Fularul Ungariei Mari, purtat de Viktor Orbán, stârnește „externele" românești. Alte cancelarii tac!

Postat la: 22.11.2022 | Scris de: ZIUA NEWS

Fularul Ungariei Mari, purtat de Viktor Orbán, stârnește „externele

La ultimul meci al naționalei de fotbal a Ungariei, premierul Viktor Orbán s-a prezentat purtând un fular cu însemnele Ungariei Mari, cu teritorii din Slovacia, Ucraina și România. Fotografia a fost postată pe pagina sa de facebook. Doar Ministerul Afacerilor Externe al României a protestat.

„Ca urmare a afișării prim-ministrului Ungariei, Viktor Orbán, cu un fular având imprimată harta Ungariei Mari la meciul de fotbal dintre naționalele Ungariei și Greciei, Ministerul Afacerilor Externe a transmis ambasadorului Ungariei la București dezaprobarea fermă față de gestul oficialului ungar, atitudinea fiind în contrast evident cu atmosfera de deschidere și relansare a dialogului bilateral manifestate cu ocazia recentelor consultări pe care ministrul român al afacerilor externe le-a avut la Budapesta, atât cu omologul ungar, cât și cu premierul ungar", au precizat oficialii MAE, într-un comunicat.

Prim-ministrul de la Budapesta Viktor Orban s-a afișat, la ultimul meci al naționalei maghiare, cu un fular pe care era imprimată harta Ungariei Mari. Este vorba despre harta din care face parte și Transilvania, parte a statului român, dar și Transcarpatica Ucraineană și o parte din Slovacia. Acest gest vine la câteva zile după ce premierul maghiar a purtat o discuție cu ministrul de Externe al României, Bogdan Aurescu pe acest subiect. Cei doi oficiali au abordat „chestiunea vizitelor private în România ale unor oficiali ungari şi a declaraţiilor publice neadecvate transmise de către aceştia". Viktor Orbán a participat acum doi ani la dezvelirea unei statui, la granița cu Slovacia, care comemora Trianonul. Pe plăcuță scria spre Ungaria eternă. Despre Croația a spus de mai multe ori că teritoriile dalmate i-au fost furate Ungariei. În vară, a fost suprins când lua masa cu președintele Croației.

loading...
PUTETI CITI SI...