Ionut Vulpescu: "Perspectivele sunt sumbre pentru artisti si pentru cultura"

Postat la: 03.07.2020 | Scris de: ZIUA NEWS

Ionut Vulpescu:

Ionut Vulpescu, fost ministru al Culturii, pe Facebook:

"Programul decenal (da, PNL vede monstruos de departe!), lansat azi de Guvernul Orban este, oricum l-ai judeca, un simplu exercițiu de PR. Un material dedicat campaniilor electorale din toamna asta. Știu foarte bine că banii aceia, cu care aruncă, pe hârtie, în stânga și în dreapta, NU există!

Ce frapează în program este absența domeniului social. Iar în acest context cultura este un domeniu inexistent în programul PNL - „Reclădim România". Nimeni nu poate reclădi o țară decât plecând de la cultura ei. Nefinanțat, vulnerabil, în ritmul acesta, sectorul cultural nu poate fi „reclădit", ci va trebui „renăscut".

Singura referire la sectorul cultural din programul liberal este la rubrica „Investiții în dezvoltarea locală", ultimul punct: „reabilitare monumente istorice, patrimoniu cultural și clădiri administrative".

Pentru că la următoarea pandemie, artiștii se vor refugia în clădiri administrative unde, probabil, vor întinde iar mâna cu un dosar cu șină pentru o finanțare mediocră dintr-un program care nu permite depunerea online a aplicațiilor. Să ni se spună de la tribuna de putere PNL: la următoarea pandemie, artiștii vor mânca mai puțin și vor sta izolați în clădiri restaurate?

Nicio vorbă despre un fond de urgență dedicat culturii. Nicio vorbă despre măsuri de protecție socială pentru artiști."

"Reclădim România, planul de relansare economică prezentat de Guvernul Orban împreună cu Președintele Klaus Iohannis, arată stadiul degradării în care a ajuns societatea românească în timpul guvernării PNL și faptul că perspectivele sunt sumbre: în cele 160 de pagini ale planului, singurul loc în care apare 'cultură' este în compunerea cuvântului 'agricultură'. Așa își imaginează PNL România următorilor 10 ani: FĂRĂ CULTURĂ."

loading...
PUTETI CITI SI...