Summit-ul UE, Angela Merkel: "Toată lumea a fost de acord că avem nevoie de un certificat digital de vaccinare"

Postat la: 26.02.2021 | Scris de: ZIUA NEWS

Summit-ul UE, Angela Merkel:

Liderii UE au participat joi, la o videoconferință în cursul căreia a fost abordată tema pașapoartelor de vaccinare pentru cetăţenii statelor membre care s-au imunizat împotriva COVID-19.

După reuniune, cancelarul german, Angela Merkel, a anunțat că „toată lumea a fost de acord că avem nevoie de un certificat digital de vaccinare. Probabil vor fi disponibile înaintea verii". Merkel a precizat că executivul european va avea nevoie de aproape trei luni să creeze baza tehnică pentru astfel de documente. Înaintea summit-ului, cancelarul austriac Sebastian Kurz a spus că acest proiect trebuie implementat până în primăvară, iar, în cazul în care la nivelul UE nu se ajunge la o înțelegere în privința pașapoartelor de vaccinare, Austria și alte state le vor impune separat. Adoptarea unor pașapoarte de vaccinare anti-COVID pentru reluarea călătoriilor s-a dovedit a fi un subiect extrem de controversat.

Declarațiile Angelei Merkel vin după ce mai multe țări europene nu au reușit să atingă un consens cu privire la idee. Italia, Spania, Portugalia, Cipru sau Bulgaria, țări cu sectoare turistice importante, sunt mai favorabile ideii propuse pentru prima dată în luna ianuarie de premierul grec Kyriakos Mitsotakis. Estonia, Finlanda, Ungaria, Polonia, Danemarca și Suedia susțin, de asemenea, introducerea pașapoartelor de vaccinare. Franța a respins ideea, afirmând că discuția este prematură și că ea ar trebui abordată după ce un număr mai mare de europeni vor fi vaccinați împotriva coronavirusului. Belgia, Olanda și România și-au exprimat de asemenea reticențele cu privire la propunere.

loading...
PUTETI CITI SI...