Premierul Ciolacu negociază la Bruxelles pentru binele României, Nicolae Ciucă visează posturi de comisari europeni iluzorii (P)

Postat la: 22.08.2024 | Scris de: ZIUA NEWS

Premierul Marcel Ciolacu face o vizită de lucru la Bruxelles, unde o va întâlni pe președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Discuțiile se vor axa pe stadiul implementării PNRR, dar, mai ales, pe subiectul nominalizărilor pentru posturile de comisari europeni. Nicolae Ciucă, pe fondul ambițiilor personale, lansează ipoteze de posturi de comisari europeni imposibil de obținut.

Momentul ales de Premierul Ciolacu nu este aleatoriu deoarece, în aceste zile, se duc negocierile pentru portofoliile viitorului Cabinet de Comisari.

Voi pleca după-amiază la Bruxelles pentru întâlnirea de mâine cu președinta Comisiei Europene, dna Ursula von der Leyen. Vom discuta despre stadiul îndeplinirii PNRR, împreună cu ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene și ministrul Finanțelor. Vom analiza și ultimele evoluții despre Cererea de Plată 3, concret situațiile legate de conducerile companiilor de stat din energie și transporturi. Evident, voi discuta cu doamna Președintă și despre portofoliul României în viitoarea Comisie Europeană," a spus Marcel Ciolacu, la începutul ședinței de Guvern.

Dacă șeful Executivului merge cu niște puncte pre-agreate cu reprezentații Comisiei Europene, Nicolae Ciuca, președintele PNL, lansează niște ipoteze de portofolii de comisar european irealizabile. Intențiile lui Nicolae Ciucă  pentru aceste posturi par mai degrabă motivate de ambiții personale, de considerente politice și de lupta internă din PNL decât de interesele naționale pe scena europeană.

PSD țintește posturi de comisar european care să aducă beneficii concrete pentru țară

Alegerea unui portofoliu dintr-un domeniu-cheie poate aduce României avantaje semnificative. PSD a demonstrat că este capabil să identifice candidați cu potențial real, care nu doar că înțeleg aceste domenii, dar și că sunt în măsură să promoveze și să implementeze politici care să ajute România să progreseze.

Social-democrații au spus în repetate rânduri că nominalizarea unui comisar european nu ar trebui să fie o recompensă politică pentru loialitate sau pentru servicii aduse partidului, ci o decizie strategică pentru reprezentarea intereselor României la nivelul cel mai înalt al politicii europene.

Deși acum Nicolae Ciucă și PNL îi acuză pe social-democrați că nu se consultă pe tema listei de candidați pentru posturile de comisari europeni, europarlamentarul Mihai Tudose a adus în discuție desemnările din legislatura precedentă.

Vă spun că ieri, toată ziua am căutat să văd când au fost consultările, acum cinci ani, făcute de liberali cu toată România, în desemnarea doamnei Vălean (...). Înţeleg ce vor alţii, eu vă spun ce scrie la carte. Domnul Ciucă, poate să scrie cărţi, scoate filme, treaba lui, dar propunerea este a primului-ministru. Este singura cale pe care vine propunerea de comisar. Nu o trimite nimeni altcineva, nici preşedintele, nici Patriarhul...", a declarat europarlamentarul PSD.

Deși Nicolae Ciucă declara anterior că putem lua în calcul postul de comisar european pentru Agricultură, președintele PNL a uitat un aspect esențial: România a mai deținut anterior acest post. 

loading...
PUTETI CITI SI...