OUG privind Codul Fiscal a fost adoptata

Postat la: 08.11.2017 | Scris de: ZIUA NEWS

OUG privind Codul Fiscal a fost adoptata

Măsura privind trecerea contribuţiilor de la angajat la angajator, o măsură prevăzută în programul de guvernare, a fost adoptată, a anunţat astăzi ministrul Finanţelor, în cadrul unei conferinţe de presă.

* ACTUALIZARE 20:20 Adrian Năstase: "Este nevoie de modificări ale legislaţiei fiscale"

Fostul premier Adrian Năstase afirmă că din timp în timp este nevoie de modificări ale legislaţiei fiscale, însă precizează că acestea trebuie discutate şi că responsabilitatea pentru dialogul politic aparţine preşedintelui Klaus Iohannis, potrivit unei postări pe blogul personal.
"Constat o lipsă de responsabilitate inacceptabilă a liderilor politici de la noi, preocupaţi, în acest moment, de mize mărunte. Să vă aduc aminte că primul Cod fiscal a fost adoptat în 2003 de către guvernul pe care l-am condus, pentru unificarea legislaţiei în materie şi prin abrogarea a peste 40 de acte legislative care produceau un adevărat haos în domeniul fiscal? Da, este nevoie de modificări, din timp în timp, ale legislaţiei fiscale. Da, este nevoie ca ele să fie discutate, dar nu de persoane care îşi plimbă bicicletele, duminica, prin faţa Guvernului. Responsabilitatea principală în astfel de momente este a preşedintelui României, care ar trebui să mai renunţe la drumeţii şi să încerce să încurajeze dialogul politic pe astfel de teme", a scris, astăzi, fostul premier pe pagina sa de Facebook.
El consideră că este necesară mai multă fermitate în aceste chestiuni, arătând că în cazul în care Guvernul a ajuns la o anumită concluzie, trebuie să o aplice în cadrul permis de Constituţie, punctând că dacă "nu e bine, tot Guvernul va răspunde politic".
De asemenea, Adrian Năstase a afirmat: "Faptul că se tot plimbă pentru avize, aprobări pe la Bruxelles, Veneţia, ambasade arată o lipsă de hotărâre pe care alegătorii o sancţionează. Trebuiau explicate, de la început, obiectivele reale ale modificărilor la Codul fiscal, pentru a para 'baletul' celor care vor în continuare să spolieze statul. Unele sindicate vor să se reinventeze în stradă, dar ar trebui să aibă curajul, mai întâi, de a construi organizaţii sindicale puternice în zona privată".
Pe de altă parte, el atrage atenţia că România trebuie să fie foarte fermă în a nu-i lăsa pe "penalii" din Catalonia să "zburde" în România, cu complicitatea unor lideri politici maghiari.
El dă drept exemplu declaraţia de la Cluj a lui Marc Gafarot i Monjo, coordonatorul departamentului de politică externă al Partidului Democrat European Catalan, care a afirmat că starea în care se află astăzi Catalonia se apropie foarte mult de timpurile dictaturii franchiste.
"E clar, dacă incendiul nu a reuşit în Catalonia (sunt multe baze NATO acolo), poate reuşeşte în altă parte...", declară Adrian Năstase.
(C.A)
-----------
* ACTUALIZARE 19:30 BNS anunţă că nu va suspenda acţiunile de protest
Blocul Naţional Sindical (BNS) a anunţat că va continua derularea protestelor, până când nu se va renunţa definitiv la transferarea contribuţiile sociale integral în sarcina salariaţilor.
BNS subliniază prin intermediul unui comunicat că va contesta în instanţă actul normativ, imediat după publicarea acestuia în Monitorul Oficial.
"Pentru clarificarea opiniei publice şi demontarea tentativei de manipulare, BNS reiterează următoarele: suntem împotriva transferului contribuţiilor sociale de la angajator la angajat; suntem împotriva existenţei de la 01.01.2018 a unui sistem de securitate socială alimentat în proporţie de peste 90% doar de către salariaţi; suntem pentru creşterea salariului minim de la 1450 la 1550; suntem pentru transpunerea în Codul Fiscal a prevederilor Directivei (UE) 2016/1164 a consiliului de stabilire a normelor împotriva practicilor de evitare a obligaţiilor fiscale care au incidenţă directă asupra funcţionării pieţei interne; suntem pentru orice iniţiativă a Guvernului ce vizează reducerea evaziunii şi a fraudei fiscale în România.", precizează BNS.
(G.F.)
----------
* ACTUALIZARE 19:10 PNL va sesiza Avocatul Poporului referitor la OUG privind Codul Fiscal
Partidul Naţional Liberal (PNL) va sesiza Avocatul Poporului referitor la Ordonanţa de Urgenţă prin care se aduc mai multe modificări la Codul fiscal.
De asemenea, Ludovic Orban a precizat că va propune Biroului Executiv care se întruneşte luni, depunerea unei moţiuni de cenzura împotriva Guvernului.
"Vom sesiza Avocatul Poporului în vederea atacului la Curtea Constituţională pentru neconstituţionalitatea ordonanţei în cazul în care va fi emisă. - Voi propune Biroului Executiv care se întruneşte luni, depunerea unei moţiuni de cenzura împotriva Guvernului. Moţiunea de cenzură reprezintă cea mai puternică armă a opoziţiei şi momentul în care suntem obligaţi să apelăm la acest instrument care este singurul care poate duce la căderea Guvernului. Este acest moment în care va fi guvernarea PSD pune în pericol sănătatea economiei romaneşti, pune in pericol veniturile cetăţenilor români, pune in pericol practic nivelul de viată al fiecărui român. Voi propune depunerea moţiunii de cenzură. Sunt convins că vom iniţia săptămâna viitoare procedurile în vederea depunerii moţiunii de cenzură. Al treilea lucru pe care vreau să îl anunţ este că Partidul Naţional Liberal va apela la toate formele de protest legale şi constituţionale pentru a împiedica intrarea în vigoare a acestor aberaţii fiscale care risca sa pună pe butuci economia românească, inclusiv marşuri, mitinguri şi toate celelalte forme de protest posibile. De asemenea suntem solidari cu toţi aceia care îşi apară salariul, pensia, îşi apără viitorul, îşi apără practic munca şi câştigul cinstit din muncă şi care nu acceptă să fie furat de acest guvern (...)", a precizat preşedintele PNL, potrivit unui comunicat trimis redacţiei.
(G.F.)
---------
* ACTUALIZARE 17:50 IMM-urile cu venituri între 0,5 milioane euro şi 1 milion euro, beneficiare ale impozitului de 1%
Ordonanţa de urgenţă adoptată în şedinţa de astăzi revizuieşte sistemul de impunere a microîntreprinderilor, astfel încât vor beneficia de impozit de 1% pe veniturile realizate şi IMM-urile care realizează venituri de la 500.000 euro la 1.000.000 euro şi care în prezent plătesc impozit de 16% pe profit, potrivit unui comunicat al Executivului.
"De asemenea, se elimină condiţia privind realizarea de venituri din consultanţă şi management. Menţionăm că în prezent, firmele care obţin venituri din consultanţă şi management pot plăti impozit pe veniturile microîntreprinderilor, dacă aceste venituri nu depăşesc 20% din veniturile totale. Totodată, se includ în acest sistem şi persoanele juridice care nu intrau sub incidenţa acestui impozit (persoanele juridice din domeniul asigurărilor, pieţei de capital, din domeniul bancar, al jocurilor de noroc şi din domeniul extracţiei resurselor naturale)", se arată în comunicat.
Ordonanţa transpune în legislaţia naţională prevederile Directivei 2016/1164/UE, pentru combaterea externalizării profiturilor companiilor multinaţionale, prin: limitarea deductibilităţii dobânzilor; introducerea impozitării la ieşire - previne erodarea bazei impozabile în cazul unui transfer de active în afara României; consolidarea regulii antiabuz, ce va permite autorităţilor române să refuze contribuabililor beneficiile fiscale obţinute din aranjamente abuzive; introducerea normelor privind societăţile străine controlate (SSC) ce au ca scop împiedicarea evitării plăţii impozitelor prin devierea veniturilor către filiale din paradisuri fiscale.
În domeniul contribuţiilor sociale obligatorii, modificările au în vedere atât reducerea cotelor cumulate ale contribuţiilor sociale obligatorii, per total, cu două puncte procentuale, de la 39,25% la 37,25%, cât şi reducerea numărului contribuţiilor sociale de la nouă (angajat şi angajator) la trei, după cum urmează: contribuţia de asigurări sociale (CAS), plătită pentru salariat; contribuţia de asigurări sociale de sănătate (CASS), plătită pentru salariat; contribuţia asiguratorie pentru muncă, suportată de angajator.
Transferul sarcinii fiscale a obligaţiilor privind contribuţiile sociale obligatorii datorate de angajator la angajat în cazul veniturilor din salarii şi asimilate salariilor se stabileşte astfel: "CAS şi CASS se datorează de către persoanele fizice, respectiv de către angajaţi, inclusiv în cazul contractelor individuale de muncă cu normă întreagă sau cu timp parţial, pentru care CAS şi CASS datorate nu pot fi mai mici decât nivelul contribuţiilor sociale aferente salariului minim brut pe ţară în vigoare în luna pentru care se datorează acestea, corespunzător numărului zilelor lucrătoare din lună în care contractul a fost activ".
De asemenea, se stabileşte o cotă suplimentară de CAS (de 4%, respectiv 8%) pentru condiţii deosebite, speciale sau alte condiţii de muncă definite potrivit legii.
"Contribuţia de asigurări sociale de sănătate (CASS) este în cotă de 10%, datorată de către persoanele fizice care au calitatea de angajaţi sau pentru care există obligaţia plăţii contribuţiei de asigurări sociale", se spune în comunicat.
Actul normativ prevede şi modificarea modului de stabilire a CAS şi a CASS pentru persoanele fizice care realizează venituri din activităţi independente (de exemplu: consultanţi, experţi contabili, medici, persoane fizice autorizate, avocaţi - numai CASS, notari - numai CASS) sau alte categorii de venituri.
"Mai exact, acestea nu mai datorează contribuţiile sociale asupra venitului realizat, ci baza de calcul va fi venitul ales, care în cazul CAS trebuie să fie cel puţin egal cu salariul minim brut pe ţară, iar baza de calcul a CASS va fi salariul minim brut pe ţară", potrivit aceleiaşi surse.
Ordonanţa prevede că se exceptează de la plata CAS persoanele fizice asigurate în sisteme proprii de asigurări sociale numai pentru veniturile realizate din activităţi pentru care, potrivit legii, există obligaţia asigurării în aceste sisteme - avocaţii, notarii, personalul monahal -, inclusiv pentru veniturile de natură salarială realizate în domeniile respective - avocaţii salarizaţi etc.
"În prezent, excepţia se aplică pentru orice venit din salariu şi asimilat salariilor, inclusiv persoanelor fizice care au şi calitatea de pensionari al unui sistem propriu de asigurări sociale, ceea ce generează inechităţi faţă de persoanele care sunt pensionari din sistemul public de pensii", se arată în comunicat.
Se modifică şi modalitatea de asigurare în sistemul public de sănătate a persoanelor care au calitatea de pensionari, şomeri, persoane aflate în concedii pentru creşterea copiilor, persoane care obţin ajutoare sociale şi alte categorii de persoane aflate sub protecţia sau în custodia statului.
"Aceste persoane vor fi asigurate în sistemul public de sănătate, fără plata contribuţiei, dacă nu realizează venituri pentru care datorează contribuţia de asigurări sociale de sănătate", se arată în comunicat.
Prin măsurile adoptate, se introduce "Contribuţia asiguratorie pentru muncă" în cotă de 2,25% datorată de angajatori.
"Contribuţia asiguratorie pentru muncă este destinată alimentării Fondului de garantare pentru plata creanţelor salariale şi asigurării necesarului pentru plata prestaţiilor din domeniul asigurărilor sociale de care beneficiază salariaţii, respectiv indemnizaţiile pentru şomaj, indemnizaţiile primite pentru concediile medicale sau cheltuielile pentru accidente de muncă şi boli profesionale", explică aceeaşi sursă.
În domeniul impozitului pe venit, ordonanţa prevede reducerea cotei de la 16% la 10%.
Modificările aduse Codului fiscal vizează majorarea nivelului venitului lunar brut în funcţie de care se acordă deducerea personală, respectiv de la 1.500 lei (în prezent) la 1.950 lei - limita până la care deducerile se acordă în sumă fixă, în funcţie de numărul persoanelor aflate în întreţinere; de la 3.000 lei (în prezent) la 3.600 lei - limita maximă până la care deducerile se acordă în mod degresiv.
(G.F.)
-----------
* ACTUALIZARE 16:50 Ministrul Finanţelor: "Vom avea distinct un mod de calcul pentru CAS"
Ministrul Finanţelor, Ionuţ Mişa, a precizat astăzi că va exista un mod de calcul distinct pentru CAS. Astfel încât, cel care desfăşoară o activitate independentă va putea să işi aleagă el salariul cu care să fie platit, dar nu mai mic decat salariul minim.
(G.F.)
-----------
* ACTUALIZARE 16:45 Ministrul Finanţelor: "De la nouă contribuţii, vor rămâne doar trei contribuţii".
Ministrul Finanţelor, Ionuţ Mişa, a anunţat că în urma modificărilor aduse la Vodul Fiscal contribuţiile totale vor scădea de la nouă la trei.
De asemenea, ministrul Finanţelor a subliniat în cadrul un ei conferinţe de presă că cei 2.25% contribuţii rămase la angajator sunt rezultatul negocierilor cu sindicatele.
(G.F.)
--------
* ACTUALIZARE 16:40 Ministrul Finanţelor: "Angajatul va avea contribuţii de achitat de 35%"
Măsura privind trecerea contribuţiilor de la angajat la angajator, o măsură prevăzută în programul de guvernare, a fost adoptată, a anunţat astăzi ministrul Finanţelor, în cadrul unei conferinţe de presă.
În 2017, cotribuţiile angajatorului însemnau 22.75%. Din 2018, contribuţiile angajatorului vor fi de 2.25% iar angajatul va avea contribuţii de achitat de 35%.
(G.F.)
----------
* ACTUALIZARE 16:15 Reducerea procentului de plată către Pilonul II de pensii, adoptată
Guvernul a adoptat astăzi OUG prin care se reduce procentul de plată către Pilonul II de pensii, de la 5,1% la 3,75%, informează Executivul prin intermediul unui comunicat de presă.
Această ordonanţă prevede şi creşterea indemnizaţiei minime de creştere a copilului, de la 1 ianuarie 2018, la 1.250 de lei, faţă de 1.233 de lei.
"Aceste măsuri vin la pachet cu reducerea procentului de plată către Pilonul II de pensii, de la 5,1% la 3,75%, fără a fi afectată valoarea nominală din prezent. Mai precis, suma care este achitată astăzi către administratorii Pilonului II va fi cel puţin aceeaşi, anul viitor, dar scăderea procentului este necesară ca urmare a creşterii salariului mediu cu 20%, de la 1 ianuarie 2018, măsură pe care Guvernul o are în vedere în perioada imediat următoare", se mai arată în comunicat.
(G.F.)
----------
* ACTUALIZARE 15:50
Guvernul a adoptat astăzi OUG privind Codul Fiscal, într-o şedinţă care s-a desfăşurat în timp ce, în Piaţa Victoriei, câteva sute de persoane protestau faţă de măsurile care vor fi introduse, inforemează news.ro.
(G.F.)
--------
* ACTUALIZARFE 15:45 APAPR: "Românii se confruntă acum cu scăderea semnificativă a economiilor pentru pensie"
Asociaţia pentru Pensiile Adminsitrate Privat din România (APAPR) atrage atenţia că reducerea procentului de contribuţii la 3,75% va afecta pensiile viitoate a milioane de români, informează organizaţia prin intermediul unui comunicat de presă.
"Reducerea în premieră a contribuzţiei de la procentul actual de 5,1% la 3,75% (în locul majorării la 6%, conform legii) transmite un semnal negativ, afectând viabilitatea pe termen lung a sistemului de pensii private. Astfel, decizia se traduce în pensii private mai mici cu cel puţin 20% pentru viitorii pensionari şi potenţial mai scăzut de finanţare a afacerilor româneşti prin intermediul pieţei de capital", se arată în comunicatul citat.
La sfârşitul lunii septembrie 2017 existau în ţara noastră şapte milioane de participanţi la fondurile de pensii private Pilon II. Suma acumulată în conturile lor este de 38 miliarde de lei, din care câştigul total din investiţii este de peste 7 miliarde de lei.
(G.F.)
-----------
* ACTUALIZARE 14:36 Orban: "Voi propune Biroului Politic al PNL depunerea unei moţiuni de cenzură"
Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a anunţat astăzi că va propune Biroului Politic al PNL iniţierea şi depunerea unei moţiuni de cenzură la adresa Guvernului Mihai Tudose.
Liderul PNL a invocat, "între altele", calamitatea fiscal - bugetară.
"Vom apela la susţinerea fiecărui partid politic şi a fiecărui parlamentar", a precizat preşedintele PNL.
Orban a anunţat că liberalii vor protesta în toate formele faţă de măsurile adoptate de Guvern, inclusiv prin marşuri şi mitinguri.
"Suntem solidari cu toţi cei care îşi apără, munca, salariul, viitorul şi nu acceptă să fie furaţi de acest Guvern", a mai declarat Orban.
Purtătorul de cuvânt al PNL, Ionel Dancă, a spus că ceea ce face Guvernului este "o bătaie de joc" şi o "harababură fiscală".
La rândul său, vicepreşedintele PNL Florin Cîţu a afirmat că "se desvăvârşeşte genocidul împotriva economiei României", că "PSD a început un război cu românii" şi urmăreşte "scoaterea României din UE".
(A.C.)
-----
* ACTUALIZARE 13:54
Şedinţa de Guvern în care urmează să fie adoptată OUG privind Codul Fiscal a început, cu o întârziere de 30 de minute.
Premierul Mihai Tudose a spus, la începutul şedinţei din Guvern, că este "o inflamare excesivă" a opiniei publice, el susţinând că măsurile privind externalizarea profitului "au inflamat nişte multinaţionale".
Mihai Tudose a afirmat: "Pe ordinea de zi sunt măsurile de modificare a Codului Fiscal şi, ca să nu fiu secretos, vă spun care este părerea mea şi a unora dintre colegii mei despre inflamarea excesivă a opiniei publice. Este vorba despre trecerea contribuţiilor. Acolo şi sindicate şi patronate , care până mai deunăzi erau foarte în regulă cu trecerea contribuţiilor, s-au inflamat, după ce Guvernul doreşte să introducă măsuri foarte ferme în ceea ce priveşte externalizarea profitului, nefăcând practic altceva decât să transpună în legislaţia noastră o directivă europeană, precum şi alte măsuri pe care noi considerăm că e bine să le luăm, ca să nu mai fie deductibil tot profitul. Adică să avem şi noi nişte bani din care să facem educaţie, sănătate şi infrastructură. În acest sens, s-au inflamat nişte multinaţionale, dar din fericire înţeleg că au înţeles că nu e cazul, că finalul va fi acelaşi".
După ce au vorbit ministrul Finanţelor, Ionuţ Mişa, şi ministrul Muncii, Olguţa Vasilescu, pentru a prezenta măsurile pe care le va adopta Guvernul, premierul Mihai Tudose a spus că tocmai a aflat că sunt nişte sucursale de bănci care le-au dat liber angajaţilor pentru a merge la protest.
"Dacă băncile sunt nervoase, pe chestia asta eu vă felicit. Poate plătesc şi profit", a adăugat premierul.
(A.C.)
----
* ACTUALIZARE 12:05 Victor Ponta: "Azi Dragnea taie salariile bugetarilor şi celor din privat cu 21%!!!"
Victor Ponta a precizat în această dimineaţă că "azi Dragnea le taie salariile bugetarilor şi celor din privat cu 21%", potrivit postării de pe pagina sa de Facebook.
Proiectul de Ordonanţă de Urgenţă privind modificarea Codului Fiscal, ce conţine măsuri care au stârnit nemulţumirea sindicatelor şi mediului de afaceri, se află pe ordinea de zi a şedinţei de Guvern.
Astazi ar putea fi aprobate măsuri transferul contribuţiilor în sarcina angajaţilor, scăderea impozitului pe venit de la 16% la 10%, impunerea unei taxe de solidaritate pentru angajatori de 2,5% şi modificarea cotei de contribuţie către Pilonul II de la 5,1% la 3,75%.
* Postarea integrală a lui Victor Ponta:
"Băsescu a tăiat salariile bugetarilor cu 25% - azi Dragnea le taie salariile bugetarilor şi celor din privat cu 21% !!!",
Măsura prin care contribuţiile sociale trec în totalitate la angajat este cea mai de dreapta, neoliberală, antisocială şi discriminatorie decizie luată în România după 1989 ( nici PNŢCD nici Guvernul PDL nu a gândit aşa ceva) - o măsură care se va dovedi greu de aplicat şi care va duce la creşterea inegalităţilor / o schimbare pe care nu a cerut-o nimeni din economie sau societate luată la presiunea conducerii PSD ( partid de stânga ) împotriva opoziţiei sindicatelor, patronatelor, specialiştilor şi chiar a presei !!!! De ce?!??
Doar pentru că Dragnea şi Valcov să facă o scamatorie fiscală prin care să spună bugetarilor că le dau 25% în plus la salariu deşi iau practic doar maxim 4% / şi doar pentru că pe Dragnea & Co nu îi interesează milioanele de angajaţi din privat ?
Am muncit din greu toţi românii în 2012-2016 să refacem economia ţării după dezastrul din 2009-2011 şi am reuşit cu mari sacrificiii / Să distrugi din nou economia şi finanţele României în 2017 este o iresponsabilitate şi o ticaloşie fără margini!"
(A.C.)
----
* ACTUALIZARE 10:44 Şedinţa de Guvern a fost reprogramată pentru ora 13:00, cu o ora înainte de proteste
------
Guvernul urmează să adopte, astăzi, în cadrul şedinţei săptămânale, modificarea Codului fiscal prin Ordonanţă de Urgenţă, potrivit unei surse din presă.
Conform sursei, la Palatul Parlamentului, premierul Mihai Tudose a declarat că transferul contribuţiilor de la angajator la angajat se va face astăzi.
Întrebat dacă vor fi trecute contribuţiile de la angajator la angajat, Tudose a răspuns: "Da, prin ordonanţă".
Luni, la Parlament, ministrul Finanţelor Publice, Ionuţ Mişa, a declarat, la rândul său, că proiectul de ordonanţă privind modificarea Codului fiscal va fi discutat în reuniunea săptămânală a Executivului, informează Digi24.
Primarul Capitalei Gabriela Firea a spus că pachetul de modificări fiscale trebuie revizuit, pentru că nu va aduce avantaje administraţiilor locale, ci, dimpotrivă, ar însemna o lovitură foarte mare pentru toate comunităţile.
Gabriela Firea a declarat: "Am transmis şi în cadrul şedinţei AMR faptul că, pentru nicio primărie de municipiu, nu doar pentru Primăria Municipiului Bucureşti, acest pachet de modificări fiscale nu va aduce lucruri bune, ci din contră, pentru că vor fi bani mai puţini la buget pentru investiţii, ar fi o lovitură foarte mare pentru toate comunităţile".
Sindicaliştii din toată ţara se arată nemulţumiţi de transferul contribuţiilor de la angajatori la angajaţi, iar cei de la Dacia s-au strâns, ieri, cu miile, în centrul oraşului Mioveni cu scopul de a protesta faţă de această iniţiativă a Executivului, transmite Agerpres.
În plus, protestatarii au mai cerut introducerea obligativităţii negocierii şi încheierii contractelor colective de muncă la nivel de ramură, precum şi demararea construcţiei autostrăzii Piteşti-Sibiu, arată un comunicat de presă al Sindicatului Autoturisme Dacia (SAD), organizatorul acţiunii.

loading...
PUTETI CITI SI...