Cu ce candidați la Parlament vor să-i ademenească partidele pe sătmăreni

Postat la: 28.11.2016 | Scris de: ZIUA NEWS

Cu ce candidați la Parlament vor să-i ademenească partidele pe sătmăreni

O mare parte din sătmăreni consideră că partidele politice au prezentat în județul Satu Mare, pentru alegerile parlamentare din 11 decembrie 2016, cele mai anoste și slabe liste de candidați din perioada postdecembristă. Pe listă sunt prezente persoane necunoscute, fără carieră profesională sau politică, alături de persoane cu state mai vechi în politică, dar care au probleme penale ori nu s-au remarcat în mandatele anterioare.

PSD a aruncat-o în luptă pe locul I pentru Camera Deputaților pe juna Ioana Bran, în vârstă de 30 ani. Licențiată în știinte economice, aceasta nu și-a construit o carieră profesională proprie, fiind angajată după absolvirea facultății la distileria de alcool al tatălui său, într-un post formal de director comercial. Pe plan politic, s-a înscris în PSD cu circa cinci ani în urmă și a deținut funcțiile de vicepreședinte iar, din acest an, de președinte al TSD Satu Mare. În 2012 a devenit consilier județean din partea PSD, dar timp de patru ani nu a avut nicio inițiativă în această calitate și nu a luat niciodată cuvântul în ședințele Consiliului Județean. Ascensiunea politică de ultimă oră a Ioanei Bran, prin desemnarea sa pe primul loc pe lista de candidați pentru Camera Deputaților, i-a uimit pe marea majoritate a colegilor săi din organizația județeană a PSD. Potrivit unor veterani din PSD Satu Mare, această ascensiune fulminantă s-ar datora președintelui PSD, Liviu Dragnea, căruia i-ar fi căzut cu tronc fata, după ce s-a dedulcit mai mulți ani cu pălinca Bran produsă de tatăl acesteia și oferită din belșug de anumiți lideri județeni ai PSD.

Unele televiziuni naționale au prezentat-o recent pe Ioana Bran drept „o nouă Cătălina", cu referire la fosta pupilă a lui Liviu Dragnea, Cătălina Ștefănescu, care a ajuns, prin grija acestuia, deputat PSD la 23 ani. Fratele Ioanei Bran a fost consilier personal al fostului ministru al Agriculturii, Daniel Constantin, până ce a fost arestat pentru trafic de influență, într-un dosar instrumentat de DNA, reținându-se în sarcina sa că a pretins și a primit suma de 500 000 de euro pentru a interveni la ANRP în vederea acordării unor despăgubiri în sumă de 5, 2 milioane de euro unui interlop (Michael Mureșan) pentru un teren periferic din municipiul Satu Mare. În acest dosar a fost implicat și tatăl candidatei, patronul distileriei Bran, care a încasat faptic șpaga de 500 000 euro, prin încheierea unui contract fictiv de împrumut cu interlopul Mureșan. De-alungul anilor au existat suspiciuni că la firma tatălui candidatei PSD s-ar produce evaziune fiscală cu alcool.

Pe lista PNL pentru Camera Deputaților se află pe primul loc actualul deputat Romeo Nicoară, care a deținut până recent funcția de copreședinte al PNL Satu Mare. Deși au lansat la alegerile locale din acest an sloganul „Gospodarii Sătmarului", deputatului Romeo Nicoară și noului președinte al PNL Satu Mare, Ioan Rus, care deține și funcția de vicepreședinte al Consiliului Județean, li se reproșează că nu au fost implicați în niciun proiect de anvergură pentru județul Satu Mare. Liberali declarați, nici Nicoară nici Rus nu au avut de-a face cu zona afacerilor sau a profesiilor liberale, activând la stat, ca bugetari, în ultimul deceniu. Romeo Nicoară nici nu a prea avut tangență cu județul Satu Mare în ultimul deceniu întrucât în perioada 2005-2008 a primit un post călduț de consilier la Cancelaria primului ministru Călin Popescu Tăriceanu, după care fostul premier liberal i-a asigurat un colegiu și un mandat de senator în județul Teleorman.

Ulterior, dat fiind că la alegerile parlamentare din 2012 în colegiul respectiv din Teleorman a candidat fostul președinte al PNL, Crin Antonescu, Romeo Nicoară a candidat și a fost ales deputat pe listele PPDD într-un colegiu din București, după care a revenit în PNL. Unii colegi de partid, care l-au poreclit „Dormeo Nicoară", îi reproșează că, după 12 ani de activitate politică în capitală, ar fi rupt de problemele județului Satu Mare. Alții îi reproșează că a devenit pudelul actualului prefect al județului Satu Mare, Radu Bud (alt liberal declarat care a fost bugetar la stat în ultimii 12 ani, ca prefect și înalt funcționar guvernamental, care-l are în ultima vreme ca sfetnic de taină pe afaceristul Dumitru Pop, zis Mitică Ofsaid, cunoscut ca fin al fostului copreședinte al PNL, Vasile Blaga), precum și că în ultima perioadă a început să fie tot mai distant și chiar arogant. Nasul i-a crescut în ulimul timp și noului președinte al PNL Satu Mare, Ioan Rus, care s-a remarcat ca liberal în funcția de director la SC Faur SA București (fosta intreprindere de stat 23 August), pe care a primit-o ca sinecură politică timp de un deceniu și care i-a adus un salar lunar de peste 9000 lei (dublu față de un parlamentar).

ALDE se prezintă la Satu Mare pe prima poziție pentru Camera Deputaților cu Ovidiu Silaghi, deputat în două legislaturi (2004-2008 și 2012-2016) și ministru în două guverne (Tăriceanu II și Ponta I). Ovidiu Silaghi are un dosar voluminos la structura centrală a DNA, în care este cercetat, printre altele, pentru trafic de influență legat de primirea unei sume de 200 000 de euro de la patronul Romstrade, Nelu Iordache, în vara anului 2012, când deținea portofoliul de ministru al Transporturilor, pentru a facilita firmei acestuia încasarea unor plăți de la CNADNR. ALDE prezintă lista cea mai penală la Satu Mare dacă avem în vedere că pe locul doi pentru Camera Deputaților se află cumnatul și finul lui Silaghi, Adrian Ștef, fost președinte al Consiliului Județean Satu Mare în perioada 2012-2016, care este cercetat în două dosare penale instrumentate de structura centrală a DNA și într-un dosar instrumentat de Serviciul Teritorial Oradea al DNA, care a efectuat recent percheziții la domiciliul său, la Consiliul Județean și la instituții subordonate acestuia, precum și la firma sa de pază și protecție Folda Security. În dosarul DNA Oradea este cercetată și Marcela Papici, fost viceprimar al municipiului Satu Mare și manager al Spitalului Județean de doi ani, care figurează pe primul loc pe lista ALDE pentru Senat.

O candidatură controversată la Satu Mare este și cea a chestorului de poliție în rezervă Vasile Maior Ciocan, care ocupă primul loc pe lista Partidului România Unită pentru Camera Deputaților. Acest Ciocan, care se prezintă și pretinde să i se spună general, a fost ofițer de grăniceri, ocupând înainte și după 1989 funcția de comandant al batalionului de grăniceri din Satu Mare. Înainte de 1989 s-a remarcat prin slugărnicia față de mai marii județeni ai PCR, iar după a făcut sluj în fața unor lideri locali și naționali ai PSD. În zilele Revoluției din 1989 singurele gloanțe trase la Satu Mare se datorează tembelismului comandantului Ciocan de la unitatea de grăniceri. În timpul guvernării Adrian Năstase, Vasile Ciocan a fost promovat șef al Direcției Regionale Oradea a Poliției de Frontieră și a fost avansat la gradul de chestor.

Totodată, și-a luat doctoratul în știinte juridice, cu o teză de drept internațional public, intitulată „Buna vecinătate", care constituie un plagiat ordinar, și a devenit cadru didactic la Universitatea de Vest Vasile Goldiș din Arad, Filiala Satu Mare. Întrucât în ziua de Paști din anul 2004 a comis un accident mortal de circulație, în urma căruia a decedat o femeie însărcinată, și a fost condamnat pentru ucidere din culpă, a trebuit să treacă în rezervă și s-a orientat spre politică. S-a înscris în PSD, unde a dat din coate și din genunchi până ce a devenit vicepreședinte al organizației județene și a ajuns consilier județean începând din 2012. Nu s-a remarcat prin nimic deosebit nici în organizația de partid nici în Consiliul Județean, iar, cu circa o lună în urmă, a plecat din PSD în PRU, fiind nemulțumit că, în urma votului exprimat în forul județean de conducere a PSD, nu a fost desemnat candidat la Senat pe prima poziție, ci doar pe a doua. Halal candidat PRU: fost comunist înfocat, condamnat penal, suspect de plagiat și traseist politic.

Liste anoste în mare parte, cu multe nume noi, mai puțin cunoscute, prezintă și UDMR în județul Satu Mare, în care această formațiune mizează constant pe un electorat propriu de 35-40 % și va fi, ca și în alte dăți, câștigătoarea celor mai multe mandate parlamentare la alegerile din 11 decembrie. Modul de întocmire a listelor a nemulțumit mai mulți politicieni consacrați din UDMR Satu Mare, care reproșează actualilor lideri județeni un anumit exclusivism și o anumită părtinire. Unii spun chiar că la butoanele UDMR și ale Consiliului Județean ar fi revenit la Satu Mare fostul președinte Szabo Ștefan, care a demisionat din funcție în toamna anului 2007, după ce împotriva sa au fost declanșate mai multe anchete penale pentru fraude și fapte de corupție. Ulterior, Szabo și-a vândut afacerile și casa din Satu Mare și s-a stabilit în Ungaria. A revenit din umbră în fruntea bucatelor după ce în acest an a fost ales președinte al Consiliului Județean fostul său subaltern Pataki Csaba, pe care l-a promovat șef al Direcției de Integrare Europeană în timpul mandatului său.

Eduard Ovidiu Ohanesian

loading...
PUTETI CITI SI...