Ce şanse are iniţiativa „Fără penali" să treacă de Parlament. Ce spune Opoziţia

Postat la: 09.04.2019 | Scris de: ZIUA NEWS

Ce şanse are iniţiativa „Fără penali

Prim-vicepreşedintele PNL Raluca Turcan a afirmat că majoritatea parlamentară PSD-ALDE nu va adopta iniţiativa USR „Fără penali în funcţii publice" pentru revizuirea Constituţiei, însă liberalii vor insista ca două proiecte ale PNL pe acelaşi subiect să fie votate decizional de Camera Deputaţilor.

„Condamnaţii penal nu au ce căuta în funcţii publice! PNL salută decizia CCR privind iniţiativa cetăţenească de revizuire a Constituţiei prin care se instituie interdicţia pentru cei condamnaţi de a fi aleşi în funcţii publice. Solicităm celeritate în procedura parlamentară, astfel încât până la sfârşitul legislaturii să avem cel puţin un vot într-una dintre camerele Parlamentului, astfel încât să evităm riscul casării iniţiativei la finalul legislaturii. PNL este partidul care a depus în Parlament, încă din noiembrie 2017, două proiecte legislative care interzic persoanelor condamnate penal să poată fi alese în Parlamentul României sau în funcţia de Preşedinte al României. Aceste două proiecte au fost avizate favorabil de Consiliul Legislativ, care nu a indicat vreun risc de neconstituţionalitate", a scris Raluca Turcan, marţi, pe Facebook.

Aceasta a adăugat că reglementarea privind interidicţia în funcţii publice a celor condamnaţi penal trebuie făcut şi invită partidele să susţină demersurile în acest sens în Parlament.

„În condiţiile în care revizuirea Constituţiei României presupune o majoritate parlamentară de două treimi, pe care cel mai probabil PSD şi ALDE nu sunt dispuse să o asigure, PNL va insista asupra unui vot asupra celor două proiecte, care sunt deja în dezbaterea Parlamentului la Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional. Fie pe o cale, fie pe cealaltă, trebuie să avem reglementată această interdicţie în privinţa celor condamnaţi penal. PNL va pune în slujba acestei iniţiative toate voturile de care dispune în Senat şi Camera Deputaţilor. Aşteptăm toate partidele care doresc curăţarea spaţiului public de infractori să se alăture demersului nostru", a conchis liderul deputaţilor PNL.
Cioloş afirmă că Parlamentul va respinge iniţiativa „Fără penali": Nu îmi fac iluzii

Liderul PLUS Dacian Cioloş a declarat, după decizia CCR potrivit căreia iniţiativa USR „Fără penali" este constituţională, că nu îşi face iluzii că Parlamentul, „condus de un condamnat penal definitiv", va adopta propunerea legislativă.

„Validarea de către CCR a iniţiativei de modificare a Constituţiei astfel încât persoanele condamnate penal să nu mai poată ocupa o funcţie publică este o veste excelentă. Mai mult de un milion de români au semnat această iniţiativă cu speranţa într-o Românie mai bună. Este acum rândul Parlamentului să voteze, cu o majoritate de două treimi în fiecare cameră, revizuirea Constituţiei", a scris Dacian Cioloş, marţi, pe Facebook.

Fostul premier tehnocrat a adăugat că este un prim pas pentru a pune capăt epocii „penalilor".

„Deşi ar fi o ocazie pentru parlamentari să îşi demonstreze buna-credinţă, nu îmi fac iluzii: un Parlament condus de un condamnat penal definitiv şi de un fost prim-ministru, care de cinci luni fuge de începerea urmăririi penale, ascunzându-se în spatele imunităţii parlamentare, va respinge această iniţiativă. Sau, mai laş, o va amâna pe termen nedeterminat. Acum e nevoie să ne mobilizăm şi să îi schimbăm, pentru a ne asigura că ceea ce societatea îşi doreşte se şi poate pune în practică. Este un pas în plus pentru a curăţa România de hoţie şi pentru a le face loc oamenilor cinstiţi şi competenţi. Iniţiativa cetăţenească îşi va continua cursul. Epoca „penalilor" din politică se apropie de sfârşit", a conchis Cioloş.

Reacţia preşedintelui PLUS vine după ce judecătorii CCR au stabilit, marţi, cu unanimitate de voturi, că iniţiativa legislativă de revizuire a Legii fundamentale, care aparţine USR, „Fără penali în funcţii publice", respectă prevederile constituţionale.

După decizia CCR de marţi, iniţiativa va parcurge procedura parlamentară, urmând a fi supusă referendumului de revizuire a Legii fundamentale.

Reacţia opoziţiei vine după ce ce judecătorii CCR au stabilit, marţi, cu unanimitate de voturi, că iniţiativa legislativă de revizuire a Legii fundamentale, care aparţine USR, „Fără penali în funcţii publice", respectă prevederile constituţionale.
Barna: Vom folosi toate resursele pentru ca Parlamentul să dezbată "Fără penali în funcţii publice"

Liderul USR Dan Barna a declarat, marţi, în urma deciziei CCR prin care "Fără penali în funcţii publice" este constituţională, că partidul său va folosi "toate resursele juridice" într-o luptă care va dura probabil câteva luni pentru a pune în dezbatere iniţiativa cetăţenească pentru referendum.

"Anticipăm o continuare a luptei la nivelul Parlamentului. Vom folosi toate resursele juridice şi legislaţia pentru a obliga acest Birou Permanent să pună în dezbatere şi să pună pe ordinea de zi iniţiativa cetăţenească pentru a ajunge la acel referendum prin care cetăţenii români vor vota un lucru foarte simplu: cei condamnaţi penal nu trebuie să ne mai reprezinte din nicio poziţie. Probabil următoarele săptămâni şi luni va fi lupta aceasta din Parlament pentru a ajunge pe ordinea de zi a plenului. Nu mă aştept ca această «majoritate», pentru că ea nu prea mai există, să promoveze această iniţiativă", a spus liderul USR.

În cazul în care nu se convoca referendumul, Barna a garantat că, odată ajunşi în majoritatea parlamentară, iniţiativa "Fără penali în funcţii publice" va deveni lege.

Totodată, Dan Barna a mai declarat că referendumul acesta nu ar fi unul consultativ, deoarece efectele sale, în cazul în care va fi validat, vor fi transpuse în legea fundamentală.

"Acest referendum nu este unul consultativ. În momentul în care el se va realiza şi cetăţenii vor vota, modificarea Constituţiei se va întâmpla automat, în comparaţie cu referendumul consultativ pe care preşedintele îl va organiza pe 26 mai. Ar fi bine să fie o astfel de întrebare între întrebările preşedintelui", a mai spus liderul din opoziţie.

loading...
PUTETI CITI SI...