CCR: Tăriceanu poate fi anchetat. Sesizarea lui Robert Cazanciuc, respinsă

Postat la: 22.10.2020 | Scris de: ZIUA NEWS

CCR: Tăriceanu poate fi anchetat. Sesizarea lui Robert Cazanciuc, respinsă

Fostul președintele al Senatului a comentat joi decizia CCR pe care a pus-o pe seama celor care ar dori să-l scoată „din joc" la alegerile parlamentare pentru a deveni „mai puțin critic la adresa președintelui" și a guvernului, deși decizia CCR nu are nicio legătură cu vreuna din criticile sale, ci cu o atribuție pe care nu și-a exercitat-o ca președinte al Senatului pentru a pune în aplicare o decizie definitivă a Curții Supreme.

„Se pare că apropierea alegerilor îi determină pe unii să găsească soluții pentru a mă scoate din joc. Nu cedez, nu mi-e frică, vă readuc aminte patru ani obiectul unei anchete penale a DNA, și, în final, am avut câștig de cauză la Înalta Curte. Sunt trecut prin acest lucruri, nu e prima dată când se întâmplă. Cei care cred că în felul acesta voi deveni mai puțin critic la adresa președintelui și la adresa guvernului, se înșală. Voi continua cu aceeași atitudine, ori de câte ori președintele sau primul ministru vor greși, nu voi ezita să-i critic cu argumente", a declarat Călin Popescu Tăriceanu.

Mai mult, Tăriceanu spune că decizia încalcă principiul votului imperativ și independența parlamentarilor.

„Practic, prin această decizie a Curţii cred că se creează un precedent foarte periculos. Eu respect deciziile Curţii, dar îmi permit să fac un comentariu cu consecinţele acestei decizii. Unul dintre principiile fundamentale ale funcţionării Parlamentului este cel referitor la nulitatea votului imperativ - nimeni nu are dreptul să ceară unui parlamentar să voteze într-un fel sau să nu voteze. Prin această decizie, principiul nulităţii votului imperativ este încălcat. De acum înainte o să ne trezim, nu e vorba de persoana mea, oricare parlamentar va putea să fie anchetat de Parchet de ce a votat într-un fel sau de ce nu a votat. Este extrem de periculos pentru că (...) independenţa parlamentarilor este în acest fel încălcată şi toţi cei ce candidează acum trebuie să ştie ce îi aşteaptă în viitor", a afirmat Tăriceanu, joi, după decizia CCR, citat de Agerpres.

El spune că parlamentarii se vor putea oricând „trezi cu o anchetă a Parchetului în legătură cu voturile pe care le-au exprimat".

„Oricând se vor trezi cu o anchetă a Parchetului în legătură cu voturile pe care le-au exprimat sau, cum este cazul la Senat, despre cazul în speţă, nici măcar nu s-a votat. Asta este situaţia în care ne vom găsi de azi încolo. Nu este o problemă a mea personală, ci este o problemă care vizează absolut toţi parlamentarii, toţi preşedinţii Senatului, toţi preşedinţii Camerei", a adăugat Tăriceanu.

El a mai amintit că la Camera Deputaţilor este un caz similar în care s-a cerut anularea mandatului unui parlamentar şi Camera „nu a decis în niciun fel".

Curtea Constituțională a respins, joi, cu majoritate de voturi, cererea formulată de Robert Cazanciuc, președinte interimar al Senatului, și a constatat că nu există un conflict juridic de natură constituţională între Parlament - Senatul României, pe de o parte și Ministerul Public - Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție - Secția de Urmărire Penală și Criminalistică, pe de altă parte.

Robert Cazanciuc, fost procuror și purtător de cuvânt al Parchetului General și fost ministru al Justiției, a sesizat CCR privind existența unui conflict juridic între Parlament şi Ministerul Public, pentru că prin anchetarea predecesorului său de la șefia Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, Parchetul General ar fi intervenit în activitatea Legislativului.

Călin Popescu Tăriceanu a fost pus sub acuzare de procurori pentru că nu a supus aprobării plenului vacantarea mandatului de senator al social-democratului Cristian Marciu, declarat incompatibil de Curtea Supremă în 2015 pentru că în 2010 a fost simultan consilier judeţean şi acţionar al unei firme de construcţii.

În martie 2017, Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a cerut Senatului să vacanteze mandatul lui Marciu (PSD) din cauza incompatibilităţii dar președintele de atunci al Senatului nu a făcut niciun demers pentru vacantarea postului. În luna ianuare a anunțat că suspect într-un dosar de abuz în funcţie, în legătură cu mandatul unui senator care se afla în incompatibilitate.

loading...
PUTETI CITI SI...