Scenarii privind răspunsul Iranului după atacurile Israelului

Postat la: 27.10.2024 | Scris de: ZIUA NEWS

Scenarii privind răspunsul Iranului după atacurile Israelului

Atacul aerian al Israelului din 26 octombrie asupra țintelor militare iraniene a provocat doar pagube limitate, susține Iranul. Potrivit armatei israeliene, zeci de avioane ale sale au efectuat trei valuri de lovituri asupra fabricilor de rachete și a altor instalații din apropierea Teheranului și în vestul Iranului.

Aceste lovituri au fost un răspuns la atacul Iranului asupra Israelului din 1 octombrie, folosind aproximativ 200 de rachete balistice. Ministerul iranian de Externe a calificat loviturile drept „o încălcare clară a dreptului internațional", adăugând că republica „consideră că este dreptul și datoria sa să exercite autoapărarea legitimă împotriva actelor străine de agresiune". Ministerul Apărării a adăugat că Iranul „își rezervă dreptul legitim de a răspunde la momentul potrivit". De asemenea, a menționat că „își recunoaște responsabilitatea pentru pacea și securitatea în regiune".

Această reacție a fost mai echilibrată decât după escaladările anterioare, informează Reuters. În loc de promisiuni de răzbunare, declarația subliniază sprijinul pentru un armistițiu în Gaza și Liban, unde forțele israeliene luptă împotriva Hamas și Hezbollah. Armata iraniană a declarat că avioanele israeliene au folosit „focoase foarte ușoare" și au lovit sisteme radar în regiunile de frontieră Ilam, Khuzestan și în jurul Teheranului. „Avioanele inamice nu au fost autorizate să intre în spațiul aerian al țării, iar atacul a provocat pagube limitate", a declarat Statul Major militar comun iranian într-un comunicat.

În același timp, David Albright, un fost inspector ONU pentru arme nucleare, a declarat că imaginile din sateliții comerciali cu rezoluție scăzută arată că unul dintre atacurile israeliene a lovit complexul militar extins Parchin de lângă Teheran, avariind trei clădiri, inclusiv două în care era amestecat combustibil solid pentru motoarele rachetelor balistice. Tensiunile dintre Iran și Israel au crescut rapid de la atacul Hamas asupra Israelului, la 7 octombrie 2023. Există o îngrijorare considerabilă cu privire la extinderea acestui conflict. Escaladarea conflictului din Liban, unde Israelul duce un război intens împotriva principalului aliat regional al Iranului, Hezbollah, a ridicat și mai mult "temperatura", scrie Reuters.

Statele Unite, care au insistat ca Israelul să nu atace instalațiile energetice și nucleare iraniene, s-au alăturat altor țări în solicitarea de a pune capăt ciclului de confruntări dintre cele două țări. În același timp, prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu a declarat că Israelul și-a ales țintele din Iran pe baza intereselor sale naționale, nu pe baza a ceea ce dictează Statele Unite. Biden a declarat că loviturile par să fi atins doar ținte militare, adăugând că speră ca acesta să fie „sfârșitul escaladării". Vicepreședintele american Kamala Harris, care speră să îi succeadă lui Biden dacă va câștiga alegerile prezidențiale americane din 5 noiembrie, a declarat că „Statele Unite cred cu tărie în dezescaladare".

Doi oficiali regionali la curent cu discuțiile din Iran au declarat pentru Reuters că mai multe reuniuni la nivel înalt au avut loc la Teheran pentru a determina amploarea răspunsului față de Israelul. O sursă a declarat că pagubele au fost „minime", dar a adăugat că mai multe baze ale Gardienilor Revoluției Islamice din Teheran și din împrejurimi au fost, de asemenea, lovite. Forțele armate israeliene au precizat că nu se așteaptă la un răspuns imediat din partea Iranului, afirmând că măsurile de securitate din întreaga țară nu s-au schimbat. Beni Sabti, expert în Iran la Institutul Tel Aviv pentru Studii de Securitate Națională, a declarat că lovitura israeliană a avut ca scop să ofere Teheranului posibilitatea de a evita o nouă escaladare.

„Vedem că Israelul dorește să închidă această problemă, să trimită acest mesaj Iranului că situația este epuizată și că nu dorește o escaladare", a spus el. Israelul a notificat SUA înainte de atac, dar Washingtonul nu a fost implicat în operațiune, a declarat un oficial american pentru Reuters. Țintele nu au inclus infrastructura energetică sau instalațiile nucleare ale Iranul. La câteva zile după atacurile Iranului asupra Israelului din această lună, Biden a avertizat că Washingtonul, principalul sponsor și furnizor de arme al Israelului, nu va sprijini un atac de represalii asupra instalațiilor nucleare ale Teheranului și a declarat că Israelul ar trebui să ia în considerare alternative la atacarea câmpurilor petroliere iraniene.

Statele arabe situate între Israel și Iran sunt deosebit de îngrijorate că utilizarea spațiului lor aerian le-ar putea pune în pericol. Televiziunea iordaniană, citând o sursă din cadrul forțelor armate, a raportat că spațiul aerian al țării a fost închis pentru toate aeronavele militare. Un oficial saudit a declarat, de asemenea, că spațiul aerian saudit nu a fost utilizat pentru atac. O sursă regională de informații a declarat că avioanele israeliene au survolat sudul Siriei, producând bubuituri sonice în apropierea graniței cu Iordania și apoi peste Irak.

Arabia Saudită, care a restabilit relațiile cu Iranul după ani de rivalitate regională și a încercat să restabilească relațiile cu Israelul înainte de războiul din Gaza, a condamnat atacul drept o încălcare a suveranității iraniene și a dreptului internațional. Eforturile de a negocia o încetare a focului și un acord de eliberare a ostaticilor din Gaza care ar putea ajuta la răcirea conflictului mai larg sunt de așteptat să se reia la Doha, unde negociatorii vor sosi duminică.

loading...
PUTETI CITI SI...