Multe variabile dupa rezultatul votului din 26 mai: Europarlamentarele trec, Guvernul rămâne
Postat la: 27.05.2019 | Scris de: ZIUA NEWS
Rezultatele pentru alegerile europarlamentare desfășurate ieri au fost amplu influențate de decizia președintelui Klaus Iohannis de a instala, prin referendumul pentru justiție, o trambulină mai mult decât eficientă pentru un PNL care părea că se zbate să supraviețuiască.
Desigur, manevra referendumului i-a asigurat lui Iohannis o relansare politică, stabilindu-l drept candidat oficial pentru PNL la prezidențiale și oferindu-i președintelui controlul total asupra unui partid cu o reprezentare foarte bună în toate județele, orașele, comunele și satele din România. Însă se pare, la doar câteva ore după finalizarea scrutinului, că președintele va rata totuși oportunitatea de a-și instala un guvern fidel lui, în ciuda clasării PSD pe locul doi la europarlamentare. Iar asta se întâmplă din mai multe motive.
Coaliția de guvernare PSD-ALDE continuă să fie puternică în Parlament
Alegerile la Europarlamentare influențează dinamica euro-deputaților în parlamentul European, nu în cel național. Din punct de vedere legal și moral, guvernul se constituie prin sprijinul Parlamentului. Or este evident că PSD și ALDE continuă, la această dată, să se bucure de o reprezentare majoritară în termeni de număr de parlamentari. Faptul că ALDE nu a făcut ieri pragul nu influențează cu absolut nimic numărul de deputați și senatori ai formațiunii care sprijină în continuare Guvernul. Același lucru este valabil și pentru PSD care a reușit să mențină un control solid asupra parlamentarilor săi.
Guvernul în sine se află într-o zonă de stabilitate
În ciuda mai multor speculații de săptămâna trecută, Liviu Dragnea și Viorica Dăncilă continuă să joace în aceeași echipă. Nu este o coabitare comodă dar rezultatul de ieri este o confirmare în plus a stabilității echipei guvernamentale. Pentru că în fața unor rezultate slabe la urne, orice partid, și mai cu seamă PSD, judecând după experiențele trecute, tinde să strângă rândurile și să se concentreze pe ceea ce contează în economia politică reală: pe consolidarea pozițiilor deținute în prezent.
Declarațiile victorioase ale președintelui Iohannis de ieri seară demonstrează că orice idilă politică alături de Viorica Dăncilă este imposibilă. Liberalii și cei de la USR Plus probabil că nu vor dori guvernarea pentru că experiențele lor trecute confirmă faptul că acest ou fierbinte duce la o eroziune a preferințelor electorale pentru ei. Cioloș a văzut asta cu ochii lui iar la PNL sunt suficienți membrii care înțeleg că în 6 luni este imposibil să stabilizezi puterea proprie în ministere. De aceea, Guvernul Dăncilă, continuă să fie pe de-o parte stabil, stabilitate datorată strângerii rândurilor în condiții de criză și în fața atacurilor prezidențiale, iar pe de altă parte pus în siguranță de faptul că PNL și USR Plus nu vor dori guvernarea.
Iohannis nu vrea ca USR să dobândească mai multă putere pentru că se teme de candidatura lui Dacian Cioloș
De altfel, lucrurile sunt încă și mai complicate pentru că președintele Iohannis probabil că nu va dori să-l eroizeze pe Dacian Cioloș implicându-l într-un guvern, ca premier mai ales. USR Plus și președintele au ieșit din zona de coabitare politică. Rezultatele de ieri confirmă că USR Plus este o amenințare pentru PNL-ul lui Iohannis și deci, prin translație, o amenințare pentru candidatura lui Iohannis la prezidențiale. Altminteri, președintele nu a fost ocolit în campanie de loviturile și înțepăturile lui Cioloș. În fața unei creșteri politice semnificative, Cioloș nu se va mulțumi cu poziția de premier și va dori să preia el însuși președinția. Acest conflict evident de agende și interese fac USR Plus inutilizabil pentru președinte în efortul de a construi un guvern. Iar PNL, fie și cu cei 26,79% luați ieri, nu ar putea să fie cu adevărat legitim în a guverna fără USR Plus.
Ar mai fi, totuși, argumentul eficienței guvernamentale - Guvernul merge bine și a asigurat creștere economică
Funcția de bază a unui guvern este una executivă. Aceea de a pune în act programul de guvernare. Cu toate hibele și sincopele sale, cu toate schimbările și scandalurile publice, cu toate mutările și re-gândirile, guvernul PSD a adus totuși creștere economică și a s-a achitat de peste 70% din promisiunile făcute în 2016.
Mandatul acestui Guvern a fost de a aduce creștere economică, ceea ce a făcut, respectând pe parcursul acestui proces deopotrivă țintele de inflație și de deficit. Astăzi România merge mai bine, guvernamental vorbind, decât a făcut-o în ultimii 10 ani. Or asta este totuși un argument care demonstrează că guvernul nu poate pleca. Românii au votat ieri pentru o anume direcție europeană, pentru o direcție în materie de justiție, dar nu împotriva guvernului și cu atât mai puțin împotriva unui program de guvernare care s-a dovedit a fi performant.
Și chiar de-ar fi să plece Dragnea
Accesul la guvernare este rațiunea de a fi a partidelor. Resursele, mânuirea lor și mânuirea puterii pe care resursele simbolice sau materiale o dau reprezintă, de fapt, motivul pentru care partidele se luptă, din patru în patru ani, pentru Guvern. Cu sau fără Dragnea, deși problema tranșării mandatului său este departe de a fi rezolvată, mai marii PSD înțeleg că nu pot scăpa Guvernul printre degete pentru că acest lucru ar duce la dezastru anul viitor: primarii, baza dură electorală a partidelor clasice, vor migra, iar alegerile locale și parlamentare vor fi puse în grav pericol. De aceea, liderii PSD din județe și nu numai, vor strânge din dinți și se vor asigura că Guvernul supraviețuiește, în fața oricărui atac, cu orice cost. Din Parlament ei vor susține în continuare Guvernul prin intermediul majorității parlamentare. Iar în teritoriu se vor asigura că fidelitatea primarilor lor rămâne intactă.
Vor românii o concentrare totală de putere în mâna lui Iohannis?
Probabil că, mai degrabă nu. Pentru că, istoric vorbind, electoratul din România a experimentat la prima mână ororile sociale și economice care se pot naște atunci când și președinția și guvernul sunt deținute de același centru de putere. Cuplul Băsescu-Boc sau chiar cuplul Iliescu-Năstase, cuplul Constantinescu-Ciorbea sau Constantinescu-Radu Vasile, au demonstrat pe deplin că o coagulare a puterii naționale într-o zonă prea restrânsă naște victime semnificative.
Românii probabil că nu doresc o asemenea formulă de concentrare totală a puterii în siajul lui Klaus Iohannis și ar opta, mai degrabă, pentru un guvern de o culoare și un președinte de altă culoare. Acest echilibru democratic ar asigura că cele două instituții nu-și depășesc albia constituțională și că cei doi jucători păstrează o funcție bine venită de echilibrare reciprocă. Prin extensie de fapt, acesta este și motivul pentru care Constituția împarte puterea executivă la noi între președinte și Guvern, pentru că arhitecții Constituției au răspuns astfel nevoii de a stabili un echilibru legitim de forțe care să apere democrația în fața unor derapaje autoritare.
Ar mai fi o problemă: președinția Consiliului Uniunii Europene
Guvernul Dăncilă este în prim proces de asigurare a președinției Consiliului UE. O schimbare de Guvern, prin aducerea altor forțe politice la Palatul Victoria, ar fi dezastruoasă pentru că ar pune în pericol nu doar imaginea României, ci mai ales rezultatele obținute de Consiliu în ultimele cinci luni. România mai deține președinție Consiliului UE încă o lună de acum înainte, iar orice manevră de schimbare a Guvernului este imposibilă în acest interval.
Pentru că UE s-ar trezi, brusc, fără interlocutor, sau , cel puțin, fără un interlocutor care știe cu adevărat cu ce se mănâncă dosarele ce țin de Consiliul UE. De aceea, este puțin probabil ca în mai puțin de o lună să avem o schimbare de Guvern. Iar peste o lună efectul de tăvălug al alegerilor se va fi estompat, în așa fel încât miza guvernamentală să nu mai fie atât de sus pe agendă. Într-o lună PSD ar avea timp și teoretic și practic, să opereze acele modificări interne care să-i asigure stabilitatea deplină în zona guvernamentală.
-
De ce a plecat Georgescu din țară imediat după Şoşoacă?
Plecarea lui Călin Georgescu spre Frankfurt la o zi după plecarea Dianei Șoșoacă din țară ridică multe semne de întrebar ...
-
Presa din SUA îi face portretul lui Călin Georgescu și susținătorilor acestuia: Noii Rasputini!
Pini împodobiți cu zăpadă se înșiră pe malul unui lac cu apă glacială. Ninge; în surdină se aude o melodie ca de spa. Un ...
-
Declarația lui Claudiu Târziu care încinge spiritele în AUR: "Simion e principalul responsabil"
Nu s-a luat încă o decizie privind organizarea unui Congres Extraordinar pentru a discuta despre viitorul lui George Sim ...
-
Lavinia Șandru: Elena Lasconi reprezintă un risc pentru stabilitatea politică a României
Elena Lasconi, candidatul USR la alegerile prezidențiale, trebuie să se retragă din cursă, consideră Lavinia Șandru, coo ...
-
Să vedem cât o ține: Diana Șoșoacă anunță că se retrage din viața publică. Europarlamentara și copiii săi au fost amenințați
Diana Șoșoacă se retrage din spațiul public în unor unor amenințări la adresa ei și a familiei. De altfel, președinta SO ...
-
Europarlamentar român neafiliat: "Vestul aproape nu mai există. E dezmembrat bucată cu bucată!"
Europarlamentarul independent Nicu Ştefănuţă consideră că „vestul" - așa cum era cunoscut el odinioară - „aproape nu mai ...
-
Claudiu Târziu: "Este incredibil ce se întâmplă! Au băgat țara-n haos, iar ei fac glumite pe tik-tok"
Liderul AUR Claudiu Târziu a comentat in scris situatia actuala din România:
-
Crin Antonescu anunță: "Mă suspend din calitatea mea de candidat comun al Coaliţiei la alegerile prezidenţiale din 2025"
Crin Antonescu a afirmat că la acest moment consideră suspendată candidatura sa din partea Coaliţiei pentru alegerile pr ...
-
Șoșoacă crede că icoana ridicată de ea în Parlamentul European si-a făcut efectul: "Nimic nu rămâne neplătit, Ursuloooo!"
Europarlamentara Diana Șoșoacă a comentat în stilul consacrat informația potrivit căreia preşedinta Comisiei Europene, U ...
-
Organizația USR Sector 1 vrea să scape de Clotilde Armand!
Mai mulţi membri ai USR Sector 1 nu o mai doresc pe Clotilde Armand, actualul preşedinte, în fruntea organizaţiei şi sus ...
-
Apelul internațional al lui Călin Georgescu: "Corupția ne-a luat dreptul sacru acordat exclusiv de Dumnezeu"
Călin Georgescu și-a pus speranța în CEDO pentru a șterge anularea alegerilor prezidențiale din România. Într-un mesaj p ...
-
Scandal în coaliția de guvernare din cauza ordonanței "trenuleț". Liberalii sar la ceartă cu ungurii si pesedistii
Ordonanţa "trenuleţ" a iscat primul scandal în coaliţia de guvernare. Liberalii sunt nemulţumiţi de două dintre măsurile ...
-
Ciolacu și Bolojan vor conduce împreună un Departament de eficientizare, construit după modelul lui Trump. Ce se va întâmpla cu bugetarii în plus
Premierul Marcel Ciolacu (PSD) și președintele Senatului, Ilie Bolojan (PNL) vor conduce împreună un departament care va ...
-
Lovitură pentru Guvern chiar înainte de ședință: Ordonanța de austeritate are aviz negativ de la Consiliul Economic și Social
„Ordonanța-trenuleț" prin care Executivul vrea să facă economii la buget de peste 30 de miliarde de lei ar fi primit avi ...
-
Marian Munteanu decriptează ce se va întâmpla cu America dupa revenirea lui Donald Trump la Casa Albă: SUA se uneste cu Canada si achizitioneaza Groenlanda!
Cu toate ca s-a retras din viata publica, Marian Munteanu are din cand in cand reveniri si reverii care ne pun pe gandur ...
-
Claudiu Târziu: Guvernul Ciolacu 2 s-a născut din cea mai monstruoasă trădare a intereselor și siguranței naționale ale României
După o campanie electorală în care liderul PSD a acceptat umilitorul arbitraj al premierului Viktor Orban pentru accesul ...
-
Sondaj IRES - Decizia CCR de a anula prezidențialele, puternic contestată de către români
Decizia CCR de anulare a alegerilor prezidenţiale este considerată evenimentul anului de 28% dintre români, fiind urmată ...
-
Panică după ce UE a stopat banii pentru România. Zeci de milioane de euro din PNNR au fost suspendați de către Comisia Europeană din cauza unor nereguli
UE a stopat banii pentru România, astfel că zeci de milioane de euro din PNRR nu vor mai ajunge din cauza depistării uno ...
-
Le Figaro: Sfârșitul jalnic al domniei lui Klaus Iohannis
Într-un articol dedicat doar abonaților ziarului de dreapta Le Figaro, intitulat "En Roumanie, la piteuse fin de règne d ...
-
Berliner Zeitung, despre alegerile anulate din România: în capitalele vestice, s-au tras clopotele de alarmă
Multă lume din România îi vede la Kremlin pe autorii victoriei lui Călin Georgescu. Dar dacă totul a fost o intrigă a pr ...
-
Șoșoacă îl face terci pe Simion: Noi negociem cu Târziu. Iata dovada! Exista un singur lider al suveranistilor si ala sunt eu!
Diana Șoșoacă, președinta partidului SOS România, reacționează dur după ce George Simion, liderul AUR, a acuzat-o de fap ...
-
Planul unei coaliții AUR-SOS-POT a fost defectat de Diana Șoșoacă: "Ascultăm și nu judecăm!"
George Simion, liderul AUR, a afirmat pe TikTok că s-au purtat discuțiil pentru formarea unei coaliții împreună cu parti ...
-
Televiziunile de știri pierd la greu banii de campanie. Politicienii au început deja să se orienteze către TikTok
Deja 65% dintre companii aleg să se promoveze pe social media, nu pe TV. Din start, este o pierdere pentru televiziuni. ...
-
Ce au decis judecătorii CAB în dosarul Călin Georgescu-anularea alegerilor prezidențiale - Fostul candidat independent a fost prezent în instanță
Instanţa Curţii de Apel Bucureşti a acordat un nou termen în procesul Călin Georgescu-anularea alegrilor prezidențiale, ...
-
Candidatul comun zice că nu există nicio legătură între el și partidele de la guvernare. Crin Antonescu și-a anunțat demisia din PNL
Noiua coaliție guvernamentală, formată din PSD, PNL, UDMR și minoritățile naționale, a anunțat astăzi asumarea unui cand ...
-
Trădare, dar să știm și noi: 21 de parlamentari suveraniști au votat pentru noua coaliție pro europeană
Blocul suveranist suferă o lovitură extrem de grea, la primul mare test din Parlament. La votul pentru președinții Senat ...
-
Schema noului Guvern Marcel Ciolacu. Marea împărțeală pe ministere
Iată schema noului Guvern Marcel Ciolacu. Marian Neacșu, de la PSD, va fi vicepremier fără portofoliu, spun surse politi ...
-
C'est fini! Clotilde Armand a renunțat la mandatul de senator
Fostul primar al Sectorului 1, Clotilde Armand, declarată incompatibilă de ÎCCJ, a renunțat vineri la mandatul de senato ...
-
Diana Șoșoacă refuză mandatul de senator al României. Motivul pentru a ales să nu fie parlamentar
Diana Șoșoacă refuză mandatul de senator pe care l-a câștigat în alegerile parlamentare din 2024, astfel că postul va de ...
-
Victor Ponta anunță o nouă eră după întâlnirea cu Donald Trump: "Lumea se va schimba radical începând cu 20 Ianuarie 2025!"
Victor Ponta a subliniat, în postarea sa pe Facebook că omenirea va intra într-o „Nouă Lume", iar asta se va petrece „în ...