Tupeu de actoraș: Zelenski - "Noile sisteme Patriot nu sunt de ajuns. Ucraina are nevoie de cel puţin 128 de avioane F-16!"

Postat la: 10.07.2024 | Scris de: ZIUA NEWS

Tupeu de actoraș: Zelenski -

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a mulțumit SUA și aliaților pentru noile sisteme Patriot, dar a remarcat că acestea nu sunt suficiente, așa cum a demonstrat cel mai recent atac al Rusiei asupra Kievului, oraş despre care se credea că este protejat.

Zelenski a făcut declaraţii în acest sens, răspunzând unor întrebări formulate de reprezentanţi ai Institutului Ronald Reagan. „Vă mulțumesc pentru această decizie privind sistemele Patriot suplimentare. Cu siguranță, vor ajuta. Acestea nu sunt suficiente, niciodată nu sunt suficiente", a afirmat liderul ucrainean, dând exemplu cel mai recent atac rusesc asupra Kievului, "care părea că este bine protejat".

Zelenski a menționat că rușii folosesc diferite tipuri de arme noi, iar „noi trebuie să mergem înainte, să adoptăm pași serioși privind apărarea antiaeriană de diferite tipuri, mai multe tipuri", după ce mai multe state, printre care cinci state donatoare de armament pentru Ucraina, printre care România, au semnat la Washington un angajament în acest sens.

Zelenski a mai declarat că ţara sa are nevoie de cel puţin 128 de avioane de luptă F-16 pentru a concura eficient cu Rusia în spaţiul aerian. "Problema legată de F-16 constă în cantitate și termene, dar să fim sinceri, Rusia folosește zilnic 300 de avioane împotriva Ucrainei. Am avut o decizie privind 10-20 (de avioane F-16 care ar urma să fie trimise în Ucraina, n.r.). Chiar dacă vor 50, nu va fi nimic, noi ne apărăm, dar avem nevoie de 128, aceasta este flota", a afirmat președintele ucrainean.

Acesta a subliniat că aliații Ucrainei dețin această informați și „până nu vom avea 128 de avioane, nu vom putea egala Rusia pe cer, va fi greu". Întrebat dacă îi este frică de revenirea lui Donald Trump la Casa Albă, Zelenski a indicat că dacă SUA se retrag din NATO, lumea va pierde multe țări care se bazează pe America și pe Alianța Nord-Atlantică.

„Nu știu cine va fi președintele Statelor Unite, dar sper ca Statele Unite să nu părăsească niciodată NATO, pentru că, altfel, lumea va pierde o mulțime de țări. Vom pierde țări mici care se bazează pe America și pe NATO, pe leadership-ul american. Vom pierde țările baltice și alte țări care sunt foarte sensibile la acest subiect. Și sper că SUA nu se vor gândi niciodată să părăsească NATO. Eu aşa cred. Dar nu este decizia mea, doar vă împărtășesc gândurile mele", a declarat Zelenski, la Institutul Ronald Reagan din Washington.

Preşedintele Ucrainei a mai afirmat că nu știe dacă Trump, în cazul în care va reveni la cârma SUA, va putea pune capăt războiului într-o singură zi, aşa cum acesta susţine. Zelenski a explicat că a avut întâlniri bune cu Trump, dar nu au trecut împreună prin război și în vreme de război înțelegi dacă poți conta pe cineva.

loading...
PUTETI CITI SI...