PSD cere explicații Guvernului: Pe ce bază legală se vor limita drepturile şi libertăţile cetăţenilor în starea de alertă

Postat la: 09.05.2020 | Scris de: ZIUA NEWS

PSD cere explicații Guvernului: Pe ce bază legală se vor limita drepturile şi libertăţile cetăţenilor în starea de alertă

Purtătorul de cuvânt al PSD Lucian Romaşcanu a solicitat, sâmbătă, Guvernului să precizeze pe ce bază legală se vor limita drepturile şi libertăţile cetăţenilor în perioada stării de alertă. Social democratul acuză Guvernul că nu dorește o testare în masă a populației pentru că "le este frică că astfel de studii vor arăta că ne-am infectat mult mai mulţi".

"Cerem Guvernului să precizeze pe ce bază legală se vor limita drepturile şi libertăţile cetăţenilor în starea de alertă. Domnilor Orban şi Iohannis: deja aţi făcut o greşeală mare cât Casa Poporului legiferând amenzi care s-au dovedit a fi neconstituţionale. Acum trebuie să daţi banii înapoi. Nu veniţi cu o prostie şi mai mare! Nu puteţi restrânge drepturile cetăţeneşti decât prin lege adoptată în Parlament. Asta spune Constituţia. Nu puteţi face reglementări prin decizii luate în baza stării de alertă numai folosind pandemia pentru a acoperi prostia(...) Pe ce s-a bazat Guvernul când a decis aşa-zisa relaxare de pe 15 mai? Care au fost argumentele epidemiologice care au stat la baza deciziei? Epidemiologii nu sunt siguri cu privire la această dată", a declarat senatorul PSD, într-o conferință de presă.

Potrivit acestuia, "toate statele" care relaxează restricţiile au făcut fie testare pentru a stabili rata de transmitere a virusului, fie au făcut teste prin sondaj pe anticorpi pentru a vedea cât la sută din populaţie a avut virusul. "Toate statele care relaxează restricţiile au făcut fie testare pentru a stabili rata transmiterii virusului, fie au făcut teste prin sondaj pe anticorpi pentru a vedea cât la sută din populaţie a avut virusul. (...)Orban spune că nu sunt sigure testele rapide. Au apărut teste cu grad de siguranţă de 100%. Vedem o îndârjire a Guvernului şi a PNL de a bloca şi a ataca orice încercare a Primăriei Capitalei de a face teste în masă prin sondaj. Guvernul are obligaţia să ne spună în următorul raport de ce fuge de aceste testări în masă sau făcute prin sondaj. De ce ascundeţi realitatea? Vă este frică că astfel de studii vor arăta că ne-am infectat mult mai mulţi? Vă este frică să afle lumea adevărul?", a susţinut social-democratul.

loading...
PUTETI CITI SI...