ALDE contra ALDE. Câștigă PSD!

Postat la: 11.09.2019 | Scris de: ZIUA NEWS

ALDE contra ALDE. Câștigă PSD!

Am anticipat corect. Nu numai eu. PSD a înregistat o importantă victorie de etapă. Prin simplul fapt că ALDE s-a bătut cu ALDE în Parlamentul României. S-a întâmplat un fapt fără precedent. Același partid politic - vorbim tot despre ALDE - a avut doi candidați pentru președinția Senatului, abandonată în urmă cu puțin timp de președintele ALDE. Și a câștigat Teodor Meleșcanu. Susținut de PSD. Care începe să întoarcă majoritatea din nou de partea sa, după ce fusese zdruncinată de mișcarea în forță a lui Călin Popescu Tăriceanu. Ce urmează?

Este interesant de observat: La începutul acestei sesiuni parlamentare, în urmă cu opt-nouă zile, Călin Popescu Tăriceanu a anunțat ruperea coaliției aflate la guvernare. Și mutarea ALDE, alături de Pro România, într-una dintre taberele opoziției. Cu această ocazie, a precizat că este de demnitatea lui să părăsească funcția de președinte al Senatului României, care-i fusese oferit de PSD. Cu toate acestea, marți, același Călin Popescu Tăriceanu a susținut un membru ALDE, senatorul Ioan Popa, împotriva altui membru ALDE, Teodor Meleșcanu, opțiunea PSD.

Teodor Meleșcanu nu a câștigat pur și simplu. S-a dovedit la vot că încă trei senatori ALDE l-au susținut prin vot, în timp ce un al patrulea l-a boicotat pe Tăriceanu, abținându-se. Frontul ALDE a fost astfel rupt. O parte urmând să treacă cu arme și bagaje, nu neapărat în calitate de membri, în tabăra PSD. Adică să se întoarcă de unde au plecat. O altă parte din ALDE se va deplasa inevitabil către Pro România. Ceea ce Victor Ponta a și sperat din capul locului. Și a și provocat. Presupun că va rămâne un nucleu ALDE din acest partid făcut ferfeniță, care, o vreme cel puțin, va încerca să joace independent.

Cât privește PSD, victoria sa de etapă este doar prologul pentru câștigarea unei importate bătălii politice. Va reuși să rămână la guvernare în ciuda PNL și USR, cel puțin până la alegerile prezidențiale. Iar senatorii ALDE, cei care s-au plasat alături de Viorica Dăncilă, cei care vor urma și foarte repede un grup relativ masiv de deputați vor consolida majoritatea recâștigată de PSD. Permițându-i acestui partid să spulbere moțiunea de cenzură PNL, dacă ea va mai fi introdusă, și, cu peste numărul necesar de voturi în plenul Parlamentului, să poată valida noua formulă guvernamentală. Iar după victoria obținută marți, PSD se va duce probabil spre o restructurare guvernamentală. Ironia sorții. Exact așa ceva solicitase ultimativ Călin Popescu Tăriceanu înainte de a se alinia lângă Pro România.

Liderul ALDE are dreptate într-o privință. El anunță că doamna Viorica Dăncilă „își ia bagajele, gentuța și pleacă" în ipoteza în care nu va face 233 de voturi. Dar dacă va face? Și eu cred că, după ceea ce urmează să se întâmple în această săptămână, va face. Voturile necesare, ironia sorții, vor veni tot de la ALDE.

În felul acesta și Klaus Iohannis și PNL, ca să nu mai spun că și USR răsuflă ușurați. Iată, opoziția a mimat că se încordează pentru a veni la guvernare, dând satisfacție milioanelor de naivi cărora li s-a spus repetat că avem un Guvern rău, care trebuie înlocuit cu un Guvern bun. Klaus Iohannis și opoziția pot spune că au încercat să măture Guvernul Dăncilă, dar că nu au putut. Blatul continuă!

Sorin Rosca Stanescu

loading...
PUTETI CITI SI...