Rareș Bogdan: Delegația română din Grupul PPE solicită Comisiei Europene măsuri urgente pentru a corecta disfuncționalitățile de pe piața energiei

Postat la: 14.09.2024 | Scris de: ZIUA NEWS

Rareș Bogdan: Delegația română din Grupul PPE solicită Comisiei Europene măsuri urgente pentru a corecta disfuncționalitățile de pe piața energiei

Delegația română din Grupul PPE din Parlamentul European și colegi europarlamentari din Bulgaria, Grecia, Croația și Ungaria au solicitat explicații Comisiei Europene, prin intermediul unei întrebări, măsuri urgențe pentru a combate posibilele urmări dramatice ale perturbărilor de pe piața energetică care afectează mai ales Europa de Est.

Anunțul a fost făcut de eurodeputatul liberal Rareș Bogdan, șeful delegației române din Grupul PPE din Parlamentul European.

"Uniți pentru scăderea prețului la energie! Am cerut explicații Comisiei Europene, prin intermediul unei întrebări semnate de deputații Delegației EPP România și colegi europarlamentari din Bulgaria, Grecia, Croația și Ungaria, pentru disfuncționalitățile de pe piața energiei care au dus, pentru a 4-a lună la rând, la scumpiri nepermise", a menționat Bogdan într-un mesaj publicat pe Facebook.

Eurodeputatul semnalează că aceste "dezechilibre sunt exploatate masiv de propaganda pro-rusă, antieuropeană, care subminează la baionetă orice disfuncționalitate din UE".

"Despre ce convergență vorbim? Adică vorbim doar, sau și facem ceva? Mai ales că aceste dezechilibre sunt exploatate masiv de propaganda pro-rusă, antieuropeană, care subminează la baionetă orice disfuncționalitate din UE. Deci vrem așa: cauzele care stau la baza scumpirilor din țările noastre, ce perspective există și ce măsuri are în vedere Comisia", a continuat Rareș Bogdan.

Conform anunțului făcut de ministrul Energiei, Sebastian Burduja, România va ridica în cadrul reuniunii cu omologii din UE problema diferențelor seminificative de preț la energie între vestul și estul Europei tocmai pentru a fi identificate soluții de compensare a statelor care plătesc mai mult.

"Dacă tot suntem într-o piaţă energetică europeană unică, nu pot doar unii să plătească factura şi să tolerăm la nesfârşit preţuri de două, de trei ori mai mari decât în restul Europei", semnala Burduja zilele trecute.

Conform Eurelectric, prețul achitat vineri de România pentru un MWh era apropiat de media europeană, de 98 de euro, față de 94 de euro, dar joi diferența a fost una considerabilă, de aproape 50 de euro.

"Sunt necesare eforturi consolidate pentru a aborda problema prețurilor ridicate la energie", recunoștea Comisia Europeană în recentul raport privind Uniunea energetică, argumentând că "acest lucru este esențial pentru îmbunătățirea competitivității industriei UE și pentru accelerarea investițiilor în rețelele integrate de infrastructură ale Europei, care sunt esențiale pentru electrificarea economiei europene", dar și pentru o piață unică nefragmentată, fapt evidențiat de fostul premier italian, și anume Enrico Letta, care a sugerat în raportul privind viitorul pieței unice dat publicității la mijlociul lunii aprilie o a cincea libertate, consacrată inovării.

Această piață unică nefragmentată reprezintă o condiție sine qua non pentru competitivitatea Uniunii Europene, potrivit raportului elaborat de un alt fost premier italian, Mario Draghi, care evidențiază nevoia unor investiții substanțiale, de două ori mai mari decât cele de după cel de-al Doilea Război Mondial pentru a opri declinul continentului, în politici sectoriale și orizontale.

loading...
PUTETI CITI SI...