Gheorghe Ialomițianu îi arată pisica lui Ciucă: Compensările fără impozitarea profitului vor duce la faliment!

Postat la: 26.08.2022 | Scris de: ZIUA NEWS

Gheorghe Ialomițianu îi arată pisica lui Ciucă: Compensările fără impozitarea profitului vor duce la faliment!

Compensarea preţurilor la energie electrică şi gaze naturale fără supraimpozitarea profiturilor exagerate va duce la falimentarea bugetului de stat. PMP atrage atenţia, într-un comunicat de presă, coaliţiei PNL-PSD-UDMR, că dacă va aplica în continuare compensarea de la bugetul de stat, aşa cum este prevăzută în OUG nr. 27/ 2022, există riscul ca România să intre în colaps financiar.

„Pentru a evita această situaţie ar fi bine ca actuala guvernare să se inspire din experienţa unor state din Uniunea Europeană: de exemplu, în Spania s-au redus accizele şi TVA-ul pentru micşorarea preţurilor la gazele naturale şi energie electrică concomitent cu supraimpozitarea profiturilor exagerate obţinute de firmele care livrează aceste bunuri. Această măsură va avea ca efect temperarea creşterii preţurilor dar şi compensarea reducerii veniturilor din accize şi TVA, dacă firmele doresc să îşi mărească profiturile din reducerea de taxe", a explicat Gheorghe Ialomiţianu, vicepreşedinte PMP, fost ministru de Finanţe, potrivit sursei citate.

PMP arată că aceeaşi metodă ar trebui aplicată şi în România, deoarece, la acest moment, prin simpla compensare a preţurilor la energie electrică şi gaze naturale este lăsată o libertate foarte mare firmelor din acest domeniu pentru a obţine profituri care nu au o justificare economică. De exemplu, nici ANRE şi nici Ministerul Energiei nu pot estima impactul bugetar al măsurilor de compensare a preţurilor la energie electrică şi gaze naturale.

"În spaţiul public se vehiculează că suma necesară pentru compensare ar fi cuprinsă între 16 şi 40 miliarde lei iar în acelaşi timp un reprezentant ANRE a declarat că este foarte greu să se stabilească impactul bugetar la măsura de compensare a preţurilor. Este foarte greu de estimat impactul bugetar al acestei măsuri, după cum este reglementată astăzi compensarea dintre preţul mediu de achiziţie şi preţul plafonat. Cel mai probabil, suma necesară pentru compensarea preţurilor de la bugetul de stat se va cunoaşte numai în momentul decontării facturilor furnizorilor. Mai mult, nu este niciun interes al furnizorilor de a negocia preţurile de achiziţie deoarece diferenţele de preţ sunt recuperate de la bugetul de stat. Tot în spaţiul public au apărut informaţii că firmele din domeniul energiei electrice şi a gazelor naturale au obţinut în primul semestru din 2022 profituri de 3-4 ori mai mari faţă de anul precedent, fără să facă investiţii cu impact major pentru creşterea producţiei. Toate acestea, în timp ce, din datele furnizate de INS rezultă că producţia de energie electrică şi gaze naturale s-a redus faţă de anul precedent. Acest lucru este confirmat şi de Ministerul de Finanţe care în urma rectificării bugetare a redus estimările privind încasarea din accize cu aproximativ 2 miliarde de lei", a completat Gheorghe Ialomiţianu.

PMP susţine supraimpozitarea profiturilor exagerate obţinute de către firmele din domeniul energiei electrice şi a gazelor naturale, în vederea temperării creşterii preţurilor sau asigurarea de resurse bugetare pentru a compensa această majorare fără a pune în pericol bugetul de stat, conchide sursa menţionată.

loading...
PUTETI CITI SI...