Subiecții unui controversat experiment social efectuat asupra copiilor cer despăgubiri statului danez

Postat la: 23.11.2021 | Scris de: ZIUA NEWS

Subiecții unui controversat experiment social efectuat asupra copiilor cer despăgubiri statului danez

Șase indigeni din Groenlanda care au fost trimiși în Danemarca continentală ca parte a unui experiment social efectuat asupra copiilor cer compensații statului danez, relatează Euronews.

În 1951, 22 de copii inuiți au fost separați de familiile lor pentru a fi duși în Danemarca. Acestora li se promisese o viață mai bună și o educație în sistemul danez pentru a face parte din elita viitorului din Groenlanda, insulă care a fost o colonie daneză până în 1953 înainte de a dobândi treptat statutul de teritoriu autonom. Șase dintre supraviețuitori, toți trecuți de 70 de ani acum, au cerut într-o scrisoare adresată premierului danez Mette Frederiksen despăgubiri de 33.600 de euro pentru dezrădăcinarea lor.

„Ei au pierdut viața de familie, limba, cultura și sensul lor de apartenență", afirmă Mads Pramming, avocatul inuiților. „A fost o încălcare a dreptului lor la viața privată și de familie, garantat de Articolul 8 al Convenției Europene pentru Drepturile Omului", susține acesta. Pramming afirmă că va intenta o acțiune în instanță dacă guvernul de la Copenhaga nu răspunde solicitării în decurs de două săptămâni. „Suntem pregătiți să mergem în instanță dacă statul nu plătește", subliniază avocatul. În Danemarca inuiții au fost deprivați de contactul cu rudele lor și când s-au întors pe insulă au fost plasați într-un orfelinat deși nu erau orfani. Mulți dintre ei nu și-au mai revăzut niciodată familiile.

Premierul danez și-a cerut scuze în mod formal pentru experiment în luna decembrie a anului trecut, potrivit BBC. „Nu putem schimba ce s-a întâmplat. Dar ne putem asuma răspunderea și cere scuze față de cei pe care trebuia să îi îngrijim dar am eșuat în a face acest lucru", a declarat Frederisken la momentul respectiv. Însă potrivit ministrului danez pentru problemele sociale, nu exista intenția ca scuzele să ducă neapărat la compensații financiare. „Guvernul și eu credem că admiterea greșelilor trecutului sunt de o importanță crucială și este important să învățăm din aceste greșeli pentru ca istoria să nu se repete", a declarat ministrul Astrid Krag pentru publicația Politiken.

 

loading...
PUTETI CITI SI...