite ale Americii (SUA) în România a dat publicității un comunicat de presă în care salută eforturile Guvernului de la București de a adapta legislația la recenta hotărâre a Curții Constituționale referitoare la supravegherea tehnică.
- Răzvan Murgeanu, fost consilier de stat la Cancelaria preşedintelui în mandatul lui Traian Băsescu, este reţinut de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie pentru fapte de corupţie.
17 martie:
- Statul român ajunge la un acord cu actualii proprietari ai lucrării "Cumințenia pământului" de Constantin Brâncuși pentru suma de 11 milioane de euro. Statul va oferi 5 milioane de euro iar Ministerul Culturii va organiza o subscripție publică în încercarea de a aduna restul de 6 milioane de euro.
- În România intră în vigoarea Legea antifumat.
18 martie:
- Senatoarea PSD, Gabriela Firea, intră în cursa pentru Primăria Capitalei.
- În cadrul unei operațiuni antiteroriste la Bruxelles, este rănit și apoi arestat Salah Abdeslam, unul dintre principalii suspecți în atentatele de la Paris și singurul aflat încă în libertate.
19 martie: Ana Blandiana este desemnată „Poetul European al Libertăţii" la Gdańsk.
20 martie: Președintele american Barack Obama soseşte în Cuba, devenind primul șef de stat american în funcție care vizitează această țară în ultimii aproape 90 de ani.
21 martie:
- Vasile Ciurchea îşi înaintează demisia din funcţia de preşedinte al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate
- Senatorul Dumitru Pelican îşi anunţă demisia din ALDE
- Primarul oraşului Buşteni, Emanoil Savin, anunţă că împreună cu peste 1.800 de membri ai PNL Buşteni se înscrie în PSD.
22 martie:
- Atentat cu bombă la metroul din Bruxelles (în stația Malbeek, aflată la câțiva zeci de metri de instituțiile europene) și la aeroportul Zaventem, Belgia. 35 de persoane au murit și alte 300 sunt rănite. Patru români, dintre care un minor, sunt răniţi.
- Raportul de control privind intervenția de urgență la incendiul din clubul Colectiv din seara zilei de 30 octombrie 2015
23 martie: Uniunea Naţională a Judecătorilor din România solicită Consiliului Superior al Magistraturii să amâne audierea Laurei Codruţa Kovesi pentru funcţia de procuror-şef al DNA, până la clarificarea procedurii urmate de ministrul Justiţiei.
24 martie:
- Sentinţa în dosarul Microsoft: omul de afaceri Nicolae Dumitru - un an şi 6 luni închisoare cu suspendare, fostul ministru Gabriel Sandu - 2 ani cu executare, omul de afaceri Dorin Cocoş - 2 ani cu executare, fostul primar al municipiului Piatra Neamţ Gheorghe Ştefan - 3 ani cu executare.
- În semn de solidaritate cu poporul belgian în România este declarată zi de doliu naţional
- Fostul lider politic al sârbilor bosniaci, Radovan Karadzic, este condamnat de Tribunalul Penal Internațional pentru fosta Iugoslavie la 40 de ani de închisoare.
25 martie:
- Procurorul-şef al DIICOT, Daniel Horodniceanu, afirmă că există suspiciuni de finanţare a terorismului inclusiv din România.
- Judecătoarea Carmen Georgeta Negrilă este aleasă în funcţia de preşedinte al Biroului Electoral Central pentru alegerile locale iar judecătoarea Andreia Liana Constanda este locţiitor al preşedintelui BEC.
- Primarul sectorului 2, Neculai Onţanu, acuzat de luare de mită, este arestat pentru 30 de zile.
26 martie: Deputatul Valeriu Steriu este ales preşedinte al UNPR la Conferinţa Naţională.
27 martie: Traian Băsescu este ales în unanimitate lider al Partidului Mişcarea Populară.
30 martie:
- Deputaţii votează împotriva reţinerii pentru 24 de ore şi resping cererea DNA de încuviinţare a arestării preventive pentru Sebastian Ghiţă.
- Lia Olguţa Vasilescu, primar al municipiului Craiova, este reţinută de procurorii anticorupţie pentru 24 de ore.
- Fostul comandant al Coloniei de muncă Periprava, Ioan Ficior, este condamnat la 20 de ani de închisoare, pentru infracţiuni contra umanităţii.
31 martie: Deputatul Sebastian Ghiţă este plasat sub control judiciar, procurorii stabilind o cauţiune de 13 milioane de euro

3 aprilie:
- O scurgere de 11,5 milioane de documente fiscale de la firma de avocatură Mossack Fonseca din Panama dezvăluie detalii ale companiilor fantomă utilizate de 12 lideri actuali sau foști din lume, inclusiv preşedintele Rusiei, Vladimir Putin.
- Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu declară că afirmaţiile privind transferul a 35 de miliarde de euro, cu camionul, în afara ţării, în ultimii cinci ani, au reprezentat o „metaforă", iar situaţia nu are legătură cu Traian Băsescu.
- 2 agenţi israelieni ai Black Cube sunt arestaţi la Bucureşti.
4 aprilie: Curtea de Apel București îl achită pe Mihail Vlasov, în dosarul în care este acuzat că ar fi mituit un parlamentar pentru ca acesta să promoveze un proiect de act normative.
5 aprilie:
- Preşedintele Klaus Iohannis a semnază decretele de rechemare în ţară a 14 ambasadori români în străinătate
- Procurorul general interimar Bogdan Licu anunţă redeschiderea dosarului Revoluţiei.
6 aprilie:
- Dan Mihalache, şeful Cancelariei Prezidenţiale, este propus pentru postul de ambasador al României în Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord.
- Procurorii DIICOT fac cercetări într-un dosar în care foşti agenţi ai Mossad sunt acuzaţi că au hărţuit-o şi intimidat-o pe Laura Codruţa Kovesi.
- Monica Ghiurco este propusă de CA pentru funcţia de preşedinte-director general al televiziunii publice.
7 aprilie:
- Laura Codruţa Kovesi este reînvestită în funcţia de procuror şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie.
- Pe fondul scandalului provocat de documentele Panama, o scurgere de documente juridice care dezvăluie informații cu privire la companiile offshore, premierul Islandei, Sigmundur Davíð Gunnlaugsson, demisionează.
- Procurorii Direcției Naționale Anticorupție îl trimit în judecată pe Gheorghe Ciuhandu, fost primar al municipiului Timișoara, alături de alte persoane, pentru abuz în serviciu în legătură cu alocarea de fonduri pentru sprijinirea echipei de fotbal Politehnica Știința Timișoara.
8 aprilie: Papa Francisc prezintă exhortația apostolică Amoris Laetitia (Bucuria iubirii), un document foarte așteptat pe tema familiei care întinde mâna persoanelor divorțate recăsătorite și recunoaște valoarea anumitor stări de concubinaj, dar fără să se atingă de dogma căsătoriei catolice. Papa afirmă, de asemenea, dreptul la o moarte naturală, fără tratament agresiv, respinge cu fermitate pedeapsa cu moartea și reiterează opoziția Bisericii față de căsătoriile de același sex.
10 aprilie:
- Conferința Reprezentanților Comunităților Locale din România și Republica Moldova are loc la Palatul Parlamentului.
- Premierul Ucrainei, Arseni Iațeniuk, își anunță demisia în cadrul unui discurs televizat.
- protestat, în faţa Palatului Cotroceni, împotriva construirii unei moschei la Bucureşti, organizator fiind preşedintele PRU, deputatul Bogdan Diaconu
11 aprilie: Liberalul Ludovic Orban (PNL) anunţă retragerea candidaturii de la alegerile pentru funcţia de primar al Capitalei
12 aprilie: Marian Munteanu este candidatul PNL la Primăria Capitalei, anunţă copreşedintele Alina Gorghiu
13 aprilie: Mitinguri pro şi contra la Opera Naţională Bucureşti.
14 aprilie:
- PSD şi UNPR semnază un protocol de alianţă electorală pentru alegerile locale din Bucureşti
- Robert Negoiţă, primar al sectorului 3 este urmărit penal de DNA.
15 aprilie: Călin Popescu-Tăriceanu, preşedintele Senatului este citat în calitate de martor de DNA Braşov.
17 aprilie: Echipa feminină de gimnastică artistică a României a ratat calificarea la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro.
19 aprilie: Preşedintele Klaus Iohannis ia act de faptul că i-a fost radiat dreptul de proprietate asupra casei din centrul Sibiului şi va da înapoi banii virați în baza contractului de închiriere.
20 aprilie: Vizita oficială în România a Președintelui Ucrainei, Petro Poroșenko.
22 aprilie:
- Liviu Dragnea este condamnat definitiv vineri la doi ani de închisoare cu suspendare în dosarul „Referendumul". Preşedintele Iohannis îi cere să demisioneze pentru că poate afecta imaginea României.
- Marian Munteanu se retrage din cursa pentru Primăria Capitalei din partea PNL şi este înlocuit de Cătălin Predoiu, liderul PNL Bucureşti.
- România este exclusă din concursul Eurovision din acest an de la Stockholm, Suedia, după ce Televiziunea Română (TVR) nu a reușit să achite datoriile restante care datează din 2007 (16,5 milioane de euro). TVR se află într-o situația dificilă
23 aprilie: Preşedintele Camerei Deputaţilor Valeriu Zgonea îi cere demisia lui Liviu Dragnea, din funcţia de preşedinte al PSD.
24 aprilie: Conferința „Diaspora în cercetarea științifică și învățământul superior din România - Diaspora și prietenii săi" la Opera Națională Română din Timișoara.
25 aprilie:
- Ion Caramitru, preşedintele Uniunii Teatrale din România, îi cere ministrului Culturii, Vlad Alexandrescu, să îşi dea demisia pentru comportamentul discreţionar şi abuziv faţă de managerii unor instituţii de cultură.
- Aura Carmen Răducu îşi dă demisia din funcția de ministru al Fondurilor Europene la solicitarea primului-ministru.
26 aprilie:
- Preşedintele Klaus Iohannis a fost internat la Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central „Dr. Carol Davila" şi operat la umărul drept.
- Procurorul șef al DNA Laura Codruța Kovesi a criticat dur Serviciul de Informații Externe (SIE) pe motiv că nu transmite informații instituției.
- Cătălin Cherecheș, primar al municipiului Baia Mare, este reținut de procurorii DNA, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de luare de mită.
- Procurorul general interimar Bogdan Licu anunţă că s-a sesizat din oficiu în legătură cu ancheta privind dezinfectanţii din spitale.
- Ministerul rus de Externe anunţă că Moscova este „extrem de preocupată" de instalarea sistemelor antibalistice NATO în România şi Polonia, care sunt interzise prin Tratatul privind Forţele nucleare intermediare, avertizând că Rusia va lua măsuri pentru a se apăra.
27 aprilie:
- Vicepreşedintele Valeriu Zgonea este exclus din PSD pentru „manifestări individualiste" prin vot unanim al Comitetului Executiv Naţional. Începe procedura de revocare a lui şi din poziţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor
- Cristian Burci este reținut pentru 24 de ore, după audieri prelungite la DIICOT Slatina.
- Premierul Cioloș îi cere lui Vlad Alexandrescu, ministrul Culturii, să demisioneze din funcție, în urma scandalului de la Opera Română.
- România renunţă în mod oficial la anul 2019 ca termen pentru adoptarea monedei euro.
- Cristian Ghinea este investit în funcţia de ministru al Fondurilor Europene.
28 aprilie:
- Preşedintele Klaus Iohannis se întâlneşte cu şeful SIE, Mihai Răzvan Ungureanu, şi cu şefa DNA, Laura Codruţa Kovesi, pentru a lămuri problema adusă în public de Kovesi.
- Este promulgată legea dării în plată.
- Augustin Lazăr este numit în funcţia de procuror general al României
- Candidatura lui Cristian Popescu Piedone la Primăria Sectorului 4 este respinsă printr-o sentinţa definitivă.

1 mai: Salariul minim creşte de la 1.050 lei la 1.250 lei.
3 mai:
- Vlad Alexandrescu este revocat din funcția de ministru al Culturii.
- Deputatul Eugen Nicolicea îşi dă demisia din grupul UNPR şi va activa în grupul PSD
- Ministrul Sănătăţii, Patriciu Achimaş Cadariu, dispune efectuarea unei anchete în cazul biocidelor
4 mai: Corina Șuteu este investită în funcţia de ministru al Culturii.
5 mai:
- Donald Trump nu mai are oficial nici un adversar în cursa pentru învestitura republicană pentru Casa Albă după retragerea oficială a guvernatorului de Ohio, John Kasich.
6 mai:
- Începe campania electorală pentru alegerile locale.
- Deputatul Sadiq Khan, membru al opoziției laburiste, este ales primar al Londrei, devenind primul edil musulman al unei mari capitale occidentale.
7 mai:
- Doi militari români îşi pierd viaţa şi un al treilea este rănit în urma unui incident în apropiere de localitatea Kandahar.
- Jucătoarea de tenis Simona Halep câştigă turneul de tenis de la Madrid.
8 mai:
- CSM București câștigă trofeul Ligii Campionilor Europeni la Handbal Feminin, după ce a învins formația maghiară Győri Audi ETO, în finala desfășurată la Sala Sporturilor László Papp din Budapesta.
- Soldații americani vor fi prezenți în Europa full-time, inclusiv în România, 12 luni pe an, anunță adjunctul secretarului de stat american, Antony Blinken, la o întâlnire cu presa, după întrevederea cu preşedintele Klaus Iohannis
9 mai: Patriciu Achimaş-Cadariu îşi prezintă demisia din funcţia de ministru al Sănătăţii, după scandalul dezinfectanţilor utilizaţi în spitale. Prim-ministrul Ciolos asigură conducerea interimară a Ministerului Sănătății.
10 mai: Începe a 61-a ediție a Concursului Muzical Eurovision 2016 de la Stockholm.
11 mai: Vizita oficială în România a Secretarului General al NATO, Jens Stoltenberg.
12 mai: Scutul american antirachetă Aegis Ashore de la Deveselu este activat în prezenţa secratarului general al NATO, Jens Stoltenberg. Rusia critică puternic lansarea sistemului de apărare antirachetă american din România, denunțând o amenințare directă la securitatea sa și promițând în schimb să își întărească capacitățile militare.
13 mai: Compania Hexi Pharma este pusă sub urmărire penală.
17 mai: A VIII-a ediție a Festivalului Internațional de Poezie „Grigore Vieru" la Iași și Chișinău.
18 mai: Se desfășoară Festivalul Internațional de Poezie București, ediția a VII-a, având ca invitați peste 100 poeți din peste 20 de țări.
19 mai:
- Lansarea campaniei națională de subscripție publică pentru achiziționarea operei lui Brâncuși "Cumințenia pământului".
- Avionul EgyptAir 804 pe ruta Paris - Cairo, cu 66 de oameni la bord, se prăbușeşte în Marea Mediterană.
20 mai: Vlad Vasile Voiculescu este investit în funcţia de Ministru al Sănătăţii.
22 mai: Patronul Hexi Pharma, Dan Condrea, implicat în scandalul dezinfectanţilor diluaţi din spitale îşi pierde viaţa în urma unui accident de maşină pe raza comunei Corbeanca.
23 mai: Marius Iacob şi Călin Nistor sunt reinvestiţi în funcţia de procurori şefi adjuncţi DNA.
27 mai:
- Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a avertizat România şi Polonia că s-ar putea afla în raza de acţiune a rachetelor ruse, deoarece găzduiesc elemente ale scutului antirachetă american pe care Moscova îl consideră o ameninţare.Vladimir Putin a amintit că Moscova a afirmat în repetate rânduri că va lua măsuri de retorsiune dacă scutul american va fi instalat în vecinătatea Rusiei, însă Washingtonul şi aliaţii săi au ignorat avertismentele
- Barack Obama devine primul președinte în exercițiu al Statelor Unite care viziteaza memorialul de la Hiroșima distrusă la 6 august 1945 de o bombă nucleară americană.
- Dan Adamescu este condamnat definitiv la 4 ani şi 4 luni închisoare cu executare, într-un dosar de corupţie.
30 mai:
- Procurorii DNA dispuns punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de primarul municipiului Craiova, Lia Olguţa Vasilescu, pentru săvârşirea unei noi infracţiuni de spălare a banilor.
- DNA anunţă că 77 de medici specialişti oncologi sunt urmăriţi penal pentru comiterea infracţiunii de luare de mită.
- Are loc ceremonia de inaugurare a Monumentului Aripi închinat rezistenţei anticomuniste, în Piaţa Presei Libere, realizat de sculptorul Mihai Buculei.
- Prințul Charles de Wales este primit la Palatul Cotroceni şi la Palatul Victoria.
31 mai: Preşedintele Klaus Iohannis afirmă că recentele declaraţii din partea Rusiei sunt incorecte, subliniind că sistemul antirachetă de la Deveselu nu are nicio legătură cu Rusia.

1 iunie:
- Ministerul Fondurilor Europene trimite o Scrisoare deschisă către viitorul primar al Bucureştiului referitoare la fondurile europene pentru rețeaua de termoficare, în această săptămână fierbinte pentru bucureștenii atenți la inițiativele propuse de candidați.
- Ministerul Sănătăţii a anunţat un control la Spitalul de Oftalmologie din Capitală, vizând activitatea managerului, Monica Pop.
- Este deschis Tunelul de bază Gotthard, cel mai lung tunel de cale ferată din lume (57,09 km), prin Alpii Elvețieni.
2 iunie:
- Un elicopter medical românesc SMURD se prăbușeşte în localitatea Haragâș din Republica Moldova. Cele patru persoane aflate la bord (pilot, copilot, medic și asistent) au decedat.
- Bundestagul german a votat o rezoluție ce recunoaște genocidul armean din 1915, provocând o reacție furioasă a Turciei.
3 iunie: Situația dificilă a localităților afectate de inundații.
5 iunie:
- Alegeri locale în România: PSD 37,58%, PNL 31,93%, ALDE 6,31%, UDMR 5,33%. Prezența la vot a fost de 48,17%. Candidata PSD, Gabriela Firea, este aleasă primar general al Bucureștiului de 42,97% din voturile exprimate devenind prima femeie care ocupă această funcție.
- Remaniere a echipei guvernamentale: "Adrian Curaj, Marius Bostan, Dan Costescu şi Dan Stoenescu, deci, de la Educație, de la Comunicaţii, Transporturi şi Românii de pretutindeni".
Pentru Educaţie, Mircea Dumitru, rectorul Universității București. La Ministerul Transportului o să-l propun pe domnul Sorin Buşe. La Ministerul pentru Relația cu Românii de Pretutindeni, Maria Ligor, diplomat de carieră, ambasadorul României la Ottawa, în Canada. Pentru Ministerul Comunicaţiilor propun pentru câteva săptămâni un interimat, pe Dragoș Tudorache, șeful Cancelariei.
6 iunie:
- Cătălin Predoiu demisionează la 6 iunie de la conducerea filialei PNL Bucureşti.
- Uniunea Internațională de Chimie Pură și Aplicată a propus numele finale pentru cele patru noi elemente chimice: nihonium (Nh), moscovium (Mc), tennessine (Ts) și oganesson (Og).
7 iunie:
- Raportul de convergenţă pe 2016 al Comisiei Europene (CE) arată că România îndeplineşte trei din cele cinci condiţii pentru aderarea la euro, respectiv criteriul stabilităţii preţurilor, finanţele publice şi dobânzile pe termen lung.Potrivit Raportului, legislaţia din România nu este pe deplin compatibilă cu Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene şi nici nu îndeplinim criteriul referitor la cursul de schimb
- 11 morți și 36 răniți, într-un atentat centrul orașului Istanbul, după un atac cu mașină-capcană.
8 iunie:
- Anca Boagiu demisionează din funcția de președinte al filialei PNL, sector 2. Cezar Preda propune excluderea din PNL a lui Theodor Paleologu şi Cristian Bodea
- Moţiunea simplă împotriva ministrului Agriculturii, Achim Irimescu, intitulată „Cel mai mare dezastru în agricultura românească din perioada post-decembristă", iniţiată de PSD şi ALDE, a fost adoptată de plenul Camerei Deputaţilor cu 189 de voturi „pentru", 11 „împotrivă" şi 89 de abţineri.
- Camera Deputaţilor adoptă noua formă a Legii 321/2009, care impune hipermarketurilor să aibă pe rafturi carne, fructe şi legume din producţie românească în proporţie de cel puţin 51%.
9 iunie: Curtea Europeană a Drepturilor Omului decide că mediatizarea arestării unor înalți funcționari publici este contrară Convenției Europene a Drepturilor Omului iar decizia va avea efecte inclusiv în România.
- Sorin Blejnar, fost şef al ANAF, este condamnat la 5 ani de închisoare în Dosarul Motorina.
10 iunie:
- Deschiderea Campionatului European de Fotbal de la Paris cu meciul dintre Franța și România.
- "Cumințenia pământului" este expusă la Muzeul Băncii Naționale a României
12 iunie: Atac armat într-un club gay din orașul american Orlando, statul Florida soldat cu 49 de morți și aproximativ 53 de răniți.
15 iunie: Preşedintele Iohannis, intreprinde o vizită în Republica Bulgaria cu autocarul şi fără soție. Dacian Cioloș, vizită oficială în Canada. Premierul Boiko Borisov declară că atât el, cât şi preşedintele Rosen Plevneliev se opun propunerii României de a crea o flotă comună a Mării Negre, care să contracareze influenţa rusă.
16 iunie:
- Fratele fostului preşedinte al ţării, Mircea Băsescu este condamnat la patru ani de închisoare cu executare pentru trafic de influenţă, în dosarul în care a fost acuzat că ar fi primit 600.000 de euro mită de la familia lui Sandu Anghel
- Deputata pro-UE a Partidului Laburist Jo Cox moare după ce este împușcată și înjunghiată, în timp ce se pregătea să organizeze o întâlnire cu alegătorii din Birstall, West Yorkshire, Regatul Unit al Marii Britanii. Presupusul ucigaș era un simpatizant neonazist.
20 iunie: Vizita de stat în România a Președintelui Republicii Federale Germania, Joachim Gauck care apreciază progresele pe care ţara noastră le-a făcut în Justiţie.
21 iunie: Senatul respinge solicitarea DNA privind începerea urmăririi penale a senatorului PSD Titus Corlăţean în dosarul „Vot Diaspora 2014". Iohannis recţionează pe Facebook: "Obstrucţionarea Justiţiei nu poate fi acceptabilă...".
22 iunie: DIICOT a anunţat că foştii miniştri Mihai Tănăsescu, Dan Ioan Popescu, Sebastian Vlădescu şi Gheorghe Pogea sunt urmăriţi penal.
23 iunie:
- Are loc Referendumul asupra menținerii Regatului Unit în Uniunea Europeană.
- Klaus Iohannis participă, la reşedinţa Ambasadorului Olandei la Bucureşti, la un dejun cu ambasadorii statelor membre ale Uniunii Europene acreditaţi în România.
- Omul de afaceri Puiu Popoviciu este condamnat la 9 ani de închisoare cu executare de către Curtea de Apel Bucureşti
- Fostul şef al LPF Dumitru Dragomir este condamnat la 7 ani de închisoare cu executare de Tribunalul Bucureşti
24 iunie:
- Marea Britanie va ieși din UE, după ce 51,9% dintre cetățenii britanici au votat pentru ieșirea țării din Blocul Comunitar. Prezența la vot a fost de 72%. Prim-ministrul David Cameron, care a promis un referendum cu trei ani în urmă, anunță că va demisiona până în octombrie.
- Consultări la Palatul Cotroceni, pe tema rezultatelor referendumului din Regatul Unit al Marii Britanii, cu Prim-ministrul Cioloș, Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu și cu liderii partidelor parlamentare.
26 iunie: PSD anunță că vor merge singuri la alegerile parlamentare, acuzând fostul partid al lui Gabriel Oprea, care negociază cu liberalii, de trădare.
27 iunie: Fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa Nicuşor Constantinescu este condamnat de Tribunalul Bucureşti la 6 ani închisoare cu executare.
28 iunie:
- Patru deputaţi părăsesc grupul parlamentar al UNPR şi trec la PSD. Senatorul independent Teiu Păunescu anunţă că va activa în grupul ALDE, iar senatorul Ruxandra Jipa se alătură grupului PSD.
- Atac terorist la aeroportul Atatürk din Istanbul. Bilanțul atentatului ajunge la 41 de morți și 239 de răniți.
29 iunie: Fostul ministru al Agriculturii Stelian Fuia este condamnat definitiv de Înalta Curte de Casație și Justiție la trei ani de închisoare cu executare.
30 iunie:
- Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare decide să propună ministrului educaţiei retragerea titlului de doctor în cazul fostului premier Victor Ponta.
- Traian Berbeceanu, fost comisar-şef al BCCO Alba Iulia, este achitat de toate acuzațiile, după doi ani de la trimiterea în judecată a dosarului în care este, în același timp, parte vătămată și inculpat. Fostul procuror-șef al DIICOT Alba Iulia, Ioan Mureșan, este condamnat la șapte ani de închisoare cu executare.

1 iulie:
- Ceremonia de declarare a Capacităţii Operaţionale Iniţiale a Comandamentului multinaţional de Divizie Sud-Est şi a Capacităţii Finale a Unităţii NATO de Integrare a Forţelor.
- Preşedintele fondator al Uniunii Naţionale pentru Progresul României, Gabriel Oprea, anunţă că se retrage din UNPR şi va activa ca senator independent, iar la finalul mandatului de parlamentar va ieşi din politică
- Slovacia a preluat președinția semestrială a Consiliului Uniunii Europene de la Țările de Jos.
- Curtea Constituțională din Austria anulează rezultatul alegerilor prezidențiale din mai și dispune organizarea unui nou scrutin. Curtea a constatat ca la votul prin corespondență au existat nereguli ce ar fi putut vicia rezultatul final. Marja de voturi dintre cei doi candidați a fost mai mică de 1%.
2 iulie: Cel puțin 20 de persoane sunt ucise într-un atac terorist într-un restaurant în Dhaka, Bangladesh.
4 iulie: PNL va merge singur în alegerile parlamentare, conform deciziei luate, cu unanimitate de voturi, de Biroul Politic Naţional
7 iulie:
- Mircea Dumitru este investit în funcţia de Ministru al Educației Naționale și Cercetării Științifice, Petru Sorin Bușe este investit în funcţia de Ministru al Transporturilor şi Maria Ligor este investită în funcţia de Ministru Delegat pentru Relațiile cu Românii de Pretutindeni.
- Preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, este trimis în judecată de DNA pentru săvârşirea infracţiunilor de mărturie mincinoasă şi favorizarea făptuitorului.
- Germanul Cristoph Daum, 62 de ani, este noul antrenor al echipei naţionale a României.
8 iulie: Cel puțin cinci ofițeri de poliție au fost împușcați mortal de lunetiști, iar mai mulți au fost răniți, în timpul protestelor împotriva brutalității poliției, organizate la Dallas, SUA. Președintele Statelor Unite, Barack Obama, a declarat, de la summitul NATO care se desfășoară la Varșovia (8-9 iulie), că atacul din Dallas a fost unul "violent, calculat și demn de dispreț".
10 iulie: Finala CE de fotbal din Franța a desemnat a 10-a țară care a câștigat un campionat european de fotbal și anume Portugalia care s-a impus cu scorul de 1-0 în fața Franței.
11 iulie:
- Este promulgată de preşedintele legea care modifică stema ţării readucând coroana pe capul acvilei de aur din stemă, aşa cum a fost până în 1947.
- Europarlamentarul Cristian Buşoi este noul lider al filialei PNL Bucureşti, iar deputatul Adriana Săftoiu este prim-vicepreşedintele coordonator al acestei organizaţii şi purtător de cuvânt al partidului, în locul lui Ionuţ Stroe.
12 iulie:
- UNPR fuzionează prin absorbţie cu PMP. Valeriu Steriu, este preşedinte executiv al noului PMP condus de Traian Băsescu.
- Arhiepiscopul Tomisului, Teodosie, este audiat la DNA în calitate de martor în dosarul privind redactarea unor lucrări ştiinţifice de către deţinuţi.
- Virusul Zika este confirmat în România
13 iulie:
- Valer Dorneanu este ales preşedinte al Curţii Constituţionale a României
- Învestirea în funcţia de judecător al Curţii Constituţionale: Livia Doina Stanciu, Varga Attila şi Marian Enache.
- În urma perchezițiilor efectuate la traficanți de persoane din localitatea Berevoiești, județul Argeș sunt găsite cinci victime legate în lanțuri, dintre care doi minori.
- Theresa May îl înlocuiește pe David Cameron ca lider al Partidului Conservator și devine prim-ministru al Regatului Unit.
14 iulie:
- Proteste, refuz de hrană si incendieri înpenitenciare.
- Avocatul Poporului se sesizează din oficiu cu privire la situaţia de la Spitalul de Arşi din Bucureşti.
- Un șofer de origine tunisiană intră cu camionul în mulțimea adunată de Ziua Frantei pentru a vedea focurile de artificii pe celebra Promenade des Anglais din Nisa și ucide 86 de oameni, peste 100 fiind răniți. Printre victime atentatului se află și cetățeni români, dintre care unul a decedat. Președintele francez, François Hollande, anunță prelungirea cu trei luni a stării de urgență.
15 iulie:
- Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, este trimis în judecată de DNA în dosarul în care este cercetat alături de fosta sa soţie.
- Este eliberat din arest fostul primar al sectorului 2 Neculai Onţanu.
- Omul de afaceri Ioan Niculae este eliberat după ce fusese condamnat în dosarul „Mită la PSD".
- Are loc o tentativă eșuată de lovitură de stat în Turcia organizată de un grup de militari din cadrul Forțelor armate.
18 iulie:
- Cătălin Cherecheş aflat în arest, a fost reales în funcţia de primar al municipiului Baia Mare.
- Procurorul, Marius Cătălin Vartic, este numit în fruntea Departamentului pentru luptă antifraudă (DLAF).
- Victor Ponta contestă decizia Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare privind retragerea titlului de doctor.
19 iulie:
- Senatorul UNPR Ilie Năstase este decorat la Palatul Cotroceni.
- Donald Trump este oficial candidatul Partidului Republican la alegerile prezidenţiale din Statele Unite.
22 iulie:
- Sorin Ovidiu Vîntu şi Liviu Luca sunt condamnaţi definitiv la pedepse cu închisoare cu executare în dosarul Petromservice.
- Nouă persoane au fost ucise și cel puțin 16 persoane rănite într-un atac armat, numit de poliția din München „suspectat de terorism", în jurul centrului comercial Olympia-Einkaufszentrum din cartierul Moosach din München, Germania, de lângă Stadionul Olimpic. Autorul, un tânăr de 18 ani cu dublă cetățenie germano-iraniană, s-a sinucis.
26 iulie: Rusia a schimbat componenţa părţii sale din comisia mixtă româno-rusă privind recuperarea tezaurului trimis de România, în 1917, în Imperiul Ţarist (şi niciodată recuperat), şi a transmis părţii române că cercetătorii români au acces liber la arhivele ruseşti privind tezaurul românesc.
28 iulie:
- Viceguvernatorul BNR Bogdan Olteanu este reţinut de procurorii anticorupţie, pentru trafic de influenţă.
- DNA deschide o anchetă privind modul în care jurnalistul Liviu Mihaiu a fost numit, în 2009, în funcţia de guvernator al biosferei Rezervaţia Delta Dunării.

4 august: Exerciţiul militar multinaţional „Saber Guardian-16" la Centrul de Instruire pentru Luptă al Forțelor Terestre „Getica" din Cincu.
5 august: Începe cea de-a 31-a ediție a Jocurilor Olimpice de vară care se desfășoară la Rio de Janeiro, Brazilia până pe 21 august. România participă cu 96 sportivi în cadrul a 15 sporturi şi câștigă un total de 4 medalii: 1 aur, 1 argint și 2 bronz, fiind pe poziția 47 în clasamentul pe medalii.
7 august: Ştirea difuzată de Sky News despre aşa zişii "traficanţi de arme" din România se confirmă un „scenariu" pus la cale de jurnaliștii britanici.
10 august:
- Delia Popescu este investită în funcţia de Ministru al Comunicațiilor și pentru Societatea Informațională.
- Marian Munteanu îşi lansează partidul Alianţa Noastră România (ANR).
13 august: Funeraliile reginei Ana. Convoiul funerar al reginei Ana plecă din București spre Curtea de Argeș unde are loc înmormântarea. Este declarată zi de doliu naţional
15 august
- Președintele Comitetului Olimpic și Sportiv Român, Alin Petrache își depune mandatul.
- Turcia: Patru polițiști turci și doi civili, între care un copil, au fost uciși într-un atentat cu mașină-capcană, în apropiere de Diyarbakir (sud-est), atribuit rebelilor Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK).
16 august: Cel puțin șapte persoane au decedat, iar 30.000 au fost nevoite să se refugieze din calea apelor, în urma inundațiilor care au afectat zona de sud a statului Louisiana, au anunțat autoritățile americane. Ploile torențiale, care au început joi seara, au provocat inundații masive în sudul statului, mai multe râuri ieșind din matcă. În urma ploilor, râul Amite, principala cauză a inundațiilor în mai multe zone, a crescut cu 4,3 metri peste cota de urgență, acesta fiind cel mai ridicat nivel înregistrat din 1983.
17 august: Autoritățile din sudul statului american California au decretat evacuarea a 82.000 de oameni, după ce un puternic incendiu a izbucnit într-o zonă montană și s-a răspândit rapid pe o suprafață de 6.070 hectare de teren.[43]
24 august: Un cutremur foarte puternic are loc în localitatea Amatrice din Italia, la adâncime de 10 kilometri. Autoritățile italiene au anunțat că localitatea Amatrice a fost puternic zguduită, de un seism cu magnitudinea de 6,2 grade pe scara Richter, iar mai multe persoane sunt blocate sub dărâmături.
25 august: Ministrul Agriculturii Achim Irimescu este rănit într-un accident rutier, în județul Ialomița.
28 august: Ambasadorul american la Chişinău, James D. Pettit, declară: „Moldova nu este România, Moldova își are propria sa istorie și propriile sale provocări..."
29 august: CNATDCU respinge definitiv, contestaţia lui Gabriel Oprea referitoare la retragerea titlului de doctor al acestuia, în urma acuzaţiilor de plagiat
30 august:
- Preşedintele Senatului Călin Popescu Tăriceanu spune că autorităţile americane trebuie să dea explicaţii legate de afirmaţiile ambasadorului SUA la Chişinău, pe care îl acuză că a reluat tezele lui Stalin care au dus la amputarea teritorială a României, prin Pactul Ribbentrop-Molotov.
- Bibliotecarului din Petroșani, Avram Iancu, reușeşte să traverseze înot Canalul Mânecii, doar în slip și cască, fără să poarte costum de neopren, la capătul unui efort continuu de aproape 18 ore.
31 august:
- Premierul Dacian Cioloş declară că în mod cert nu va intra într-un partid politic, nu va înfiinţa o formaţiune şi nici nu va candida la parlamentare
- Mădălina Dobrovolschi este numită Purtător de cuvânt al Preşedintelui României.
- 17 medici de la Spitalului de Urgență Floreasca demisionază, ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu intervine şi managerul, Sorin Constantin Păun, își dă demisia.

1 septembrie: Fostul vicepremier al României, senatorul Gabriel Oprea (55 de ani) este cercetat pentru ucidere din culpă, în cazul morţii poliţistului Bogdan Gigină.
2 septembrie:
- Zi de doliu naţional pentru românii decedaţi în cutremurul din Italia.
- Asociaţia Magistraţilor din România (AMR) îi cere premierului Dacian Cioloş demiterea Ralucăi Prună din funcţia de ministru al Justiţiei.
4 septembrie: Summitul G20 din China: Președintele chinez Xi Jinping susține că G20 ar trebui să devină un mecanism de reacție la crizele globale. Barack Obama a vorbit despre acordul privind Siria: "E aproape de a fi finalizat". Liderii Grupului celor mai puternice 20 de economii din lume se reunesc pe 4-5 septembrie în China pentru a discuta pe tema revigorării economiei mondiale, stimularea comerțului, dar vor aborda și o serie de chestiuni majore cu impact la nivel global.
6 septembrie: Fostul premier Victor Ponta este pus sub control judiciar pe o durată de 60 de zile de către procurorii DNA.
7 septembrie:
- Începe cea de-a 15-a ediție a Jocurilor Paralimpice de vară la Rio de Janeiro. România participă cu o delegație de 12 sportivi care vor concura în cadrul a șase sporturi.
- Petre Tobă demisionează din funcţia de Ministru al Afacerilor Interne.
- Ioan-Dragoş Tudorache este revocat din funcția de șef al Cancelariei Primului-Ministru şi numit în funcţia de Ministru al Afacerilor Interne.
- Paul Gheorghiu este numit în funcția de șef al Cancelariei Primului-Ministru.
8 septembrie:
- Secretarul de stat Gabriel Biriş îşi dă demisia, în urma scandalului privind modificarea Codului Fiscal.
- Este încuvinţată cererea de urmărire penală pentru Petre Tobă, ministrul Afacerilor Interne în perioada noiembrie 2015 - septembrie 2016.
12 septembrie: Preşedintele Iohannis declară că după alegerile parlamentare, România trebuie să aibă un Guvern politic, cel tehnocrat, condus de Dacian Cioloş, fiind doar o soluţie de criză.
13 septembrie:
- Are loc vizita președintelui francez, François Hollande, în România. Prima astfel de vizită după 25 de ani. Ultima vizită de stat a unui președinte francez la București a fost cea a lui François Mitterrand, în anul 1991.
- Airbus Helicopter inaugurează la Ghimbav noua sa fabrică de elicoptere
- Sud-estul insulei Taiwan a fost puternic afectat de trecerea taifunului Meranti, cea mai puternică furtună tropicală din anul acesta, care a lăsat fără curent 180.000 de case. În jurul orei 02:15 GMT, supertaifunul se afla la 30 kilometri S-V de Hengchun, punctul sudic al insulei însoțit de rafale de vânt de 263 km/h. Miercuri dimineața, stația meteo de la Hengchun a înregistrat cele mai puternice vânturi din istorie, potrivit Agenției meteorologice centrale din Taiwan.
14 septembrie:
- Uniunea Naţională a Judecătorilor din România (UNJR) anunţă că 66 de instanţe şi 25 de parchete din ţară au adoptat până acum „Memorandumul privind justiţia", în care se expun problemele din sistemul judiciar şi se solicită implementarea unui set de măsuri care să conducă la o „justiţie eficientă, modernă şi de calitate"
- Judecătoarea Cristina Tarcea este numită în funcția de președinte al Înaltei Curți de Casație și Justiție.
- Fostul angajat SRI Daniel Dragomir acuzat că i-ar fi ajutat pe israelieni să obţină informaţii despre șefa DNA, Laura Codruţa Kovesi, este arestat preventiv.
16 septembrie:
- Timişoara este aleasă capitală culturală europeană în 2021, de către un juriu al Comisiei Europene.
- Liderii statelor membre ale Uniunii Europene fără Marea Britanie s-au reunit vineri la Bratislava, în cadrul unui summit informal al Consiliului European, pentru a discuta despre perspectivele UE după decizia Londrei de părăsire a Blocului comunitar.
18 septembrie: Au loc alegeri parlamentare în Rusia, pentru 450 locuri în Duma de Stat (camera inferioară a Parlamentului). Partidul Rusia Unită (conservator, centru-dreapta) a obținut, conform acestor rezultate preliminare, 54,2 la sută din voturi, fiind urmat de Partidul Comunist (CPRF, extremă-stânga) care a obținut 13,5 la sută din voturi și de Partidul Liberal-Democrat de extremă-dreaptă, cu 13,3 la sută din voturi. Potrivit Comisiei Electorale Centrale, formațiunea Rusia Dreaptă (extremă-stânga) a obținut 6,2 la sută din voturi.
20 septembrie: Fostul premier Petre Roman revine în funcția de deputat
25 septembrie: Patru militari din Batalionul Protecția Forței "Rechinii Albi" sunt răniți în urma detonării unui dispozitiv exploziv improvizat, în timp ce executau o misiune de patrulare în provincia Kandahar din Afganistan
26 septembrie:
- Demisia din funcția de director al Serviciului de Informații Externe a lui Mihai-Răzvan Ungureanu.
- Gabriel Oprea îşi depune demisia din funcţia de senator
- Fostul director al ICA, Gheorghe Mencinicopschi este eliberat condiţionat, după mai bine de doi ani de detenţie.
27 septembrie: Deputatul Sebastian Ghiţă se prezintă la sediul Parchetului General pentru adepune un autodenunţ în care arată că el şi mai mulţi demnitari ai statului român au falsificat şi măsluit raportul tehnic de expertiză prin care s-a stabilit că procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, nu a plagiat în teza de doctorat
28 septembrie: Vasile Blaga, copreşedintele PNL este plasat sub control judiciar pentru o perioadă de 60 de zile, într-un dosar de corupţie, îşi depune demisia din funcţia de co-preşedinte al Partidului Naţional Liberal.
29 septembrie: Preşedintele Iohannis anunţă că, după alegerile parlamentare, nu va nominaliza în funcţia de premier o persoană independentă politic şi îi cere premierului Cioloş să răspundă dacă rămâne independent sau dacă îşi declară simpatia ori adeziunea pentru un partid politic.

1 octombrie: Foştii lideri PDL decid ca Alina Gorghiu să fie preşedinte unic al PNL, europarlamentarul Daniel Buda să fie împuternicit să semneze din partea PDL listele de candidaţi pentru parlamentare, iar Gheorghe Falcă să fie şeful campaniei electorale
3 octombrie:
- Președintele Iohannis participă la deschiderea noului an universitar, în Aula Magna a Universității de Vest Timişoara
- Sunt pronunţat sentinţe definitive în dosarul Microsoft. Cea mai mare pedeapsă a primit Gheorghe Ştefan - Pinalti, 6 ani de închisoare, în vreme ce Dumitru Nicolae „Niro" şi Dorin Cocoş au primit 2 ani şi 4 luni, iar Gabriel Sandu - 3 ani de închisoare. Instanţa a stabilit confiscarea sumei de 9 milioane de euro de la Dorin Cocoş, 1 milion de euro de la Dumitru Niro Nicolae, 3,9 milioane de euro de la Gheorghe Ştefan şi 2,2 milioane de euro de la Gabriel Sandu, peste 16 milioane de euro în total
4 octombrie:
- Prima şedință a Comisiei Prezidențiale privind Proiectul de țară.
- Preşedintele Klaus Iohannis anunţă că va respecta Constituţia şi va desemna un premier care să provină de la partidul care reuşeşte să adune o majoritate parlamentară, însă în niciun caz nu va gira prin semnătură un premier cu probleme de justiţie.
- În replică, liderul PSD, Liviu Dragnea, a declarat că preşedintele Klaus Iohannis „încalcă grav" Constituţia pentru că şi-a exprimat în mod public, înainte de alegerile parlamentare, preferinţa legată de viitorul premier.
- Drept la replică al Premierului la articolul din Cotidianul "Dacian Cioloş nu şi-a declarat la învestire nici veniturile din 2015 de la Banca Mondială"
5 octombrie:
- Uniunea Salvaţi România (USR) a lansat draftul programului de guvernare, câteva „linii directoare" care urmează să fie completate cu „previziuni de timp şi cifre", după cum a anunţat Nicuşor Dan
- Uraganul Matthew cu rafale de vânt de 230 km pe oră, ploi abundente și valuri înalte face prăpăd în Caraibe.
6 octombrie: Premierul Dacian Cioloş a precizat că intenţionează să ducă mai departe angajamentele pe care şi le-a luat la începutul mandatului privind neimplicarea sa în politică.
7 octombrie:
- Introducerea în serviciu a celor şase avioane F-16 Fighting Falcon, achiziţionate de România în 2013.
- CNATDCU este notificat în legătură cu „o sesizare privind acuzațiile de plagiat referitoare la teza de doctorat a Laurei Codruța Kovesi, procurorul șef al DNA".
9 octombrie: Alina Gorghiu este validată în funcția de președinte unic al PNL, în urma demisiei lui Vasile Blaga. Decizia a fost luată de Consiliul Național al PNL.
10 octombrie: Deputatul Lucia Varga îşi dă demisia, în şedinţa Biroului Politic Naţional, din funcţia de preşedinte al Organizaţiei de Femei a PNL.
12 octombrie: CNATDCU decide retragerea titlurilor de doctor ale fostului ministru de Interne, Petre Tobă, şi primarului din Voluntari, Florentin Pandele.
13 octombrie:
- Guvernul României a aprobat o ordonanță privind achiziționarea operei lui Brâncuși Cumințenia pământului. În urma campaniei de subscripție publică s-a strâns peste un milion de euro din donații, iar guvernul va completa suma până la 11 milioane de euro pentru achiziționarea operei.
- Antonio Manuel de Oliveira Guterres este ales în funcția de Secretar general al Națiunilor Unite.
16 octombrie:
- Logo-ul orașului București pentru Campionatul European de Fotbal din 2020 este lansat la Arena Națională. București se adaugă celor 12 orașe care vor găzdui turneul european.
- Preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, face un apel către senatori şi deputaţi „să refuze a se mai pronunţa în vreun fel" până la finalul legislaturii asupra cererilor de urmărire penală, reţinere şi arestare venite de la DNA.
17 octombrie:
- Consiliul Superior al Magistraturii decide să sesizeze Inspecţia Judiciară în cazul apelului făcut de şeful Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, la parlamentari de a refuza să se mai pronunţe în vreun fel până la finalul legislaturii asupra cererilor venite de la DNA.
- Premierul Dacian Cioloș anunță pe pagina sa de Facebook inițierea platformei numită "Platforma România 100".
- Preşedintele USR Nicuşor Dan declară că este mai mult decât probabil ca USR să-l susţină pe Dacian Cioloş în funcţia de premier şi după alegerile parlamentare, dar fără a forma o alianţă guvernamentală cu PNL sau cu un alt partid politic
- Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, este pus sub control judiciar de procurorii DNA Constanţa.
18 octombrie:
- Referitor la apelului făcut de şeful Senatului, Klaus Iohannis precizează că „sunt cunoscute demersurile acestui individ împotriva Justiției". „Acest individ apără o gașcă".
- Moţiunea simplă iniţiată de PSD împotriva ministrului Justiţiei este adoptată.
- Dacian Cioloş o susţine în continuare pe Raluca Prună pentru postul de ministru al Justiţiei.
- Legătura feroviară Gara de Nord - Aeroportul Henri Coandă Otopeni va fi finalizată în primăvara lui 2018 anunţă Sorin Buşe, ministrul Transporturilor
22 octombrie: Se așteaptă ca producția globală de vin se așteaptă să scadă cu 5% în 2016, din cauza condițiilor meteo extreme, înregistrându-se astfel unul dintre cele mai slabe rezultate din ultima sută de ani, anunță Organizația Internațională a Viei și Vinului (OIV).
24 octombrie:
-Preşedintele Klaus Iohannis crede că mitingul unionist de la Bucureşti nu ajută nicidecum unirea dintre România şi Basarabia.
- Cioloş spune că nu se va amesteca în campania electorală a liberalilor.
- Începe evacuarea imigranților din tabăra de la Calais. Autoritățile franceze estmează evacuarea a peste 7000 de imigranți în 3 zile.
27 octombrie:
- Demisia lui Cristian Ghinea din funcţia de ministru al Fondurilor Europene, ca urmare a înscrierii în USR.
- Numirea lui Dragoș Cristian Dinu în funcția de ministru al Fondurilor Europene.
30 octombrie:
- Semnarea Tratatului comercial între Uniunea Europeană și Canada (CETA)
- Alegeri prezidențiale în R. Moldova: În primul tur, candidatul Partidulului Socialiștilor din Republica Moldova, Igor Dodon a obținut 48,22% din voturile cetățenilor, locul doi fiind ocupat de candidata Partidului Acțiune și Solidaritate, Maia Sandu a obținut 38,43% din voturi. Prezența la vot a fost de 49,03% adică 1.436.241 persoane.
31 octombrie: Patru comisii din Senat şi Camera Deputaţilor, reunite în şedinţă comună, votează pentru revocarea din funcţie a preşedintelui Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), Mişu Negriţoiu, în absenţa acestuia

2 noiembrie: Consiliul Național al PNL validează, cu unanimitate de voturi, decizia Biroului Politic Național prin care Dacian Cioloș este desemnat candidat din partea liberalilor pentru funcția de prim-ministru. De asemenea, Consiliul Național a votat asumarea platformei „România 100" propuse de premierul Dacian Cioloș.
3 noiembrie: Potrivit cotidianului german Die Zeit, 16 foști comisari europeni, printre care și Dacian Cioloș, primesc indemnizații de cel puțin 8.333 de euro de la Comisia Europeană. Premierul Dacian Cioloş a dat lămuriri privind indemnizaţia pe care o primeşte de la Comisia Europeană.
5 noiembrie: Are loc cel mai grav accident rutier produs pe Autostrada Soarelui, care a implicat 20 de mașini și s-a soldat cu 4 morți și peste 50 de răniți.
6 noiembrie:
- Se anunță descoperirea de către arheologi prahoveni în comuna Ariceștii Rahtivani a unui mormânt vechi de peste 5.000 de ani constituit sub forma unei gropi colective în care se află scheletele a patru indivizi.
- Sorin Blejnar, fostul şef al Agenţiei Naţionale pentru Administrare Fiscală (ANAF), este reţinut de procurorii DNA Ploieşti pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă
8 noiembrie: Alegeri prezidențiale în Statele Unite ale Americii. Donald Trump câștigă alegerile învingând-o pe Hillary Clinton, candidatul democrat.
10 noiembrie: Preşedintele PSD, Liviu Dragnea declară că ar vrea ca referendumul pentru introducerea în Constituţie a definiţiei familiei ca uniunea dintre un bărbat şi o femeie să aibă loc cel târziu în primăvara anului viitor
11 noiembrie:
- Inaugurarea oficială a gazoductului Giurgiu-Ruse pe sub Dunăre.
- Catena Hygeia SRL ocupă locul I la Categoria Comert, Turism / Intreprinderi Mari în Topul Naţional al Firmelor al Camerei de Comert şi Industrie a României.
- Începerea campaniei electorale pentru alegerile parlamentare.
13 noiembrie: Igor Dodon (Partidului Socialiștilor) a obținut 52,18% din voturile exprimate, la cel de-al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidențiale din R. Moldova, în timp ce candidata proeuropeană Maia Sandu (Partidului Acțiune și Solidaritate) a reușit să obțină 47,82% din sufragii.
15 noiembrie:
- Preşedintele Autorităţii Electorale Permanente, Ana Maria Pătru îşi dă demisia din funcţie după reţinerea de către DNA Ploieşti.
- Preşedintele Klaus Iohannis contestă la Curtea Constituţională (CCR) legea votată de PSD, prin care se elimină cele 102 taxe nefiscale, inclusiv taxele radio şi TV.
- Două tablouri semnate de pictorul român Adrian Ghenie sunt vândute de casa de licitații Christie's pentru suma de peste 5 milioane de dolari.
- Adrian Sanda, secretarul de stat al Secretariatului de Stat pentru Revoluţionari este demis şi ulterior ridicat de procurori în dosarul care vizează acordarea ilegală de titluri de revoluţionari.
16 noiembrie: Fostul europarlamentar Adrian Severin este condamnat definitiv la 4 ani închisoare cu executare.
17 noiembrie:
- Comisia de Etică din cadrul Universităţii de Vest Timişoara anunţă că 564 de rânduri din lucrarea de doctorat a Laurei Codruţa Kovesi sunt similare cu alte surse, iar în ceea ce priveşte sesizarea făcută privind plagiatul, specialiştii spun că aceasta este parţial fondată.
- Este promulgată Legea pentru declararea lui Avram Iancu „Erou al Naţiunii Române". Iohannis a cerut reexaminarea acestei legi, însă Camera Deputaţilor a respins solicitarea președintelui.
- Descinderi ale procurorilor alături de ofiţeri de poliţie judiciară, la sediul Radio România, într-o anchetă privind posibile fapte de abuz în serviciu.
21 noiembrie:
- Alianţa Nord-Atlantică va consolida prezenţa militară în regiunea Mării Negre, prin brigada multinaţională din România şi prin măsuri aeriene şi navale, scopul fiind contracararea acţiunilor agresive ale Rusiei, afirmă secretarul general NATO, Jens Stoltenberg cu ocazia Sesiunii plenare a Adunării Parlamentare NATO de la Istanbul.
- Fostul ministru al Educaţiei Alexandru Athanasiu estet pus sub învinuire de procurorii DNA pentru abuz în serviciu în dosarul Microsoft 2.
23 noiembrie:
- Procurorii DNA cer avizul Preşedintelui Klaus Iohannis pentru urmărirea penală a foştilor miniştri PSD Dan Nica (Comunicaţii), Alexandru Athanasiu (Educaţie) şi Adriana Silvia Ţicău (Comunicaţii), în dosarul Microsoft 2, în care sunt deja urmăriţi penal foşti directori ai Microsoft, Silviu Hotăran şi Ovidiu Artopolescu şi cel al Fujitsu Siemens, Claudiu Florică, procurorii DNA cerând totodată şi avizul Camerei Deputaţilor pentru urmărirea penală a fostului şef al SGG, deputatul PSD Eugen Bejinariu
- Liderii UDMR și ai Partidului Civic Maghiar (PCM) Covasna au refuzat public invitația de a participa la manifestările dedicate Zilei Naționale a României, venite din partea reprezentanților comunității românești
24 noiembrie: Control la Casa Națională de Asigurări de Sănătate pentru verificarea modului de funcționare a sistemului informatic al cardului național de sănătate.
26 noiembrie: Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat că el şi partidul său doresc modificarea Constituţiei în anul 2017, pentru eliminarea imunităţilor tuturor demnitarilor, inclusiv în ceea ce îl priveşte pe preşedintele ţării.
28 noiembrie: Aeronava British Aerospace BA-146 (zborul 2933) a companiei aeriene boliviene LaMia (Línea Aérea Mérida Internacional de Aviación), la bordul căreia se aflau 77 de persoane - 9 membri ai echipajului și 68 de pasageri, inclusiv 22 de jucători ai echipei de fotbal braziliene Chapecoense, s-a prăbușit într-o zonă muntoasă în timp ce se apropia de aeroportul din Medellín. 6 supraviețuitori.
29 noiembrie: Preşedintele României autorizează cererea de urmărire penală pentru Nica Dan, fost ministru al Comunicațiilor și Tehnologiei Informației în perioada 2000 - iulie 2004, Țicău Silvia Adriana, fost ministru al Comunicațiilor și Tehnologiei Informației în perioada iulie-decembrie 2004, și Athanasiu Alexandru, fost ministru al Educației și Cercetării în perioada 2003-2004

1 decembrie:
- Parada militară organizată cu ocazia Zilei Naţionale a României în Piaţa Arcul de Triumf din Bucureşti.
- În urma decesului regelui Bhumibol Adulyadej, fiul său Maha Vajiralongkorn Bodindradebayavarangkun este proclamat rege al Thailandei.
- Poporul Ungariei nu are niciun motiv să celebreze 1 Decembrie, afirmă ministrul ungar de Externe, Péter Szijjártó, interzicându-le, în acest context, diplomaţilor ungari din România să participe la manifestările de Ziua Naţională.
6 decembrie: Premierul Dacian Ciolos declarată că pe 11 decembrie va vota şi PNL, şi USR, deoarece sunt două liste cu candidaţi, una pentru Senat şi una pentru Camera Deputaţilor.
7 decembrie: Compania Holzindustrie Schweighofer este acuzată oficial de un organism internațional pentru implicarea în nereguli și ilegalități în comerțul cu cherestea și de exploatare forestieră ilegală a pădurilor românești de către fabricile sale de aici.
8 decembrie: Consiliul general al CNATDCU, convocat în cursul zilei de ieri, a decis ca Laura Codruţa Kovesi nu a plagiat în lucrarea sa de doctorat, stabilind că nu îi va fi retras titlul de doctor șefei DNA, doar 4% din lucrarea sa prezentând similitudini cu alte lucrări - 20 de pagini din cele 444 ale lucrării
9 decembrie: Parlamentul sud-coreean a votat destituirea președintei Park Geun-hye. Moțiunea de destituire a fost aprobată de deputați cu 234 de voturi pentru și 56 împotrivă, cu mult peste majoritatea de 200 de voturi necesară.
10 decembrie:
- Este arestat preventiv, pentru 30 de zile, fostul director al Spitalului "Malaxa" Florin Secureanu, acuzat de DNA de luare de mită şi delapidare.
- Un dublul atentat cu bombă (în fața stadionului echipei de fotbal Beșiktaș și într-un parc vecin), în partea europeană a Istanbului, soldat cu 39 de morți și 166 de răniți, majoritatea polițiști.
11 decembrie: Alegeri legislative în România câştigate detaşat de PSD. Viitorul legislativ va avea 465 de parlamentari în următoarea configurație: 329 deputați și 136 senatori. Prezenţa la vot a fost de 39,49 %
12 decembrie: Alina Gorghiu a anunţat că demisionează de la şefia PNL
13 decembrie:
- Biroul Politic Naţional al PNL votează în unanimitate ca Raluca Turcan să fie preşedintele interimar al partidului până la Congres.
- Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, anunţă că va analiza dacă va ataca la Curtea Constituţională (CCR) legea care îi interzice preşedintelui PSD Liviu Dragnea să fie premier.
- Fostul primar al municipiului Piatra-Neamţ, Gheorghe Ştefan, încheie un acord de recunoaştere a vinovăţiei în dosarul în care fostul co-preşedinte PNL Vasile Blaga a fost trimis în judecată pentru trafic de influenţă
14 decembrie:
- Preşedintele Klaus Iohannis are prima rundă de consultări cu partidele care au intrat în Parlament - mai puţin PSD şi ALDE
- Curtea Constituțională a României (CCR declară drept constituţională creșterea veniturilor cu 15% pentru angajații din sănătate și educație
- Președintele Igor Dodon declară că săptămâna viitoare va anula decretul privind acordarea cetățeniei Republicii Moldova fostului lider de la Cotroceni, Traian Băsescu.
15 decembrie: Punctul de pensie este majorat cu 5,25% de la 1 ianuarie 2017.
19 decembrie:
- Ambasadorul Federației Ruse în Turcia, Andrei Karlov, este asasinat de un ofițer de poliție infiltrat în locul unde ambasadorul rus participa la o expoziție în cadrul Galeriei de Artă Contemporană, în Ankara. Alte trei persoane au fost rănite.
- La un târg de Crăciun din Berlin, un camion cu numere din Polonia pătrunde pe esplanadă, intrând în mulțime. 12 morţi şi peste 50 accidentați grav.
- Al treilea atentat al zilei are loc la Centrul Islamic din Zürich, Elveția, unde o persoană, presupus a fi cetățean elvețian de 27 ani, a deschis focul, rănind grav trei bărbați, cu vârste cuprinse între 30 și 56 de ani.

20 decembrie:
- Directorul Serviciului Român de Informații (SRI), Eduard Hellvig, își exprimă speranța că dosarul Revoluției din 1989 va face lumină "atât pentru istorie, cât și pentru justiția statului..."
- Președintele Klaus Iohannis acceptă ca PSD să vină la consultări, împreună cu ALDE.
21 decembrie:
- Călin Popescu-Tăriceanu este ales pentru un nou mandat de preşedinte al Senatului,
- Președintele PSD Liviu Dragnea este votat președinte al Camerei Deputaților.
- Sebastian Ghiţă fuge din România.
- PSD, ALDE și UDMR semnează la Palatul Parlamentului, un protocol de colaborare parlamentară.
22 decembrie:
- Președintele Iohannis, a anunță, că desemnarea premierului va avea loc după Crăciun.
- Ultima rundă de consultări ale preşedintelui Iohannis cu partidele politice. Sevil Shhaideh a fost propusă de PSD-ALDE pentru funcţia de premier, iar UDMR a anunţat că o va susţine.
- Fostul președinte al Consiliului Județean Cluj Horea Uioreanu este condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare.
- Nicușor Dan demisionează din funcția de consilier general la Bucureşti pentru a-şi lua în primire mandatul de deputat.
23 decembrie:
- Preşedintele Iohannis cere Parlamentului reexaminarea legii privind eliminarea unor taxe și tarife.
- Parchetul Militar a anuntat vineri punerea in miscare a actiunii penale in dosarul Mineriadei pentru crime impotriva umanitatii impotriva lui Ion Iliescu, Virgil Magureanu, Petre Roman, Gelu Voican Voiculescu, Miron Cozma si Adrian Sarbu.
25 decembrie: Un avion Tupolev TU-154 aparţinând Ministerului rus al Apărării la bordul căruia erau 92 de persoane s-a prăbuşit în Marea Neagră în zona oraşului Soci
27 decembrie:
- Iohannis: "Am cântărit cu grijă și am decis să nu accept!" Propunerea Shhaideh cade, fără nici o explicație din partea Preşedintelui.
- Preşedintele PSD Liviu Dragnea declară că respingerea ca premier a lui Sevil Shhaideh este un semnal că preşedintele vrea să declanşeze criza politică.
28 decembrie:
- Senatul respinge cererea de reexaminare înaintată de șeful statului cu privire la propunerea de lege prin care sunt eliminate 102 taxe și impozite.
- Fostul parlamentar Sebastian Ghiţă declară, într-o înregistrare difuzată România Tv, că deţine dovezi inconstestabile despre legăturile șefei DNA, Laura Codruța Kovesi, la cel mai înalt nivel cu politicieni și șefi ai serviciilor străine.
29 decembrie:
- Guvernul a anunțat că nu va depune la Paris dosarul de candidatură a Roșiei Montane pentru includere în Lista Patrimoniului Mondial.
- Sorin Grindeanu, propus de PSD pentru funcţia de prim-ministru, are o întâlnire cu preşedintele Klaus Iohannis de aproximativ jumătate de oră.
30 decembrie: Decretul privind desemnarea lui Sorin Grindeanu în calitatea de premier este publicat în Monitorul Oficial.

loading...
PUTETI CITI SI...