Omorul de pe "Esplanadă". Cât de implicat e Robert Negoiță în moartea celor doi muncitori de la Biblioteca Nationala?!
Postat la: 12.08.2021 | Scris de: ZIUA NEWS
Consilierii locali PNL si USR-PLUS ai primariei sectorului 3 al Capitalei ii adreseaza o "Scrisoare deschisă" lui Robert Negoiță, cerand-i o serie de lamuriri referitoare la moartea celor doi muncitori de la amplasamentul "Esplanada", in escavatiile de la Biblioteca Nationala:
Domnule primar,
La solicitarea noastră, a consilierilor locali USR-PLUS, PNL din Sectorul 3, a fost convocată o ședință extraordinară pentru aprobarea unei hotărâri de consiliu local privind creșterea disciplinei și transparenței lucrărilor publice realizate de Primăria Sector 3.
Inițiativa noastră a venit ca urmare a accidentului de muncă din data de 2 august 2021 din zona Bibliotecii Naționale, soldat cu mai multe victime dintre care două au decedat. Ancheta va stabili cauzele accidentului și persoanele care se fac vinovate de producerea acestuia.
Noi considerăm că tragedia care s-a petrecut este mai mult decât un accident de muncă, este urmarea unui mod de lucru cu deficiențe grave, care permite decizii discreționare, fără control și un minim echilibru. Acest mod de lucru pare că se practică în Primaria Sector 3 și în relația cu societățile acesteia de mai mult timp.
Ce am aflat în sedința din data de 11 august 2021 la care nu ați participat, nici dumneavoastră, nici directorii care au legătură cu lucrările din zona Bibliotecii Nationale:
a. Nimeni nu știe, la 10 zile după accident, ce lucrări se desfășurau acolo;
b. Nu s-a declanșat nici un control intern privind modul actual de lucru din Primărie, pentru a preveni repetarea tragediilor;
c. Nu a existat nicio intenție de a solicita un control extern privind procesele si procedurile de desfășurarea a lucrărilor publice;
d. Consiliul Local nu are nici o alta pârghie legală prin care să obțină informații de la dumneavoastră, în afara interpelării uzuale.
Suntem astfel puși în situația în care vă adresăm aceasta scrisoare deschisă, mai ales că ceea ce s-a întâmplat pe amplasamentul "Esplanada", unde se aduceau excavații de la Biblioteca Națională, contrazicea flagrant un răspuns de-al dumneavoastră la întrebările pe care vi le-am adresat în data de 7 iulie 2021. Ne-ați răspuns atunci că se face doar "salubrizarea amplasamentului" pentru a "înlătura pericolul generat de această locație".
Pornind de la acest răspuns ne întrebăm, cum ați putut dispune trimiterea unor muncitori fără să vă asigurați că aceștia nu vor fi ei înșiși în pericol?
Drept urmare, prin această scrisoare deschisă, vă solicităm să ne răspundeți public, prin afișarea răspunsurilor pe site-ul Primăriei, la următoarele întrebări, considerând că este dreptul și interesul cetățenilor Sectorului 3 să primim cu toții răspunsuri.
Iată întrebările și solicitările noastre:
1. La ce dată au început lucrările la locația de lângă Biblioteca Națională unde a avut loc accidentul de muncă de luni 02.08.2021?
2. Este adevărat că terenul respectiv se află în administrarea Ministerului Culturii?
3. Dacă terenul nu este în administrarea Primăriei Sector 3 pe ce bază s-au început lucrările?
4. Care este scopul lucrărilor, ce anume urma sa fie edificat acolo? Precizati specific, pe etape, deja efectuate precum și cele prognozate.
5. Cine este beneficiarul, respectiv cine a solicitat acele lucrări?
6. Cine, din cadrul primăriei, a decis începerea lucrărilor?
7. La ce data s-a decis începerea lucrărilor?
8. În ce mod s-a formulat decizia de începere a lucrării, verbal sau în scris?
9. Înainte de luarea deciziei de începere a lucrărilor s-au făcut noi studii geotehnice sau s-au luat în vreun fel în considerare cele existente? În ce mod și în moment?
10. Care sunt societățile și direcțiile din primărie care au efectuat lucrări pe acest teren?
11. Ce lucrări au efectuat fiecare dintre societățile și direcțiile menționate la pct. 10 și la ce date?
12. S-au primit controale/măsuri/decizii în legătură cu lucrările de la Biblioteca Națională premergator și ulterior accidentului?
13. Au fost făcute verificări de orice fel de vreo autoritate a statului la aceste lucrări premergator accidentului? Dacă da, enumerati si precizati rezultatele lor.
14. Pe ce baze au intervenit și efectuat lucrările, fiecare din societățile și direcțiile primăriei implicate?
15. De ce a fost nevoie de intervenții după ce Direcția de Administrare a Domeniului Public a efectuat lucrări acolo? Lucrările deja efectuate de Direcția de Administrare a Domeniului Public erau conforme cu siguranța în construcții? Dacă da, pe ce bază?
16. Cand a vizitat Primarul Sector 3 locul lucrărilor de la Biblioteca Națională?
17. Ce a observat Primarul Sector 3 referitor la desfășurarea lucrarilor si ce decizii a luat, atat verbale cât și scrise?
18. În ziua accidentului, premergator acestuia, cine a vizitat șantierul?
19. Ce observații s-au formulat și decizii s-au luat în ziua accidentului, premergator și ulterior acestuia? (inclusiv cele verbale)
20. A semnalat cineva (inclusiv verbal) că acolo sunt lucrări nelegale? Dacă da, cine și când.
21. A semnalat cineva (inclusiv verbal) că acolo sunt lucrări care nu respecta normele de sigurantă? Dacă da, cine și când.
22. Referitor muncitorii care au fost accidentati: de unde provin, cand au fost chemați la lucrări,cine i-a chemat, cu ce scop, ce tip de lucrări trebuiau sa efectueze?
23. Cine a solicitat în luna iunie să fie mutat malul de pamant din spatele teatrului de opereta Ion Dacian? Ce firma a avut înainte contract de a debarasa pământul rezultat din excavatii și cum a ajuns Primăria Sector 3 să se ocupe de aceasta actiune?
24. Ce măsuri s-au dispus imediat după accidentul de munca?
25. Ce alte măsuri, nu imediate, s-au dispus ca urmare a acestui accident de munca?
26. Care au fost măsurile primite de la diverse autoritati pentru lucrările de la Cartierul Justiției (Esplanada). Atașați inscrisuri, inclusiv deciziile emise de Primărie urmare acestor măsuri.
27. Sub ce capitole bugetare și la ce Direcție sau entitate a Sectorului 3 sunt alocate cheltuielile aferente acestor lucrări?
28. Ce alte lucrări se desfășoară de către Primăria sector 3 sau la ordinul acesteia pe terenuri care nu sunt în administrarea acesteia? atașați lista cu: obiectiv, descriere lucrare, data începerii, executant/subcontractori, beneficiar, justificare, sume alocate, de către ce direcție din Primărie sau entitate publică în legătură cu Primăria sectorului 3, capitolele bugetare, sume decontate,
către cine.
29. Ce alte lucrări se desfășoară de către Primăria sector 3 sau la ordinul acesteia fără proiect sau fără autorizații? atașați lista cu: obiectiv, descriere lucrare, data începerii, executant/subcontractori, beneficiar, justificare, sume alocate, de către ce direcție din primărie sau entitate publică în legatură cu Primăria sectorului 3, capitolele bugetare, sume decontate, către cine.
30. La locul lucrărilor nu exista nici un panou informativ. De ce?
31. Câte și ce alte lucrări se mai desfășoară de către Primăria sectorului 3 fără panouri informative?
32. În ce sisteme ale Primăriei sectorului 3 sunt înregistrate documente, decizii, autorizații și orice tip de informații privind lucrările de la Biblioteca Națională?
33. În ce sisteme ale primăriei sunt înregistrate documente, decizii, autorizari si orice tip de informații privind celelalte lucrări ale Primăriei Sector 3?
34. Furnizați toate documentele care au stat la baza lucrărilor de la Biblioteca Națională (decizii administrative, autorizații, orice fel de inscrisuri, comenzi, contracte etc.) .
35. Furnizați toate extrasele din sistemele Primăriei, inclusiv cele aflate în stadiu de testare, prin care s-au înregistrat acțiuni referitoare la lucrările de la Biblioteca Națională, inclusiv cele de închirieri/împrumuturi de active sau personal.
36. Furnizați execuția bugetară cea mai recentă, în format xls, detaliată pe obiective/lucrări a Direcției de Administrare a Domeniului Public, Direcției de Investiții și Achiziții, Direcției Generale de Salubritate, altor direcții/subordonate care au efectuat sau solicitat orice fel de lucrări publice și pe capitolele bugetare aferente.
37. Furnizați execuția bugetară cea mai recentă, în format xls, detaliată pe capitole bugetare a Direcției de Administrare a Domeniului Public, Direcției de Investiții și Achiziții, Direcției Generale de Salubritate, altor direcții/subordonate care au efectuat sau solicitat orice fel de lucrări publice.
38. Furnizați execuția bugetară cea mai recentă, în format xls, detaliată la nivelul cel mai granular pe toate componentele/reperele, distinct pe fiecare din capitolele 67.02 Cultură, recreere și religie, 67.02.05.03. Întreținere grădini publice, parcuri, zone verzi, 70.02 Locuințe, servicii și dezvoltare publică, 74.02 Protecția mediului, 84.02 Transporturi precum și alte capitole pe care sunt înregistrate lucrări publice.
Semneaza: Grupurile de consilieri USR-PLUS și PNL din cadrul Consiliului Local al Sectorului 3
-
Televiziunile de știri pierd la greu banii de campanie. Politicienii au început deja să se orienteze către TikTok
Deja 65% dintre companii aleg să se promoveze pe social media, nu pe TV. Din start, este o pierdere pentru televiziuni. ...
-
Ce au decis judecătorii CAB în dosarul Călin Georgescu-anularea alegerilor prezidențiale - Fostul candidat independent a fost prezent în instanță
Instanţa Curţii de Apel Bucureşti a acordat un nou termen în procesul Călin Georgescu-anularea alegrilor prezidențiale, ...
-
Candidatul comun zice că nu există nicio legătură între el și partidele de la guvernare. Crin Antonescu și-a anunțat demisia din PNL
Noiua coaliție guvernamentală, formată din PSD, PNL, UDMR și minoritățile naționale, a anunțat astăzi asumarea unui cand ...
-
Trădare, dar să știm și noi: 21 de parlamentari suveraniști au votat pentru noua coaliție pro europeană
Blocul suveranist suferă o lovitură extrem de grea, la primul mare test din Parlament. La votul pentru președinții Senat ...
-
Schema noului Guvern Marcel Ciolacu. Marea împărțeală pe ministere
Iată schema noului Guvern Marcel Ciolacu. Marian Neacșu, de la PSD, va fi vicepremier fără portofoliu, spun surse politi ...
-
C'est fini! Clotilde Armand a renunțat la mandatul de senator
Fostul primar al Sectorului 1, Clotilde Armand, declarată incompatibilă de ÎCCJ, a renunțat vineri la mandatul de senato ...
-
Diana Șoșoacă refuză mandatul de senator al României. Motivul pentru a ales să nu fie parlamentar
Diana Șoșoacă refuză mandatul de senator pe care l-a câștigat în alegerile parlamentare din 2024, astfel că postul va de ...
-
Victor Ponta anunță o nouă eră după întâlnirea cu Donald Trump: "Lumea se va schimba radical începând cu 20 Ianuarie 2025!"
Victor Ponta a subliniat, în postarea sa pe Facebook că omenirea va intra într-o „Nouă Lume", iar asta se va petrece „în ...
-
Vom avea un guvern minoritar: Marcel Ciolacu anunță că PSD se retrage de la guvernare - "Nu poți face nimic cu așa-ziși parteneri cărora le e silă să stea la masă cu tine"
Marcel Ciolacu anunță că PSD se retrage de la guvernare, pe fondul impasului în negocieri, însă social-democrații sunt d ...
-
Cum a fost aranjata întalnirea lui Victor Ponta cu Donald Trump la Mar-a-Lago și care este legatura cu Calin Georgescu
Initial, Victor Ponta si-a aranjat o intalnire la Mar-a-Lago cu fiul lui Donald Trump. Ponta a intrat in combinatie pe f ...
-
Claudiu Târziu: „Libertatea de expresie nu e negociabilă. Cenzura deschide calea dictaturii"
În cadrul dezbaterii din Parlamentul European privind anularea recentă a alegerilor din România, europarlamentarul Claud ...
-
Nicușor Dan readuce pe tapet căsătoriile între persoanele de același sex: Sunt de acord cu parteneriatul civil
Nicușor Dan și-a anunțat candidatura la alegerile prezidențiale și a răspuns la o temă extrem de fierbinte, afirmând est ...
-
Minoritățile naționale: finanțări majore, contribuții minore
Cu foarte mici excepții punctuale, grupul parlamentar al minorităților naționale s-a consacrat, de-a lungul a mai bine d ...
-
PSD, PNL și UDMR au convenit impozitarea progresivă a marilor averi, menținerea cotei unice și reducerea taxelor pe salarii
Președinții PSD, PNL, UDMR și ai grupului Minorităților Naționale au convenit, marți, într-o reuniune la Palatul Victori ...
-
Luis Lazarus: Parlamentul European nu e interesat de agricultura din România. Ei sunt preocupați de egalitatea de gen și câte femei lucrează în domeniu VIDEO
Europarlamentarul Luis Lazarus a răbufnit după discursul susținut săptămâna trecută în Comisia AGRI a UE. Lazarus susțin ...
-
Negocieri pentru Noul Guvern al României - Ce minister ar putea să îi revină fiecărui partid component al noii coaliții
Deși inițial se căzuse de acord ca toate negocierile și procedurile parlamentare, legale și constituționale să fie îndep ...
-
Mandatul Președintelui României încetează de drept în 21 decembrie 2024, nici o clipă peste ora 00:00!
Doamna avocat dr. Ana-Maria Mihălcescu (Baroul București) a făcut o analiză juridică a situației create în România în da ...
-
„Președintele Iohannis devine o vulnerabilitate pentru Uniunea Europeană în ansamblul ei"
„Ce poate fi mai periculos pentru UE decât o putere care se agăța de pro-europenism ca să justifice anulări de alegeri ș ...
-
Diana Șoșoacă amenință că zboară creierii polițiștilor cu o armă. Poliția Capitalei s-a autosesizat intr-un nou dosar
Poliția Capitalei s-a autosesizat și a demarat verificările după ce, într-un filmuleț de aproximativ 40 de minute transm ...
-
Claudiu Târziu cheamă liderii AUR, SOS și POT la constituirea unei alianțe
Claudiu Târziu, preşedintele Consiliului Naţional de Conducere al AUR, a lansat sâmbătă, 14 decembrie, un apel către AUR ...
-
Alianța PSD-PNL-USR-UDMR ar fi agreat cine va fi viitorul premier. Ce se știe despre un posibil candidat comun la prezidențiale
Coaliţia care se conturează în Parlament, între PSD-PNL-USR-UDMR şi minorităţi, strânge mai mult de 65% din voturi. Lide ...
-
Colegi de globalism: Klaus Iohannis îl cunoaște pe Călin Georgescu de peste 20 de ani. Cei doi discutau despre implementarea "Agendei 21"
Președintele Klaus Iohannis îl cunoaște pe Călin Georgescu de peste 20 de ani. Un articol din 2003 arată că președintele ...
-
Rareș Bogdan lansează o ipoteză neașteptată, după aderarea României la spațiul Schengen
Europarlamentarul PNL, Rareș Bogdan, vine cu o ipoteză interesantă, după ce România a intrat în spațiul Schengen, la cap ...
-
Decizia unanimă a coaliției de guvernare privind viitorul președinte al României
Prima decizie unanimă a viitoarei pro-europene de guvernare, chiar înainte de formarea oficială a noul Parlament și Guve ...
-
Șefa diplomației UE avertizează că Rusia a învățat să influențeze alegerile: "Văd exemplele din România"
Șefa diplomației UE, Kaja Kallas, spune că Rusia a învățat cum să influențeze alegerile prin intermediul noilor tehnolog ...
-
Lui Iohannis îi arde de operatii estetice după ce a operat democratia anulând alegerile din România
Recent, au apărut speculații despre o posibilă intervenție estetică a președintelui Klaus Iohannis, iar informațiile vin ...
-
Șoșoacă acuză că a fost forțată să îl susțină pe Georgescu: "Aici, pe fraierirea voastră, s-a bătut SIE cu SRI, Mossad cu CIA, MI5, FBI"
Președintele SOS România, Diana Șoșoacă, acuză că a fost contrânsă să îl susțină pe Călin Georgescu în cursa pentru aleg ...
-
Un politolog acuză CCR că nu a fixat un termen pentru reorganizarea alegerilor: "Dacă guvernul decide, Iohannis mai rămâne în post încă 3 ani"
Politologul Cristian Preda, fost decan al Facultății de Științe Politice a Universității din București, critică decizia ...