Ionut Vulpescu: "Proiect pentru reevaluarea bunurilor culturale mobile care constituie patrimoniul cultural național"

Postat la: 23.06.2020 | Scris de: ZIUA NEWS

Ionut Vulpescu:

Fostul ministru al Culturii Ionut Vulpescu anunta pe pagina sa de Facebook un proeict de lege pe care l-a depus la Senat:

"Am inițiat și depus, la Senat, un proiect de lege prin care experții autorizați de Ministerul Culturii să poată reevalua bunurile culturale mobile care constituie patrimoniul cultural național, măsură ce va duce la economii substanțiale pentru bugetul de stat, dar mai ales pentru muzee.

Bugetele pe care le au instituțiile de cultură în timpul guvernării PNL sunt mici și de multe ori legea obligă la efectuarea unor cheltuieli ce ar putea fi evitate. O asemenea cheltuială este cea ocazionată de reevaluarea bunurilor culturale mobile. Astfel, deși aceste obiecte sunt evaluate inițial de experți autorizați de Ministerul Culturii, persoane care au studii avansate în domenii precum istoria sau arta, iar clasarea în patrimoniul național este efectuată în baza unei astfel de evaluări, reevaluarea lor poate fi făcută doar de evaluatori autorizați în condițiile legii. Este un non-sens ca persoana care a evaluat inițial un bun să nu îl poată reevalua, ca să nu mai vorbim de costurile pe care le presupune această reevaluare, având în vedere că evaluatorilor li se plătește un procent din valoarea bunului evaluat.

Prin această măsură legislativă, calitatea experților în domeniu este recunoscută după criterii obiective și transparente. Este un proiect legislativ care aduce avantaje nu numai desfășurării procesului de evaluare a acestor bunuri culturale, ci și experților care asumă responsabilitatea acestui proces. Din nefericire, în direcția acestora din urmă sunt inițiate tot mai puține proiecte de lege."

loading...
PUTETI CITI SI...