Modificarea Constituției - un referendum care trebuie separat de orice alt scrutin

Postat la: 05.06.2019 | Scris de: ZIUA NEWS

Modificarea Constituției - un referendum care trebuie separat de orice alt scrutin

Modificarea Constituției României reprezintă un act de maximă responsabilitate socială care atârnă, de fiecare dată când o astfel de hotărâre devine oportună, pe umerii tuturor cetățenilor români cu drept de vot.

Constituția este totuși îndreptarul cel mai exact al tuturor formelor de interacțiune politică și socială dintr-un stat, fiind instrumentul care organizează fundația efectivă a României. Momentul revizuirii unei Constituții, în orice sens, este unul cu magnitudine istorică, fără nici un fel de urmă de îndoială. De aceea, amestecarea acestui referendum, în urma căreia românii schimbă efectiv parcursul de până acum al țării lor, nu trebuie să fie amestecat cu niciun act electoral auxiliar. Pentru că subiectul modificării trebuie să fie prezentat și asumat fără nici un fel de alt bruiaj de altă natură.

Acest lucru se întâmplă pentru că în actul de modificare al Constituției, rațiunea trebuie să primeze în fața oricăror alte sentimente. Impactul oricărei modificări constituționale este atât de profund încât rațiunea nu suportă alternativă. Suprapunerea referendumului peste alegeri prezidențiale, locale sau parlamentare riscă politizarea acestui demers și, drept consecință, întinarea naturii raționale a referendumului prin implicarea unor pasiuni și argumente iraționale din spectrul politic.

Probabil de aceea inclusiv Comisia de la Veneția este în acord cu ideea că niciun referendum pentru schimbarea unei Constituții nu trebuie să se suprapună altor scrutine electorale având un conținut ridicat de teme politice.

Românii trebuie să fie lăsați să voteze rațional referendumul pentru schimbarea Constituției, indiferent de viteza demonstrată pe Parlament în formularea propunerilor de revizuire. Ei trebuie lăsați să-și exercite dreptul de a schimba Constituția prin vot într-un climat care să fie lipsit de orice alt bruiaj precum cel generat de dezbaterile electorale. Din acest punct de vedere, este evident că propunerea Vioricăi Dăncilă în acest sens este mai mult decât rațională și oportună pentru o societate care are nevoie de răgazul pentru a judeca foarte clar schimbările constituționale ce vor să vină.

loading...
PUTETI CITI SI...