Reacția Casei Albe după criticile lui Netanyahu privind întârzierea livrărilor de arme către Israel: "Chiar nu ştim despre ce vorbeşte"

Postat la: 19.06.2024 | Scris de: ZIUA NEWS

Reacția Casei Albe după criticile lui Netanyahu privind întârzierea livrărilor de arme către Israel:

SUA şi-au exprimat nedumerirea, marţi, după comentariile premierului israelian Benjamin Netanyahu care a calificat "de neconceput" faptul că administraţia Biden ar putea întârzia livrarea de arme către Israel pentru războiul său din Fâşia Gaza, relatează AFP.

"Chiar nu ştim despre ce vorbeşte", a afirmat purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Karine Jean-Pierre. Cu excepţia "unui anumit transport de muniţie", "nu există alte pauze. Niciuna", a declarat ea presei.

Secretarul de stat american Antony Blinken afirmase marţi mai devreme că Statele Unite "examinează în continuare" livrarea unor bombe către Israel suspendată din cauza temerilor că vor fi folosite la Rafah, dar se asigură că Israelul primeşte "ceea ce are nevoie pentru a se apăra".

"Examinăm în continuare trimiterea unor bombe de 2.000 de livre (907 kilograme) din cauza preocupărilor legate de utilizarea lor într-o zonă dens populată precum Rafah, dar restul se desfăşoară normal pentru a ne asigura că Israelul dispune de ceea ce are nevoie pentru a se apăra", a afirmat el într-o conferinţă de presă.

Premierul israelian a afirmat marţi că Blinken i-a promis în cursul vizitei sale recente în Israel că "administraţia (americană) lucrează zi şi noapte pentru a elimina aceste obstacole".

"Cum este posibil ca armele şi muniţiile pe care le-am cumpărat cu banii noştri întârzie să ajungă din Statele Unite?", a mai spus Netanyahu într-un discurs la Tel Aviv.

Într-o înregistrare video publicată pe X, el a subliniat că "este de neconceput ca în ultimele luni administraţia să fi oprit livrări de arme şi de muniţii pentru Israel".

Blinken a vizitat Israelul pe 11 iunie în cadrul unui turneu prin Orientul Mijlociu pentru a încerca să obţină o încetare a focului între Israel şi mişcarea palestiniană Hamas. El a refuzat să comenteze direct conţinutul discuţiilor din Israel, dar a asigurat că nu a existat nicio schimbare în poziţia Statelor Unite.

"Continuăm să lucrăm la această problemă, dar nu a existat nicio schimbare în poziţia noastră care este încă o dată de a ne asigura că Israelul primeşte ceea ce are nevoie pentru a se apăra", a spus el.

Statele Unite, principalul sprijin militar şi politic al Israelului, au suspendat în mai livrarea unui transport de 1.800 de bombe de 2.000 de livre şi 1.700 de bombe de 500 de livre (226 de kilograme), de teamă că ar putea fi folosite în ofensivă asupra oraşului Rafah, în sudul Fâşiei Gaza.

loading...
PUTETI CITI SI...