Componenţa Cabinetului Dăncilă, votată astăzi de coaliţia PSD-ALDE. Care sunt ultimii miniştri vehiculaţi

Postat la: 26.01.2018 | Scris de: ZIUA NEWS

Componenţa Cabinetului Dăncilă, votată astăzi de coaliţia PSD-ALDE. Care sunt ultimii miniştri vehiculaţi

Forurile de conducere ale PSD şi ALDE se vor reuni, vineri, pentru a decide miniştrii care vor face parte din Guvernul Dăncilă, precum şi noul program de guvernare.

Astfel, CExN al PSD se va reuni, vineri, de la ora 11.00, iar Biroul Politic Central al ALDE a fost convocat pentru ora 10.00. La şedinţa ALDE va participa şi premierul desemnat, Viorica Dăncilă.

Potrivit declaraţiilor de până acum, Guvernul Dăncilă va avea aceeaşi structură ca şi fostul Executiv Tudose, respectiv premier, 3 vicepremieri, dintre care unul fără portofoliu, şi 26 de portofolii, 2 miniştri fiind delegaţi. În total, noul Cabinet va avea, ca şi cel precedent, 28 de membri.

Liderul PSD Liviu Dragnea a precizat, la începutul acestei săptămâni, că membrii PSD cercetaţi penal pot face parte din viitorul Cabinet Dăncilă, el arătând că social-democraţii au decis să îşi facă ei înşişi Guvernul şi nu alte instituţii.

Din această perspectivă, potrivit unor surse, în Guvern ar urma să revină Rovana Plumb, pe postul de vicepremier fără portofoliu, şi Sevill Shhaideh, pe postul de secretar general al Executivului.

De altfel, şi Paul Stănescu îşi va păstra postul de vicepremier şi ministru al Dezvoltării. ÎCCJ a amânat, joi, pentru 8 februarie, discutarea cererii DNA de confirmare a redeschiderii urmăririi penale într-un dosar în care este vizat şi vicepremierul Paul Stănescu. Acesta a declarat că, dacă va deveni inculpat, îşi va depune imediat demisia.

Pentru portofoliul Culturii este vehiculat numele actorului George Ivaşcu, deşi la începutul săptămânii fusese vehiculată revenirea lui Ionuţ Vulpescu.

Alţi doi miniştri care se pare că îşi vor păstra portofoliile sunt Florian Bodog (Sănătate) şi Liviu Pop (Educaţie), deşi tot la începutul săptămânii erau vehiculate numele Ecaterinei Andronescu şi a Rodicăi Nassar ca posibili titulari.

În ceea ce priveşte ministerul Transporturilor, acesta ar putea fi preluat de Sorin Bota, deşi tot la începutul săptămânii era vehiculată întoarcerea lui Răzvan Cuc.

În viitorul Guvern nu se vor mai regăsi susţinătorii fostului premier Mihai Tudose, respectiv Marcel Ciolacu (vicepremier fără portofoliu), Felix Stroe (Transporturi), Marius Nica (ministru delegat pentru fonduri europene).

O altă revenire în Guvern ar putea fi cea a lui Eugen Teodorovici, fost ministru al Fondurilor europene şi ministru al Finanţelor în Guvernul Ponta. Teodorovici este, de altfel, propunerea PSD Tulcea pentru funcţia de ministru al Finanţelor sau pentru un portofoliu la ministerul Fondurilor europene.

Pe de altă parte, ministerul Fondurilor europene este vizat şi de Ana Birchall, care ar reveni astfel în Executiv, după ce a ocupat postul de ministru al Afacerilor europene în Executivul Grindeanu.

Cu semnul întrebării privind prezenţa în Guvernul Dăncilă ar fi ministrul pentru Dialog Social, Gabriel Petrea, dar şi ministrul pentru Turism, Mircea Dobre.

Ioan Deneş va fi sigur ministru în Guvernul Dăncilă, acesta fiind votat de CExN al PSD pentru a o înlocui pe Doina Pană la ministerul Apelor şi Pădurilor încă înainte de demisia lui Tudose.

Vor rămâne în Guvern şi îşi vor păstra portofoliile Olguţa Vasilescu (Muncă), Carmen Dan (Interne), Petre Daea (Agricultură), Mihai Fifor (Apărare), Ionuţ Mişa (Finanţe), Tudorel Toader (Justiţie), Gheorghe Şimon (Economie), Ilan Laufer (Mediul de afaceri), Lucian Georgescu (Cercetare), Lucian Şova (Comunicaţii), Andreea Păstîrnac (Românii de pretutindeni).

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, se va regăsi pe acelaşi post şi în Guvernul Dăncilă, ca ministru independent, el nefiind asumat politic, ci doar sprijinit de coaliţia de guvernare PSD-ALDE, au precizat, joi, pentru MEDIAFAX, surse politice.

Pe de altă parte, ALDE, care a deţinut patru portofolii - Externe, Mediu, Energie şi Relaţia cu Parlamentul, şi le va păstra. De asemenea, şi titularii acestor portofolii se vor regăsi în Guvernul Dăncilă, respectiv Teodor Meleşcanu, Graţiela Gavrilescu, Toma Petcu şi Viorel Ilie. ALDE va păstra, de asemenea, şi funcţia de vicepremier, deţinută de Gavrilescu.

Grupurile parlamentare ale PSD, dar şi cele ale ALDE, se vor reuni duminică, la Palatul Parlamentului, în perspectiva votului care urmează a fi dat luni asupra componenţei Guvernului şi programului de guvernare.
Birourile Permanente reunite ale celor două Camere au fost deja convocate pentru vineri la ora 15.00, pentru a lua act de trimiterea listei cu miniştri şi a programului de guvernare şi pentru a convoca luni sesiunea extraordinară a Parlamentului.

Astfel, luni, 29 ianuarie, ar urma să aibă loc, de dimineaţă, audierea miniştrilor în comisiile parlamentare de specialitate, iar procedura de vot va începe la ora 15.00, astfel încât spre seară să se poată depune jurământul la Palatul Cotroceni.

În ceea ce priveşte programul de guvernare, acesta va fi actualizat, în sensul că nu vor se vor mai regăsi mai multe măsuri din 2017, dar vor figura altele noi. Printre priorităţi se vor număra Legea pensiilor, Legea parteneriatului public-privat, Legea achiziţii publice şi Legea lobby-ului.

Liderul PSD Liviu Dragnea a susţinut, recent, că nu exclude introducerea impozitului pe gospodărie în programul de guvernare.

loading...
PUTETI CITI SI...