Premierul Viorica Dăncilă, o declaratie dupa consultarile de la Cotroceni: "România are nevoie de consens"

Postat la: 05.06.2019 | Scris de: ZIUA NEWS

Premierul Viorica Dăncilă, o declaratie dupa consultarile de la Cotroceni:

Astăzi au avut loc consultările între președintele Iohannis și reprezentanții PSD în legătură cu referendumul organizat odată cu alegerile euro-parlamentare. Din partea Partidului Social Democrat la consultări delegația a fost formată din Viorica Dăncilă, preşedintele interimar al PSD şi premierul României, Paul Stănescu, preşedintele executiv interimar al PSD, Marcel Ciolacu, preşedintele Camerei Deputaţilor, Mihai Fifor, preşedintele Consiliului Naţional al PSD, şi Eugen Teodorovici, ministrul Finanţelor Publice.

La finalul consultărilor, premierul a vorbit despre consens și înțelegere pe scena politică românească pe temele importante ce privesc aderarea la spațiul Schengen, raportul MCV și modificarea Constituției. "Am propus dlui președinte formarea unui grup la nivel de Parlament condus de Marcel Ciolacu care să discute cu toate partidele, pentru că e nevoie de două treimi, și să facem operațional cât mai repede acest grup, astfel încât revizuirea Constituției să fie pusă cât mai repede în practică.(...)

Pentru a fi o revizuire extinsă a Constituției trebuie acest consens. Dacă nu avem două treimi, nu putem vorbi de așa ceva. Poate ar fi bine să avem în vedere și alte modificări, dar aceasta presupune dialog Eu nu voi veni cu to do list de la Bruxelles. Trebuie să folosim arma negocierilor și e foarte bine să avem o legătură strânsă cu Bruxelles. Am discutat că guvernul susține cu tărie drumul proeuropean, ne dorim un portofoliu bun pentru România, nu vrem să dăm ordonanțe pe justiție" - a declarat premierul Viorica Dăncilă.

Propunerea premierului vine după întâlnirile productive de ieri avute la Bruxelles cu președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, și prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans.

Prin această invitație la consens, Viorica Dăncilă schimbă paradiga de gândire în politica românească și încearcă să construiască o înțelegere la nivelul partidelor politice parlamenatre pentru îndeplinirea unor obiective importante, pe termen lung. Este pentru prima dată în ultimii ani când se iese din paradigma "noi împotriva lor" și se intră într-o logică mai aplicată pentru rezolvarea adevăratelor problemelor ale statului. Dacă propunerea premierului va avea succes, România va putea în sfârșit să aibă poziții unitare pe temele mari iar scindarea la nivelul societății va fi mult diminuată.

 

loading...
PUTETI CITI SI...