Alegeri în Republica Moldova. Cine este pe primul loc în urma scrutinului parlamentar

Postat la: 25.02.2019 | Scris de: ZIUA NEWS

Alegeri în Republica Moldova. Cine este pe primul loc în urma scrutinului parlamentar

Aproape trei milioane de alegători cu drept de vot din Republica Moldova au fost chemaţi duminică la urne pentru a alege noul parlament de la Chişinău, în cadrul unui scrutin ce a avut loc simultan cu un referendum privind reducerea numărului de deputaţi, de la 101 la 61.

Partidul Socialiştilor din Republica Moldova s-a clasat pe primul loc în urma scrutinului parlamentar din Republica Moldova, fiind urmat de Partidul Democrat şi de alianţa electorală ACUM, potrivit rezultatelor preliminare anunţate de Comisia electorală de la Chişinău. După numărarea a 97% dintre voturi, Partidul Socialiştilor a obţinut un procentaj de 31,47%, conform Comisiei Eelectorale Centrale.

Pe locul doi se situează Alianţa ACUM cu 25,90%, urmaţi de Partidul Democrat din Moldova, condus de oligarhul Vladimir Plahotniuc, cu 24,12% dintre voturile numărate. Clasamentul este completat de Partidul ȘOR (prorus), care a obţinut 8,51% dintre voturi, Partidul Comuniştilor din Republica Moldova (PCRM), cu 3,80% dintre voturi.

Prezenţa la urne în cele 2018 secţii de votare de pe teritoriul Republicii Moldova a fost, la sfârşitul procesului electoral, de 49,08%, mai scăzută faţă de scrutinul legislativ din 2014 (55,86%). Datele prezentate de Comisia Electorală de la Chişinău arată că la vot s-au prezentat 1,44 milioane din totalul celor 2,81 milioane de cetăţeni înscrişi în listele electorale. Dintre votanţi, 53,22% sunt femei, iar 46,78% bărbaţi.

Din punct de vedere al vârstei, cei mai mulţi dintre votanţi, 31,83%, au vârste cuprinse între 56 şi 70 de ani, în timp ce cea mai mică prezenţă a fost înregistrată în rândul tinerilor de până la 25 de ani (8,46%) şi în rândul vârstnicilor de peste 71 de ani (8,42%). La actualul scrutin concurează 14 partide politice şi un bloc electoral. Pentru a accede în parlament, partidele politice trebuie să depăşească pragul electoral de 6% din totalul de voturi, iar blocurile electorale - 8%.

loading...
PUTETI CITI SI...