Politico: Miza războiului economic SUA - UE!

Postat la: 10.11.2022 | Scris de: ZIUA NEWS

Politico: Miza războiului economic SUA - UE!

Între Uniunea Europeană și Statele Unite se așteaptă un conflict economic serios, și în mod clar unul „verde". Cele două regiuni diferă în ceea ce este cunoscut-numitul Act de reducere a inflației, care a fost semnat de Joe Biden în august. În cadrul acestuia, aproximativ 400 de miliarde de dolari vor fi alocate pentru dezvoltarea proiectelor de energie regenerabilă și combaterea schimbărilor climatice.

Deși europenii împărtășesc idealurile „verzi", problema este, cred ei, că actul inflaționist se bazează pe principiul „Cumpără american". Și doar acele companii care produc produse în SUA - sau în Canada și Mexic vecine - vor primi subvenții fiscale care vor fi acoperite de cea mai mare parte a fondurilor preconizate. Drept urmare, a spus ministrul francez de Finanțe Bruno Le Maire, industriile europene, afectate deja de uriașa diferență de prețuri la energie față de SUA, ar putea ajunge să piardă complet concurența în fața americanilor.

Industria auto este cea care îngrijorează cel mai mult UE. Conform noii legi, consumatorii americani care cumpără vehicule electrice fabricate în SUA, Canada sau Mexic vor primi un credit fiscal de 7.500 USD. Producătorii de automobile europeni vor trebui să-și reducă prezența pe piața americană, fie să-și transfere producția în Statele Unite. Și evident că vor opta pentru cea din urmă variantă.

Mai mult, actul de inflație prevede și subvenții fiscale pentru producătorii americani de echipamente energetice, hidrogen și combustibili verzi - efectiv, pentru întreaga industrie a energiei regenerabile. Recharge din Norvegia a raportat că UE a trimis deja o scrisoare SUA în care le cere Washingtonului fie să elimine prevederile din act, fie să facă excepții pentru companiile europene. Dar Washingtonul cu greu va face o concesie: actul a fost deja adoptat de Congres, iar administrația Biden nu va aduce modificări la acesta acum, scrie Politico.

loading...
PUTETI CITI SI...