Sovietolog: "Putin poate fi înlăturat doar printr-o lovitură orchestrată de asociaţii lui apropiaţi"

Postat la: 21.02.2021 | Scris de: ZIUA NEWS

Sovietolog:

Françoise Thom vorbeşte despre regimul lui Vladimir Putin, pe care îl caracterizează ca fiind o combinaţie fatală de sovietism amestecat cu banditism. Scaunul prezidenţial de la Kremlin nu se clatină iar Putin nu va cădea decât atunci când aliaţii lui se vor teme că este în pericol putinismul – chiar regimul pe care el l-a creat.

Sovietologul explică și care sunt resorturile actualului regim de la Kremlin - în care tehnicile puterii sunt inspirate din arsenalul leninist şi din şcoala KGB - şi spune că nu doar Rusia beneficiază de atitudinea conciliatoare a Occidentului, ci toţi liderii autocraţi şi totalitari. Discipolă a lui Alain Besançon, Thom arată de ce, pentru elitele ruseşti, putinismul este mai important decât liderul care l-a creat şi în ce fel dăunează obiectivelor UE atitudinea conciliatoare a marilor puteri europene.

"Regimul lui Putin a împrumutat multe de la Vest: consilieri media, tehnici de manipulare a maselor prin intermediul social media şi a surclasat occidentalii cu un cinism şi un nihilism totale. Propaganda 'valorilor tradiţionale' este un instrument de controlare a maselor şi de influenţare a străinilor naivi. Regimul lui Putin nu este conservator, este arhaic. Tehnicile puterii sunt împrumutate din arsenalul leninist şi din şcoala KGB-ului, dar cu o remarcabilă înţelegere a posibilităţilor oferită de către noile tehnologii pentru subminarea societăţilor liberale. Putin şi-a dorit restaurarea autocraţiei tradiţionale ruseşti pentru că în mintea lui acest lucru înseamnă restaurarea imperiului şi ridicarea hegemoniei ruseşti în Europa. Acest lucru poate fi văzut chiar prin deciziile luate în primele sale luni ca preşedinte: hipercentralizarea, desfiinţarea libertăţii presei, lichidarea actorilor politici independenţi.

Planul Kremlinului este acelaşi pentru toată fosta Uniune Sovietică - şi pentru întreaga Europă, aş spune: Rusia controlează toate nivelurile puterii prin corupţie şi recrutarea elitei politice şi a mass-mediei; Rusia controlează serviciile secrete, fluxul financiar principal, iar Europa furnizează resurse economice şi tehnologice. Pe scurt, Rusia este un stat poliţienesc şi o armată imensă. Are nevoie de Europa pentru a alimenta acest aparat de putere gigantic. Putin însă nu are nicio remuşcare pentru a folosi teroarea. Din păcate, represiunea funcţionează, în special în Rusia. Probabil că Putin îşi va pregăti scena pentru o reformă Potemkin. Există legături între Moscova şi partidele de extremă dreaptă din Europa, care promovează politica naţionalistă şi eurofobă - există şi în Franţa un astfel de partid, condus de Marine Le Pen, care are un bazin electoral considerabil.

Rusia vrea să distrugă Uniunea Europeană pentru că îi este teamă de orice tip de cooperare dintre europeni. Solidaritatea europeană şi transatlantică sunt un obstacol pentru proiectarea Rusiei imperiale în Europa. Cu state naţionale aflate în afara Uniunii Europene, influenţa Rusiei în Europa va fi copleşitoare, în special după Brexit, având în vedere că Moscova percepe influenţa anglo-saxonă în Europa ca fiind singurul obstacol al hegemoniei sale pe continent. De aceea, Moscova apelează la partide naţionaliste din Europa şi de oriunde altundeva - Turcia, de exemplu. Fiecare stat fost-sovietic care a încercat să aleagă Vestul a fost dezmembrat: Georgia, Ucraina, acum Armenia. Prin urmare, aşa-numitele graniţe nesigure moştenite din politica lui Stalin sunt folosite de Moscova să pună presiune pe fostele naţiuni sovietice şi să-şi reclădească imperiul.

Kremlinul este fixat pe ideea de a distruge și America. Din această perspectivă vede şi China şi este dispus să accepte înţelegeri nefavorabile sau riscante doar din pură pasiune antiamericană. Putin poate fi înlăturat de la putere doar printr-o révolution de palais, o lovitură orchestrată de asociaţii lui cei mai apropiaţi. Dar acest lucru se va întâmpla doar când vor realiza că rămânerea lui Putin la putere pune în pericol putinismul, sistemul lui Putin. Popularitatea lui Putin s-a erodat, dar regimul lui este foarte puţin criticat din punct de vedere politic. Oamenii sunt nefericiţi pentru că au încetat a se îmbogăţi, aşa cum se întâmpla la începutul stăpânirii sale. Practic, nu există nicio critică în Rusia la adresa politicii externe a lui Putin, nici măcar în rândurile opoziţiei.", afirma Françoise Thom pentru Adevarul.ro

loading...
PUTETI CITI SI...