Al doilea om în stat, pregătit în școala de lideri a clubului progresist ASPEN

Postat la: 22.12.2020 | Scris de: ZIUA NEWS

Al doilea om în stat, pregătit în școala de lideri a clubului progresist ASPEN

Senatorul USR - PLUS, Anca Dragu, susținută de coaliția PNL, USR - PLUS și UDMR, a fost aleasă, luni seară, preşedinte al Senatului. Anca Dragu, fostă Paliu, este prima femeie care va ocupa această funcție.

Anca Dragu a obţinut 75 de voturi „pentru" şi 51 „împotrivă". Alte șapte voturi au fost nule. A candidat pentru funcția de președinte al Senatului alături de senatorul PSD Lucian Romaşcanu, social democratul obținând 51 de voturi „pentru", în vreme ce alți 75 de senatori au votat „împotrivă". Anca Dragu este economist și fost ministru al Finanţelor Publice în Guvernul Dacian Cioloş.

Liderii PNL, USR - PLUS și UDMR s-au înțeles să-l susțină pe Florin Cîțu pentru funcția de premier, pe Anca Dragu pentru șefia Senatului și pe Ludovic Orban pentru președinția Camerei Deputaților. Anca Dragu a preluat funcția de Director General Adjunct al E.ON România la începutul anului 2019. A coordonat departamentele de Afaceri Publice, Reglementare, Comunicare și CSR.

Al doilea om în stat, după alegerile parlamentare din 2020, este a doua femeie ministru al finanțelor din istoria României, deținând acest portofoliu din noiembrie 2015 până la începutul lunii ianuarie 2017, în guvernul Cioloș. A fost primul ministru al finanțelor care a dezvoltat o platformă publică dedicată cheltuielillor bugetului general, un instrument care a contribuit semnificativ la creșterea transparenței finanțelor publice.

A fost remarcată de presă, prin declarația, referitoare la salariul minim pe economie a dat exemplul țărilor din BRICS: „sunt săraci și mulți și toți știu să facă câte (cacofonia autoarei n.a.) ceva pe doi lei, fac ceva ce românul a uitat demult." Așa a fost poreclită „Ministrul doi lei." Anterior, în anul 2013, Anca a fost analist economic în cadrul Direcției Generale pentru Afaceri Economice și Financiare a Comisiei Europene, după o experiență de 12 ani în cadrul biroului Fondului Monetar Internațional din București. În perioada 1996-2001, aceasta a fost economist în cadrul Băncii Naționale a României.

Anca Dragu deține o diplomă de licență și un doctorat în economie la Academia de Studii Economice din București, un master în politici publice și aderare la UE absolvit în cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative din București și a urmat diferite programe în cadrul Universității Georgetown, Programul de burse pentru Europa Centrală și de Est și în cadrul Universității George Washington, Washington DC.

Ea este membră a clubului ASPEN, un think-thank progresist, cu o rețea internațională de pregătire a tinerilor lideri politici. Din această organizație a emanat și Mircea Geoană. Conform site-ului Aspen din SUA, misiunea Institutului Aspen este de a pregăti viitorii lideri. Bugetul anual este de peste 100 de milioane de dolari. Consiliul de administrație al Aspen include câțiva oameni extrem de bogați, printre care fostul șef Disney Michael Eisner și președintele James S. Crown, a căror avere se ridică la aproape 9 miliarde de dolari.

Institutul Aspen a adunat în primăvară aproape 8 milioane de dolari, pentru organizarea unei conferințe. După ce Dele Olojede, reporter câștigător al Premiului Pulitzer, a acuzat în Washington Post că grupul de reflecție pune interesul personal înainte de interesul comunității, chiar și atunci când „există atât de multă suferință și moarte".

„Oamenii și întreprinderile - librării locale, cafenele, restaurante, turnătorii mici, mici întreprinderi de ambalare, băcănii locali - care au într-adevăr nevoie de bani nu au niciunul", spunea Olojede. „Și avem șomaj în epoca depresiei economice. Moarte în masă. Iar una dintre cele mai elitiste instituții americane consideră că este în regulă să ia banii." După scandalul iscat, ASPEN a returnat banii sponsorilor.

loading...
PUTETI CITI SI...